Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 2.9.27 i problemy z b/g oraz wpuszczaniem userów
PostNapisane: 7 lutego 2008, godz. 00:54 
Offline

Dołączył(a): 24 sierpnia 2007, godz. 14:12
Posty: 15
Mam problem z dwoma mikrotikami 2.9.27,pracują jako bazy klienckie połączone w WDS z mikrotikiem 2.9.46, od strony wds jest wszystko ok ale moduły pracujące jako AP - w obu występuje nieraz kilka razy dziennie taki sam problem: przestają wpuszczać do siebie userów - tak jakby włączało im się filtrowanie maców na wszystkich- pod jednego mam podłączonych 17 ludzi i włączone filtrowanie oraz wyłączone otoczenie,natomista pod drugiego jest na razie 8 osób,bez filtrowania oraz z włączonym otoczeniem. Restart oczywiście pomaga na kilka godzin, ale najdziwniejsze jest to ze wystarczy zmienic tryb z b na b/g i po chwili znowu na b i juz jest wszystko ok-bez restartu,czasami nawet nie musze od razu wracac do b tylko zaczekac do następnego takiego "zwisu" i wtedy zmienic na b, na 2.9.46 w trynie AP nie mam tego problemu ale nie chce on pracowac w b/g(w zakładce bridge/ports wyswietla sie wtedy disabled port)?Czyżby wystarczyło zaktualizowac te starsze wersje do nowej?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 2.9.27 i problemy z b/g oraz wpuszczaniem userów
PostNapisane: 7 lutego 2008, godz. 16:45 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
aronmen napisał(a):
Mam problem z dwoma mikrotikami 2.9.27


Zmien pirata na orginal, zrob upgr i problem ustapi. I na przyszlosc nie chwal sie tym ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2008, godz. 20:16 
Offline

Dołączył(a): 24 sierpnia 2007, godz. 14:12
Posty: 15
Przecież słowem nie wspomnialem czy mam oryginal czy pirata,domyslalem sie ze na oryginale pójdzie ale znam sieci jadące do tej pory na wersji 2.9.6 i niemające żadnych problemów,2.9.46 mam w oryginale a jak zmienie na b/g to się różne cyrki dzieją,albo sie wiesza albo nie wpuszcza wszystkich,nieraz od razu nieraz po kilku dniach


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, godz. 13:55 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
A jak masz zrobiony AP ?

jaokim - jezeli ktos ma jakis problem o wypadaloby go naprowadzic a nie zachowywac sie jak konsultant z TP - "NAPEWNO MASZ WIRUSA< ALBO NIELEGALNY WINDOWS, JAK ZAINSTALUJESZ SOBIE ORYGINAL TO PROBLEM USTAPI"... - to bez sensu !!~

Nie trzeba robic upgreadow.

Napisz jak masz zrobiony AP, czy masz replly-only, jakie karty na AP itp..


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2008, godz. 01:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
sahat napisał(a):
jaokim - jezeli ktos ma jakis problem o wypadaloby go naprowadzic a nie zachowywac sie jak konsultant z TP - "NAPEWNO MASZ WIRUSA< ALBO NIELEGALNY WINDOWS, JAK ZAINSTALUJESZ SOBIE ORYGINAL TO PROBLEM USTAPI"... - to bez sensu !!~.


Naprowadzam, zmiana starej wersji 2.9.27 na nowsza rozwiazuje ten problem. Mialem dokladnie to samo u siebie, nie laczyla sie polowa klientow. Sprawdzalem wszystko i .... po upgr do wyzszej wersji problem ustapil - wiec ponownie, jezeli nie masz nic sensownego do dodania - nie pisz.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2008, godz. 14:15 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Troche dziwne te problemy szegolnie ze macie taka sama wersje MT co ja :) na 2.9.27 nie ma zadnych problemow jak dobrze sobie skonfigurujesz AP.

Najwazniejsze jakich klientow podlaczasz tzn czy lapiesz na jedna karte klientow oddalonych bardzo i tych mniej oddalonych, od tego jakie masz ack i od tego ile pps przeplywa przez twoja karte wlan.

Mozesz sobie podlaczyc jednego klienta ktory zapcha ci pps-ami pol wydajnosci karty i reszta bedzie miala nielada problem albo ustawi ci sie ACK na wiecej niz 30~40 i wtedy ci klienci ktorzy sa blizej beda mieli rowniez nielada problem.

Ogolnie nalezaloby sprawdzic wiele rzeczy, oddalenie klientow od bazy, sprobowac wpisac do bazy (dla testu) tylko klientow z jednej lokalizacji, reszte odpiac i zobaczyc czy wtedy tez sie tak dzieje.

Nie napisales jakie karty masz na tych MT AP

PS. > jak macie podlaczonych powyzej 15 osob na jedym radiu to szczerze wspolczuje.. chyba nalezaloby sie zastanowic nad dodaniem modulu i sektorka :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2008, godz. 19:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
sahat napisał(a):
Troche dziwne te problemy szegolnie ze macie taka sama wersje MT co ja :) na 2.9.27 nie ma zadnych problemow jak dobrze sobie skonfigurujesz AP.


U mnie chodzilo przez ..... oj, nie pamietam jak dlugo, az pewnego dnia sie zesralo. Dobrze, ze byla to sobota i w pewnej firmie na C mieli jeszcze otwarte, bo przez wekend by mnie zjedli klienci, bo to byla w zasadzie glowna baza.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lutego 2008, godz. 09:59 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Cytuj:
U mnie chodzilo przez ..... oj, nie pamietam jak dlugo, az pewnego dnia sie zesralo


takie kwestie najbardziej lubie - "wszystko dzialalo jeszcze wczoraj, az tu nagle (ja nie wiem dlaczego bo nic nie robilem) nie dziala..."

Wszystko ma jakies przyczyny, napewno mozna znalezc rozwiazanie, nie nalezy od razu panikowac i wymieniac wszystkiego (oprogramowania) - to tez moje ulubione.. jak wolasz informatyka do domu bo cos ci sie dzieje z kompem to on ma tylko jedno rozwiazanie: "... wie Pan/Pani nalezy wgrac od nowa windows - trzeba zrobic format c: ..."

Cytuj:

...bo przez wekend by mnie zjedli klienci, bo to byla w zasadzie glowna baza....



pewnie jakbys na tcyh swoich siemensach nie uzywal 4 modulow radiowych tylko uzylbys po np 2 i rozbil klientow na kilka mniejszych stacji.. mialbys problem z mniejsza iloscia klientow a nie od razu ze wszystkimi albo wiekszoscia :) - wiesz sa takie prace na wiki i rozne artykuly - planowanie sieci komputerowych, bezprzewodowe sieci itp.. albo nawet bdybys znal podstawy modelowania systemow informatycznych to analogicznie moglbys rozplanowac swoja siec.. :) policzyc sobie wydajnosc, zrobic mape, ustalic zalozenia, zaleznosci, (relacje) itp. - to naprawde sie przydaje..

Nie sztuka postawic jedna mega baze z 10 modulami i podpinac do niej klientow na maxa i mowic na siebie 'ADMINISTRATOR SIECI"


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lutego 2008, godz. 03:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
sahat napisał(a):
pewnie jakbys na tcyh swoich siemensach nie uzywal 4 modulow radiowych tylko uzylbys po np 2 i rozbil klientow na kilka mniejszych stacji.. mialbys problem z mniejsza iloscia klientow a nie od razu ze wszystkimi albo wiekszoscia :) - wiesz sa takie prace na wiki i rozne artykuly - planowanie sieci komputerowych, bezprzewodowe sieci itp.. albo nawet bdybys znal podstawy modelowania systemow informatycznych to analogicznie moglbys rozplanowac swoja siec.. :) policzyc sobie wydajnosc, zrobic mape, ustalic zalozenia, zaleznosci, (relacje) itp. - to naprawde sie przydaje..

Nie sztuka postawic jedna mega baze z 10 modulami i podpinac do niej klientow na maxa i mowic na siebie 'ADMINISTRATOR SIECI"


Odnosze nieodparte wrazenie, ze dyskusja z Toba zmierza do nikad.

Pozwole sobie ze swojej strony zrobic EOT konczac Twoje wymadrzanie sie stwierdzeniem:
1x2,4G AP@8dbi@10dbm (tak tak, ze skrecona moca) + 3x5G P2P - teraz pomysl o "planowaniu" sieci, nazywaniu sie "administratorem" i co Ci jeszcze slina na jezyk przyniesie - nie krytykuj, nie wymadrzaj sie - nie znajac w najmniejszym stopniu struktury sieci i sposobu jej funkcjonowania. Masz szczatkowe informacje i na ich podstawie inputujesz takie, a nie inne opinie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2008, godz. 01:18 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Nie wymadrzam sie - to po pierwsze!
Wyciagam jedynie wnioski z twoich wczesniejszych postow.

Odnosnie wiedzy - na Twoim miejscu nie wusywalbym pochopnych wnioskow :)
jak chcesz porozmawiac o planowaniu sieci jej dzialaniu itp - z mila checia - mozesz zalozyc nowy watek :)

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2008, godz. 22:30 
Offline

Dołączył(a): 24 sierpnia 2007, godz. 14:12
Posty: 15
Mt mam na PC(dell),procek PIII 450MHz i 128ram,karty senao 8602 plus (te 400mW) ale ustawione na 200mW(nie mam konkurencji w eterze), wymieniony w pierwszym poście problem ze zwisami i nie wpuszczaniem klientów zniknął po upgr do 2.9.50 ale dalej występują problemy z pracą w trybie b/g,czasami jak włącze kilka dni chodzi ok a potem pingi na klientów rosną do ponad 100ms czasami dzieje się tak od razu po włączeniu b/g,w trybie B nigdy nie mam problemów,

[ Dodano: Wto Lut 19, 2008 9:36 pm ]
jeszcze jedno-czy zastosowanie kart na prismie poprawia prace sieci?na razie w MT mam tylko atherosy ale na mniejszych kilkuosobowych bazach mam apeki senao 2611cb3 a one mają karty na prismie 2,5. Kilka razy mi sie zdarzyły problemy z gubieniem pakietów u klienta podłaczonego do MT,po przełączeniu na baze z apekiem senao na prismie mimo słabszego sygnału prblem znikał,klientów podłączam głównie na ap tplink 501g,ale sporo mam tez na realteku 8186 i w zasadzie zawsze gdy wystepuje problem ze współpracą z MT i kartą na atherosie - prism jest lekarstwem,zastanawiam się czy chociaz kilku kart na atherosie nie zmienic na prism.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies