Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 20 listopada 2017, godz. 20:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 2 łącza - jak to uruchomić??
PostNapisane: 26 października 2010, godz. 01:02 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2009, godz. 22:54
Posty: 36
Witam,
mam taki problem:

posiadam 2 łącza, obydwa niezależne. jedno służy mi jako łącze główne a drugie jako awaryjne.
Obydwa łącza są odbierane po przez mikrotiki. Główne łącze na 433ah i awaryjne też na 433ah. Potem kabelkiem do serwera. Moje pytanie jest takie . Słyszałem ze da się jakoś na mikrotiku uruchomić obydwa łącza w taki sposób że jak jedno padnie to sieć będzie korzystać z drugiego łącza. Jak to zrobić ?? Jakieś propozycje ??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 2 łącza - jak to uruchomić??
PostNapisane: 26 października 2010, godz. 13:24 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Ale w normalnej sytuacji chcesz korzystać z obu, czy to jedno ma wisieć i czekać na pad?
Podejrzewam, że to pierwsze ale wole dopytać.

pozdrawiam,
bdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 2 łącza - jak to uruchomić??
PostNapisane: 26 października 2010, godz. 13:36 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2009, godz. 22:54
Posty: 36
w sumie myślałem o pierwszym, ale jeżeli drugie będzie lepszym rozwiązaniem to też może być


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 2 łącza - jak to uruchomić??
PostNapisane: 27 października 2010, godz. 13:39 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Kod:
ip route add dst-address=0.0.0.0/0 gateway=10.0.0.1,10.0.0.2 check-gateway=ping


10.0.0.1 i 10.0.0.2 to bramy domyślne dla poszczególnych łączy. Masz rozkład obciążenia per para src-address/dst-address i do tego działa o ile działa przynajmniej jedno z dwóch łączy.

pozdrawiam,
bdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 2 łącza - jak to uruchomić??
PostNapisane: 1 listopada 2010, godz. 00:37 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2009, godz. 22:54
Posty: 36
Testuje teraz to ustawienie. Powiedzmy że mniej-więcej działa. eth1 dałem jako wan1 a eth2 jako wan2, natomiast eth3 jako lan. Zrobiłem masquerade. I teraz tak, muszę wpisać coś w src-adress dst-adress ?? Lub coś w innych polach ?? Na lan postawiłem serwer dhcp. I jak załatwić sprawę z adresami publicznymi??

Teraz adresy publiczne używam tylko te z wan1 (czyli główne łącze), na wan2 nie mam adresów publicznych.

Zapomniałem dodać iż mam dwie pule adresów na wan1
pierwsza to klasa połączeniowa (przyk) 10.0.10.93/29
a druga to adresy publiczne (przyk) 10.0.9.65/26 .

bramę połączeniowego dodałem do ip routes. I net działa po stronie lan . Nie ważne które łącze wyłączy czy wan1 czy wan2 net po stronie lan ładnie śmiga.

Teraz zostaje mi tylko załatwić sprawę z adresami publicznymi.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies