Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 października 2017, godz. 03:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Adres 10.15.1.x na interfejsie bridge
PostNapisane: 10 listopada 2010, godz. 17:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 listopada 2010, godz. 17:22
Posty: 4
Lokalizacja: Radziejów
Mam zapytanie. Dlaczego, gdy zaadresuję obojętnie jaki interfejs adresem z klasy 10.15.1.x to routerboard nie odpowiada? Nie mogę się z nim połączyć przez WinBox-a po IP, jedynie po adresie MAC.
Próbowałem już szukać odpowiedzi w Googlach, na innych forach, a także i tutaj, ale nic nie znalazłem.
Umie mi to ktoś wytłumaczyć co jest nie tak?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Adres 10.15.1.x na interfejsie bridge
PostNapisane: 10 listopada 2010, godz. 18:01 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Podeśli wynik polecenia:
Kod:
/ip address print


[edit]

Dopiero teraz zauważyłem. To bridge, tak? Adresy nadaje się na interfejs bridge a nie jego porty. Jeśli zrobisz inaczej, to właśnie tak (nie)zadziała.

pozdrawiam,
bdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Adres 10.15.1.x na interfejsie bridge
PostNapisane: 12 listopada 2010, godz. 21:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 listopada 2010, godz. 17:22
Posty: 4
Lokalizacja: Radziejów
Na routerboardzie 433 (RouterOS 4.11) został uruchomiony typowy access point pracujący w standardzie 802.11a. Ma dwa moduły radiowe: wlan1, wlan2 oraz jeden aktywny interfejs ethernetowy. Wszystkie są spięte w bridge1. Próbowałem adresować każdy z nich po kolei, a także bridge1 - i jest tak jak opisałem wcześniej. Jeśli zaadresuję np. 192.168.1.1 to działa. Jest odpowiedź na ping oraz można się skomunikować Winbox-em wpisując adres IP urządzenia.

Tłumaczę też dlaczego takie adresowanie 10.15.1.x. Otóż RB znajduje się w sieci, którą tworzy router Draytek Vigor 2910, do którego podpięty jest DSL z Netii. Na Drayteku działa VPN. I jeśli połączę się z innej lokalizacji, zaloguję do VPN-a to mam dostęp do wszystkich urządzeń, które są zaadresowane w ten sposób (zarządzalne switche, Nanostation5 klienckie podłączone pod RB, AirGrid-y tworzące linki p2p, itp.). Tylko nie mogę wejść na RouterBoard-a :-(

Dlaczego tak jest?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Adres 10.15.1.x na interfejsie bridge
PostNapisane: 13 listopada 2010, godz. 02:07 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2009, godz. 22:54
Posty: 36
A może ustaw bramę na MT tego adresu 10.15.1.x ....
Kod:
ip route add gateway=10.15.1.1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Adres 10.15.1.x na interfejsie bridge
PostNapisane: 15 listopada 2010, godz. 23:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 listopada 2010, godz. 17:22
Posty: 4
Lokalizacja: Radziejów
Dopiero w najbliższą sobotę będę miał możliwość żeby coś jeszcze pokombinować. Będę wtedy na miejscu, tam gdzie wisi ten RB. Na razie jestem 60 km od niego i nie mam możliwości zadziałania.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Adres 10.15.1.x na interfejsie bridge
PostNapisane: 21 listopada 2010, godz. 18:06 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Ponawiam prośbę. Poproszę o wyniki poleceń:

Kod:
ip address print
ip route print
interface bridge ports print



pozdrawiam,


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Adres 10.15.1.x na interfejsie bridge
PostNapisane: 21 listopada 2010, godz. 22:16 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 listopada 2010, godz. 17:22
Posty: 4
Lokalizacja: Radziejów
Już mi działa. Problem polegał na tym, że wpisałem adres IP, adres sieci i broadcast. Nie wpisałem maski, dlatego nie działało. Maska w tym wypadku wynosiła 26.
Temat do zamknięcia.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies