Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 października 2017, godz. 00:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 2 WAN - problem z routingiem
PostNapisane: 24 września 2009, godz. 07:48 
Offline

Dołączył(a): 9 września 2007, godz. 13:27
Posty: 7
Witam.
Sprawa wygląda następująco:Mam dwa łącza od różnych operatorów, routing wygląda następująco
Kod:
#      DST-ADDRESS        PREF-SRC        GATEWAY-STATE GATEWAY         DISTANCE    INTERFACE         
0   S  0.0.0.0/0                          reachable     x.x.x.225            2        DSL               
1 A S 0.0.0.0/0                           reachable     y.y.y.137            1        NetCorp           
2 ADC  10.0.0.0/16        10.0.0.190                                         0        HEFAL             
3 ADC  10.10.11.0/24      10.10.11.1                                         0        wlanHEFAL         
4 ADC  x.x.x.224/30        x.x.x.226                                         0        DSL               
5 ADC  y.y.y.136/29        y.y.y.138                                         0        NetCorp


czyli działa zgodnie z założeniem, że jak jedno łącze pada to idzie przez drugie.
A teraz w czym tkwi problem. Z zewnątrz nie nie widać adresu DLS'a czyli robię ping z maszyny w internecie na x.x.x.226 i mam timeout :(
No i właśnie jak zrobić aby łącze DSL było jako backupowe ale mimo to chciałbym żeby było widoczne bo planujemy przez nie wpuścić VPN

będę wdzięczny za sugestie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 2 WAN - problem z routingiem
PostNapisane: 24 września 2009, godz. 09:42 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Problem polega na tym, że pakiet wpada jednym łączem a wysyłany jest bramą domyślną. Kłania się mechanizm mangle. Trzeba oznaczyć ruch (mark-routing), który przychodzi łączem backupowym i wysyłamy go tym samym łączem:

Kod:
/ip firewall mangle add chain=prerouting in-interface=DSL action=mark-routing new-routing-mark=backup


a potem zmodyfikować wpis w tablicy routingu tak, by zawierał odpowiedni packet-mark:

Kod:
/ip route set 0 routing-mark=backup distance=1


(w tej sytuacji dystans może być też ustawiony na 1, niczemu to nie przeszkodzi)

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 2 WAN - problem z routingiem
PostNapisane: 24 września 2009, godz. 10:26 
Offline

Dołączył(a): 9 września 2007, godz. 13:27
Posty: 7
Tak tu się zgadzam na tym polega problem. Próbowałem wcześniej już zamarkować routning ale mi nie wyszło :|
Teraz zrobiłem tak jak piszesz i.....
regułka mangle działa czyli powinna oznaczać (jak puszczam ping to pakietów przybywa) natomiast ping nadal timeout:(
Niestety


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 2 WAN - problem z routingiem
PostNapisane: 24 września 2009, godz. 11:09 
Offline

Dołączył(a): 9 września 2007, godz. 13:27
Posty: 7
no i zadziałało dodałem jeszcze routing rule
Kod:
ip route rule print
Flags: X - disabled, I - inactive
0   src-address=x.x.x.226/32 action=lookup table=backup


zobaczę czy teraz będzie wszystko działało jak powinno ale na razie ping chodzi :)

Dzięki za podpowiedź!!
a może ktoś ma jeszcze jakieś uwagi??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies