Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 października 2017, godz. 03:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 2xRB711 i N
PostNapisane: 6 lipca 2011, godz. 07:37 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Witam!

Ostatnio dopiero zauważyłem dziwny problem. Podpiąłem 2 RBeki 711 z jednej strony ufl z drugiej mmcx. Po zestawieniu połączenia w 5GHz-only-n pokazuje ładnie 150/150 CCQ na razie skacze trochę i spada do 80/80. Nie mniej throughput pokazuje mi średnio 90000kbps.
Jak włączę obciążenie to transmisja ciśnie do max 30Mbit a na radiu zaczynają się dziać dziwne rzeczy. Sygnał leci w dół nawet do 36/24 a CCQ 40/40, zaś transmisja po jakichś 40-60s spada, mikrotik wtedy wskazuje throughput w okolicach 16000kbps.
Domyślam się, że mogę mieć do czynienia z 3 przyczynami:
1. konfiguracja
2. syf w eterze
3. problem ze sprzętem

RBeki po przyłożeniu transferem zaczynają dość głośno pracować, trochę jak świerszcze. Dotyczy to obu modeli więc jak sądzę jest to normalne zachowanie.
Oba RBeki podpięte są do anten bezpośrednio pigtailami. Anteny Maximus Grid 23 i 27. Transmisja i zasilanie doprowadzona jest kablem FTP max 4m. Zasilacz 24V.
Karta w pudełku umieszczona jest pionowo złączem RJ45 w dół. Pigtail wyprowadzony także prosto w dół. Czy układy RBeka obok których przechodzi mogą zakłócać transmisję?
Jeśli powyższe jest OK to punkt 3 można olać i pozostaje problem z eterem i/lub konfiguracją.

Konfiguracja interfejsu:
Kod:
/interface wireless security-profiles
set default authentication-types="" eap-methods=passthrough group-ciphers="" group-key-update=5m interim-update=0s \
    management-protection=disabled management-protection-key="" mode=none name=default radius-eap-accounting=no \
    radius-mac-accounting=no radius-mac-authentication=no radius-mac-caching=disabled radius-mac-format=XX:XX:XX:XX:XX:XX \
    radius-mac-mode=as-username static-algo-0=none static-algo-1=none static-algo-2=none static-algo-3=none static-key-0="" \
    static-key-1="" static-key-2="" static-key-3="" static-sta-private-algo=none static-sta-private-key="" static-transmit-key=key-0 \
    supplicant-identity=MikroTik tls-certificate=none tls-mode=no-certificates unicast-ciphers="" wpa-pre-shared-key="" \
    wpa2-pre-shared-key=""
/interface wireless
set 0 ack-timeout=dynamic adaptive-noise-immunity=ap-and-client-mode allow-sharedkey=no antenna-gain=5 area="" arp=enabled band=\
    5ghz-onlyn basic-rates-a/g=6Mbps comment="" compression=no country=poland default-ap-tx-limit=0 default-authentication=yes \
    default-client-tx-limit=0 default-forwarding=yes dfs-mode=none disable-running-check=no disabled=no disconnect-timeout=3s \
    frame-lifetime=0 frequency=5280 frequency-mode=manual-txpower frequency-offset=0 hide-ssid=no ht-ampdu-priorities=0 \
    ht-amsdu-limit=8192 ht-amsdu-threshold=8192 ht-basic-mcs=mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7 ht-extension-channel=\
    above-control ht-guard-interval=any ht-rxchains=0 ht-supported-mcs=\
    mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7,mcs-8,mcs-9,mcs-10,mcs-11,mcs-12,mcs-13,mcs-14,mcs-15 ht-txchains=0 \
    hw-fragmentation-threshold=disabled hw-protection-mode=none hw-protection-threshold=0 hw-retries=7 l2mtu=2290 mac-address=\
    00:0C:42:B1:A4:4D max-station-count=2007 mode=bridge mtu=1500 name=GSA-P14 on-fail-retry-time=100ms periodic-calibration=default \
    periodic-calibration-interval=60 preamble-mode=short proprietary-extensions=post-2.9.25 radio-name=000C42B1A44D rate-set=default \
    scan-list=default security-profile=default ssid=UT-GSA station-bridge-clone-mac=00:00:00:00:00:00 supported-rates-a/g=\
    6Mbps,9Mbps,12Mbps,18Mbps,24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps tx-power-mode=default update-stats-interval=disabled wds-cost-range=50-150 \
    wds-default-bridge=bridge1 wds-default-cost=100 wds-ignore-ssid=no wds-mode=dynamic wmm-support=required
/interface wireless manual-tx-power-table
set GSA-P14 comment="" manual-tx-powers="1Mbps:17,2Mbps:17,5.5Mbps:17,11Mbps:17,6Mbps:17,9Mbps:17,12Mbps:17,18Mbps:17,24Mbps:17,36Mbps\
    :17,48Mbps:17,54Mbps:17,HT20-0:17,HT20-1:17,HT20-2:17,HT20-3:17,HT20-4:17,HT20-5:17,HT20-6:17,HT20-7:17,HT40-0:17,HT40-1:17,HT40-2\
    :17,HT40-3:17,HT40-4:17,HT40-5:17,HT40-6:17,HT40-7:17"
/interface wireless nstreme
set GSA-P14 comment="" disable-csma=no enable-nstreme=no enable-polling=yes framer-limit=3200 framer-policy=none
/interface wireless align
set active-mode=yes audio-max=-20 audio-min=-100 audio-monitor=00:00:00:00:00:00 filter-mac=00:00:00:00:00:00 frame-size=300 \
    frames-per-second=25 receive-all=no ssid-all=no
/interface wireless sniffer
set channel-time=200ms file-limit=10 file-name="" memory-limit=10 multiple-channels=no only-headers=no receive-errors=no \
    streaming-enabled=no streaming-max-rate=0 streaming-server=0.0.0.0
/interface wireless snooper
set channel-time=200ms multiple-channels=yes receive-errors=no


Winbox:
Obrazek

Po kilkudziesięciu sekundach wygląda to tak:
Obrazek
Jest tu jakiś babol czy powinienem pobawić się w leczenie kanałowe? Antenki są świeżo powieszone więc możliwe jest też, że będzie trzeba je trochę skorygować. Czy słaby kabel FTP też może wpływać na pracę urządzeń?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies