Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 października 2017, godz. 03:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Adresy publiczne
PostNapisane: 5 maja 2011, godz. 10:55 
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2011, godz. 10:20
Posty: 5
Na wstępie wszystkich serdecznie witam.
Szukam małej pomocy w sprawie adresacji adresów publicznych.
Dokładnie otrzymałem od dostawcy łącze oraz podsieć
wygląda to tak:
adresacja dwupunktu:
Router dostawcy: 89.x.x.121/30
Router abonenta: 89.x.x.122/30

podsieć 89.y.y.0/24 została przeroutowana na adres 89.x.x.122

ja u siebie mam RB800 który działa na adresie routera abonenta czyli 89.x.x.122

komputery w lanie działają poprzez NAT ale jak teraz ustawić rb800 by przypisać poszczególnym komputerom w LAN adresy publiczne z przydzielonej mi podsieci?

Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Adresy publiczne
PostNapisane: 6 maja 2011, godz. 09:26 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Już było: http://forum.interprojekt.pl/zewnetrzne-ip-dla-mikrotik-ow-w-sieci-t913.html
Polecema rozwiązanie podane przez yazzgotha.

pozdrawiam,


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Adresy publiczne
PostNapisane: 19 maja 2011, godz. 22:27 
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2011, godz. 10:20
Posty: 5
Witam ponownie po małej przerwie.
Dzięki za odpowiedz ale, nie do końca ta metoda się sprawdza w moim przypadku, bądź po prostu robię coś źle.
Rozwiązanie podane przez yazzgotha jest dla łącza DSL z TP gdzie dostaje się kilka adresów IP z tej samej klasy i router i inne urządzenia w sieci pracują w tej samej klasie (różnią się tylko końcówka).
Ja w swoim przypadku mam tak, że router czyli RB800 jest w całkiem innej sieci niż pula adresów jakie dostałem od dostawcy.
RB pracuje w sieci 89.228.x.122 a cała dostępna pula zewnętrznych adresów jest z z puli 89.141.x.0/24.
Obecnie cała siec 192.168.1.0/24 chodzi na adresie routera 89.228.x.122 czyli włączona jest maskarada. Tak ma zostać jak jest ale dodatkowo chciałbym odpowiednim urządzeniom w sieci lokalnej przypisać adres z puli jaka mam do dyspozycji. Obecnie aby np dostać się do komputera w sieci na którym jest ftp czy ssh muszę robić przekierowanie a chciałbym mu nadać adres zewnętrzny i mieć do niego dostęp bez przekierowań portów.
Stąd moje kolejne pytanie jak to zrobić gdyż sposób yazzgotha nie do końca się sprawdza, chyba ze jak już pisałem wcześniej robię coś nie tak. Cała obsługa za pomocą winboxa, więc będę wdzięczny za pomoc przy opisie dla winboxa.

z góry raz jeszcze wielkie dzięki

Drugie pytanie czy któryś z kolegów testował RB1200? Chciałbym któryś z wyższych modeli zastosować jako główny router w firmie i zastanawiam się, który z nich byłby odpowiedni na góra 3 lata. W planach spora rozbudowa.
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Adresy publiczne
PostNapisane: 20 maja 2011, godz. 08:57 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Nie wiem jaką masz topologię, ale w takim przypadku (masz podsieć przeroutowaną przez twój adres publiczny) wystarczyć powinno odpowiednie zaadresowaniu hostów (jeśli nie są w jednej domenie rozgłoszeniowej z routerem brzegowym, to trzeba jeszcze je dodatkowo przeroutować). konfiguracja sieci na adresach publicznych niczym nie różni się od każdej innej. Maskaradę zastosuj tylko dla podsieci prywatnych.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Adresy publiczne
PostNapisane: 23 maja 2011, godz. 16:49 
Offline

Dołączył(a): 23 maja 2011, godz. 16:46
Posty: 1
Lokalizacja: Wrocław
mogę aktywować jakoś publiczny adres IP>?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Adresy publiczne
PostNapisane: 24 maja 2011, godz. 13:32 
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2011, godz. 10:20
Posty: 5
Dzieki kolego bdr za wszelką pomoc
Zrobiłem tak
do address list dodałem całą zewnętrzną pule czyli 89.141.x.1/24 czyli network wyszło z zerem na końcu no i broadcast z 255 na końcu, interfejs taki sam jak podsieci prywatnej czyli LAN3.
Dodatkowo w firewall --> filter rules dodałem pozycje Chain: forward; src address: 89.141.x.0/24; out interface: WAN; Action: passthrough ; Następnie skonfigurowałem komputery po stronie LAN przypisując im ręcznie adresy ip z przydzielonej zewnętrznej puli adresów 89.141.x.0/24 gdzie pomijamy ten adres z końcówką 0 i 255 a jako bramę podałem adres z końcówką 1 a maskę 255.255.255.0 no i dns'y. Jak na razie np strona pokapoka.pl wykrywa ze mam zewnętrzne IP. Czy to jest dobry sposób czy można to jeszcze w inny sposób rozwiązać?

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Adresy publiczne
PostNapisane: 26 maja 2011, godz. 00:01 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Cytuj:
do address list dodałem całą zewnętrzną pule czyli 89.141.x.1/24 czyli network wyszło z zerem na końcu no i broadcast z 255 na końcu, interfejs taki sam jak podsieci prywatnej czyli LAN3.


Masz na myśli zaadresowanie interfejsu? Address lists służy do czegoś innego...

Cytuj:
odatkowo w firewall --> filter rules dodałem pozycje Chain: forward; src address: 89.141.x.0/24; out interface: WAN; Action: passthrough ;

To sobie mogłeś odpuścić. action=passtrough oznacza: nie rób nic, więc równie dobrze mogłoby takiej reguły nie być ;)

Cieszę się, że zadziałało ;)

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies