Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 3 neostrady 6 mbit jako jedno łącze
PostNapisane: 26 marca 2009, godz. 23:53 
Offline

Dołączył(a): 26 marca 2009, godz. 23:35
Posty: 3
Witam,

Potrzebuje "spiąć" 3 neostrady 6 mbit w jedno łącze (z możliwością podpięcia kolejnej). Czego oczekuje?
- obsługa Load Balancingu na WAN (jednakowe GW od neostrady na każdym WAN)
- obsługa połączeń VPN przychodzących
- DDNS
- obsługa VLAN

Opcjonalnie:
- wi-fi (jako AP miałem WRT54 GL z 2 antenami 7dbi i podkręcony na 100mw pokrywał mi cały budynek - czy karty do RB o większej mocy też to zrobią?)
- obsługi routera poprzez WWW
- wydzielenie VLAN (2 sieci, ew przypisywanie przy użytkownikach AP po mac do konkretnego VLAN'a lub obsługa 2 SSID przez AP)
- praca w nieklimatyzowanej szafie rackowej

Jaką płytę, obudowę, moduł radiowy, antenę i przedwszystkim jaką licencje MT powinienem nabyć?

Czy będę w stanie sam skonfigurować takiego RB ? ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 3 neostrady 6 mbit jako jedno łącze
PostNapisane: 27 marca 2009, godz. 11:56 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Wszystkie założenia są jak najbardziej do zrealizowania przy pomocy płyt RouterBoard działających pod kontrolą systemu Mikrotik.

Polecam następujący sprzęt :

Płyta główna RouterBoard 493AH :

http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... d__RB493AH

Moduł radiowy RouterBoard R52H 350 mW :

http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... oard__R52H

Antenka dookólna 9 dBi firmy Gold-Wireless :

http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... 24009-opis

Obudowa wewnętrzna :

http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... -IN-CA-493

Zasilacz 24 V :

http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... ZAS-24V-1A

Pigtail do podłączenia modułu z anteną :

http://www.interprojekt.pl/katalogp.asp ... -UFL-RSMAM

Oczywiście do każdej neostrady potrzebny jest modem pracujący w trybie BRIDGE z przynajmniej jednym portem Ethernet , polecam :

http://www.interprojekt.pl/katalogp.asp ... DSL-A2%2bR

Co do konfiguracji nie powinno być problemu w razie czego służymy podstawowym wsparciem lub pełną konfiguracją :

http://www.interprojekt.pl/koszykMagazy ... TIK_KONFIG


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 3 neostrady 6 mbit jako jedno łącze
PostNapisane: 27 marca 2009, godz. 13:00 
Offline

Dołączył(a): 26 marca 2009, godz. 23:35
Posty: 3
Modemy mam ;=] i mam router Draytek Vigor 2930V który chce zastąpić ...

Jaka jest różnica pomiędzy zaproponowaną płytą a tą:
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... ard__RB493

Dla upewnienia się: ruter będzie rozkładał równomiernie ruch wychodzący i przychodzący pomiędzy 3 łącza (pomimo że mają różne adresy IP, ale gateway jest ten sam?).
Czy Mikrotik będzie wstanie zagregować łącze w jedno - np. ściągając plik będę go sciągać nie z max 6 mbit tylko 3x6 mbit?
Czy będzie możliwość przydzielenia do każdego WAN innego DDNS a co za tym idze innych połączeń przychodzących VPN?
[do WAN1 łączy się user1 i user2 a do WAN2 user3 i user4]

Jak z zarządzaniem samym routerem? Czy można konfigurować go poprzez przeglądarkę czy wymaga pisania skryptów?

Osobiście nigdy nie miałem styczności z Mikrotikiem stąd moje pytania ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 3 neostrady 6 mbit jako jedno łącze
PostNapisane: 27 marca 2009, godz. 13:31 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2008, godz. 10:38
Posty: 34
Witam

Różnicza pomiędzy routerami sprowadza się do ilości RAMu, szybkości procesora (300MHz i 680MHz) i licencja RouterOS (level4 i level5).
Neostrady nie można zaagregować w jedno łącze WAN wprost. Można rozkładać obciążenia pomiędzy trzy łącza czyli w tym przypadku jeden GW dla klientów LAN i trzy GW na które rozkładane będzie obciążenie. Rozkład jest dokonywany na parę adres źródłowy-adres docelowy. Ściągając jeden plik ruch się nie rozłoży. Rozłoży sie jeśli będzie ściągany z róznych adresów, ale statystycznie gdy będzie w sieci dużo urządzeń klienckich a co za tym idzie połączeń ruch powinien się równomiernie rozłożyć.
DDNS trzeba będzie rozwiązać przez skrypty.
Mikrotik obsługuje tunele PPTP, L2TP oraz IPSec.
Zarzązdanie odbywa się przez bardzo wygodne, okienkowe narzędzie WinBox, przyjazną konsolę lub ewentualnie interfejs www, ale tego ostatniego nie polecam.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 3 neostrady 6 mbit jako jedno łącze
PostNapisane: 27 marca 2009, godz. 14:01 
Offline

Dołączył(a): 26 marca 2009, godz. 23:35
Posty: 3
Co do DDNS - to jak się to defaultowo konfiguruje i jak z zewnątrz będzie to widoczne dla właśnie klientów VPN?
Teoretycznie DDNS będzie przypisany do jednego WAN (do jednego IP) więc jeśli połączy się w danej chwili 2-3 klientów na jedną neo - może zrobić się ciasno (dla połączeń terminalowych)?

W przypadku drayteka musiałem potworzyć ręcznie reguły prawie dla każdego IP którym wan ma wyjść - bo LB nie dział.
Czy ruter Mikrotika będzie sobie równomiernie rozkładać ruch na łącza nawet jeśli ruch nie będzie "wysycać" pojedynczego łącza?
Do czego dążę - mam w swojej firmie telefonie VOIP i jak wiemy jest ta technologia dość wrażliwa na opóźnienia i na dostępne pasmo i chciałbym poprzez QOS zagwarantować najwyższy priorytet dla tych urządzeń.

Nie dostałem jeszcze odpowiedzi na pytanie o SSID - czy możliwe jest na jednej karcie 2 różne SSID które będą połączone do oddzielnych VLANów?

Na koniec - jak długo się czeka na urządzenia? :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 3 neostrady 6 mbit jako jedno łącze
PostNapisane: 30 marca 2009, godz. 10:49 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
DDNS na Mikrotiku konfiguruje się przy pomocy skryptów :

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Dynamic_D ... angeIP.com

Co do podziału ruchu na łącza będzie on rozkładany peer połączenie równo między 3 neostrady. VOIP oraz inne usługi wrażliwe na opóźnienia da się odpowiednio skonfigurować tak aby uzyskały najwyższe priorytety przy pomocy bardzo rozbudowanych narzędzi simple oraz queue tree. Na jednym module radiowym da się ustawić dwa a nawet więcej SSID przy pomocy opcji Virtual AP.

Czas realizacji zamówienia przy wysyłce kurierem to jeden dzień.

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 3 neostrady 6 mbit jako jedno łącze
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, godz. 15:38 
Offline

Dołączył(a): 2 kwietnia 2009, godz. 15:35
Posty: 12
Jak już istnieje taki temat to i ja się dołącze.
Jak połączyć przykładowo 3 lub 2 łącza tak jak wyżej opisano. Jest może gdzieś pdf krok po kroku?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 3 neostrady 6 mbit jako jedno łącze
PostNapisane: 3 kwietnia 2009, godz. 10:02 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Temat jest o tyle trudny że 2 i więcej łącz można "połączyć" ze sobą na kilka sposobów. Najprostszy z nich to równy rozkład ruchu per adres źródłowy<->adres docelowy, wystarczy w tablicy routingu dodać w jednym wpisie kilka bram domyślnych.

Innym sposobem jest zamarkowanie konkretnego ruchu na Manglu i przypisanie go odpowiedniej bramie , ruch możemy zamarkować ze względu na usługi czyli po protokole i porcie lub też ze względu na adresację IP użytkowników wewnątrz sieci.

Do tego aby ruch był odpowiednio prioryteryzowany definiujemy kolejki Queue tree.

Niestety żadnego pdf'a ani opisu krok po kroku niema, ponieważ konfiguracja zależy od indywidualnych warunków panujących w sieci.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies