Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 października 2017, godz. 00:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 2 łącza, podział na usługi + przekierowanie IP wew na zew.
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, godz. 16:35 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Witam,

mam maly problem,
mam 2xDSL w MT mam zrobiony podzial na uslugi tak ze port 80 i 23 jest przekierowany na DSL2 a reszta leci DSL1. Wszystko dziala dobrze, jednak mam problem z przydzieleniem adresu zewnetrznego (publicznego) ktoremukolwiek adresowi wewnetrznemu. Chcialbym np przydzielic adres zewnetrzny zpuli np DSL1 adresowi wewnetrznemu 192.168.0.3.

Standardowe regolki w MT (te ktore uzywa sie w przypadku jednego lacza) nie dzialaja.

Jak moge przydzielic zewetrzne adresy komputerom w sieci ?

Prosze o pomoc.

Dzieki


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 2 łącza, podział na usługi + przekierowanie IP wew na zew.
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, godz. 00:47 
Offline

Dołączył(a): 14 sierpnia 2009, godz. 00:24
Posty: 6
Lokalizacja: Katowice
Regolki Moga nie dzialac bo masz pewnie ustawiony Routing Mark na uslugi.

Musialbys dla adresu dla ktorego chcesz ustawic IP zewnetrzne (NAT, czy tez dla publicznego adresu) ustawic Routing Mark na lacze do ktorego nalezy ten publiczny adres IP,

Pozdrawiam Pawel

MikroTik Certified Trainer
WNCG Akademiawifi.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 2 łącza, podział na usługi + przekierowanie IP wew na zew.
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, godz. 16:32 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
a jak ustawic routing marka ? tzn na output, input .... ?

Dzieki za pomoc


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 2 łącza, podział na usługi + przekierowanie IP wew na zew.
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, godz. 18:14 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

prerouting

Kod:
ip firewall mangle add chain=prerouting src-address=1.1.1.2 action=mark-routing routing-mark=aaa
ip firewall mangle add chain=prerouting dst-address=1.1.1.2 action=mark-routing routing-mark=aaa


później odpowiedni wpis w tablicy routingu

Kod:
ip route add gateway=1.1.1.1 dst-address=0.0.0.0/0 routing-mark=aaa


Cały ruch z i do 1.1.1.2 wychodzi łączem 1.1.1.1
Powinno pomóc

pozdrawiam

bdr


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies