Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 października 2017, godz. 00:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 2 x DSL - jak to polaczyc w 1 MT
PostNapisane: 25 marca 2008, godz. 13:41 
Offline

Dołączył(a): 26 lutego 2008, godz. 11:36
Posty: 9
Witam,
Jestem poczatkujacy jezeli chodzi o MT.

Do tej pory mialem 1xDSL w jednym MT i wszystko chodzilo fajnie.
Teraz chcialem dolozyc drugi DSL zeby zwiekszyc predkosc.

Dolozylem druga karte ether3 do mojego MT i podlaczylem ja do drugiego DSL'a.

Jak powinienem skonfigurowac MT zeby wykorzystac ten drugi DSL?
Jak lepiej zrobic? Kolejki klkientow w TREE czy w SIMPLE ?

Jak zrobic Load balancing?

Czy lepiej zrobic Podzial Uslug na Dwa lacza? np puscic www i poczte na pierwszy DSL a reszte na drugi?

Jak to dobrze zamarkowac?

Prosze o praktyczne porady.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 2 x DSL - jak to polaczyc w 1 MT
PostNapisane: 25 marca 2008, godz. 19:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
binio napisał(a):
Jak powinienem skonfigurowac MT zeby wykorzystac ten drugi DSL?


Ustawiasz ip dla interfejsu przydzielone przez monterow TP.

binio napisał(a):
Jak lepiej zrobic? Kolejki klkientow w TREE czy w SIMPLE ?


A co ma piernik do wiatraka ?:)

binio napisał(a):
Jak zrobic Load balancing?


Na dslu nie zrobisz tego dobrze, bedziesz mial kaszanke jak np bedziesz chcial zrobic przelew - bo nagle moze sie zmienic IP i od razu system bankowy bedzie krzyczec.

binio napisał(a):
Czy lepiej zrobic Podzial Uslug na Dwa lacza? np puscic www i poczte na pierwszy DSL a reszte na drugi?


Zdecydowanie tak.

binio napisał(a):
Jak to dobrze zamarkowac?


Kod:
0   ;;; Markowanie ruchu via GTS
     chain=prerouting action=mark-routing new-routing-mark=GTSwww
     passthrough=no src-address=192.168.0.0/24 dst-port=80 protocol=tcp

1   chain=prerouting action=mark-routing new-routing-mark=GTSwwwSSL
     passthrough=no src-address=192.168.0.0/24 dst-port=443 protocol=tcp


A potem w IP>ROUTES odpowiednie sciezki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, godz. 09:42 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Tutaj zgodze sie z kolega.
Lepiej zrobic podzial lacza na uslugi. Tak jak napisal..


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, godz. 10:30 
Offline

Dołączył(a): 26 lutego 2008, godz. 11:36
Posty: 9
Jalokim - dziekuja za pomoc.

Mam jednak pytanie. Jezeli dam tak jak napisales czyli przekieruje sam port 80 (www) i 443 to nie rozwiaze to jednego problemu - sciagania przez ares i torrent i inne wynalazki.

Tzn. jak sie zabezpieczyc przed tym zeby na porcie 80 szlo tylko www a nie wpychal sie ares i inne p2p. Jak dobrze to zamarkowac i jak ustawic zebym mogl rzeczywiscie dac jeden DSL tylko na www i uslugi takie jak poczta skype i gg a ten drugi dac na sciaganie - niech sobie p2p tam smiga.

Jak zamarkowac ruch skype i gg ?

Bardzo prosze o pomoc. To co napisales juz zrobilem i chodzi OK, jednak wlasnie wpiepsza mi sie p2p na port 80 a chcialbym je calkowicie przerzucic na drugie lacze.

Dzieki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, godz. 23:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
binio napisał(a):
Tzn. jak sie zabezpieczyc przed tym zeby na porcie 80 szlo tylko www a nie wpychal sie ares i inne p2p. Jak dobrze to zamarkowac i jak ustawic zebym mogl rzeczywiscie dac jeden DSL tylko na www i uslugi takie jak poczta skype i gg a ten drugi dac na sciaganie - niech sobie p2p tam smiga.


Proxy - wywali Ci 99% p2p wchodzacych na www.

binio napisał(a):
Jak zamarkowac ruch skype i gg ?


Skype - Layer7
GG - netstat i myslenie ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies