Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 października 2017, godz. 00:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Aktualizacja Mikrotika z v3.24 do v3.25
PostNapisane: 8 lipca 2009, godz. 08:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
Przy próbie wrzucenia pliku pobranego z http://www.mikrotik.com/download.html
do Auto Upgrade wyskakuje:

Key Change Error
Could not change the key - invalid key



License:

Ubgradable To: v4.x
Level: 6

w czym problem ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aktualizacja Mikrotika z v3.24 do v3.25
PostNapisane: 8 lipca 2009, godz. 12:16 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Ściągnij paczkę z rozszerzeniem .npk dla odpowiedniej platformy sprzętowej. Następnie metodą przeciągnij / upuść wrzuć ją do zakładki files . Uruchom New Terminal i wydaj polecenie :

Kod:
system upgrade refresh


Następnie zrestartuj platformę, system wstanie już w nowej wersji.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aktualizacja Mikrotika z v3.24 do v3.25
PostNapisane: 8 lipca 2009, godz. 22:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
chyba było coś nie tak z tą wersją v3.25

wchodze sobie teraz w domu na http://www.mikrotik.com/download.html
aby ściągnąć jeszcze raz a tu zonk .. nie ma po tej wersji śladu w download ..
nawet v 3.25 Changelog znikł :?

a było kilka ciekawych poprawek .. aż jutro zobacze jeszcze raz na kompie w pracy czy
wersja v3.25 istniała czy miałem zwidy .. plik ściągnięty do RB1000 i RB333 powinien być nadal na kompie ..

Edit

nie miałem zwidów .. plik jest nadal do ściągnięcia aczkolwiek trzeba sobie podmienić numer wersji przy ściąganiu http://66.228.113.58/routeros-powerpc-3.25.npk (to do RB300 series)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aktualizacja Mikrotika z v3.24 do v3.25
PostNapisane: 9 lipca 2009, godz. 15:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
Poprostu pięknie .. wgrałem tego v3.25 a dzisiaj nie ma śladu po MikroTik'u :x
Padło mu się i trzeba bedzie się wspinać na maszt ..

soft znikł ale Changelog jest ..


What's new in 3.25:

*) fixed problems with files under MetaROUTERs;
*) made WinBox work better on smaller screens;
*) made WinBox to not bring down BGP & OSPF when BGP window was opened;
*) WinBox menu is better organized, all sub-menus are sorted;
*) fixed WinBox problem - /128 IPv6 addresses could not be entered
where network address was expected;
*) added l2mtu interface parameter with ability to configure for
interfaces that support it;
*) RB1xx ether1 did not work properly in switch mode;
*) api - do not accept truncated property names;
*) api - closed sessions were not removed from the '/user active' list;
*) routing, routing-test - fixed a BGP crash;
*) routing-test - deleted routes were sometimes left displayed in Winbox;
*) routing-test - fixed BGP interoperability issue with old Ciscos;
*) routing-test - added remove-private-as BGP peer config option;
*) added few more variables to hotspot html pages:
bytes-total, bytes-total-nice, packets-total
*) bandwidth-test supports testing over multiple tcp connections (default 20);
*) graphing - HTML page refresh-interval configurable in console;
*) user manager - IP pool added to user batch-add form;


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aktualizacja Mikrotika z v3.24 do v3.25
PostNapisane: 9 lipca 2009, godz. 15:39 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Jak już zdejmiesz MT z masztu i podepniesz go pod konsole wklej co wyrzuca. Jestem ciekawy czy soft wyleciał totalnie czy wyrzuca jakiś błąd przy ładowaniu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aktualizacja Mikrotika z v3.24 do v3.25
PostNapisane: 9 lipca 2009, godz. 22:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
Nie było takiej tragedii jak się spodziewałem ..

po kilku ha działania MT na sofcie 3.25 wywaliło mPCI przestawiając na Disable ..
i pomimo, że IP --> Adresses było przypisane do Lan - Bridge to był nieaktywny i można
było na MT zalogować się jedynie poprzez MAC .. innych problemów nawet nie szukałem tylko
odrazu dałem Files --> Restore ..

teraz mam problem z downgrade do v3.24 bo nicholery nie przyjmuje ..
w góre się dało ale niestety na v4.0beta3 i z tej wersji także nie można wrócić na v3.24

wcześniej w License było:

Software ID: xxx
Ubgradable To: v4.x
Level: 4

Teraz jest tak:

Software ID: xxx
Old Software ID: xxx
Ubgradable To: v4.x
Level: 4


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aktualizacja Mikrotika z v3.24 do v3.25
PostNapisane: 10 lipca 2009, godz. 18:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 grudnia 2006, godz. 15:38
Posty: 51
Lokalizacja: N=50°01' E=22°40'
Chciałem poinformować ze wersja 3.25 oficjalnie zawiera błąd.
Między innymi może usuną licencje.
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 40&start=0


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aktualizacja Mikrotika z v3.24 do v3.25
PostNapisane: 10 lipca 2009, godz. 22:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
Info dla tych co wgrali tą fatalną paczke i nie wiedzą co z tym zrobić ..
ładujemy do Files tak jak przy ubgrade paczke np. v3.24 a
następnie New Terminal:

[admin@MikroTik] system
[admin@MikroTik] system> package
[admin@MikroTik] system package> downgrade
Router will be rebooted. Continue? [y/N]: y


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aktualizacja Mikrotika z v3.24 do v3.25
PostNapisane: 21 lipca 2009, godz. 13:59 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Już wyszła paczka 3.26 więc chyba problem rozwiązany. Mi pomogło.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aktualizacja Mikrotika z v3.24 do v3.25
PostNapisane: 21 lipca 2009, godz. 16:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 grudnia 2006, godz. 15:38
Posty: 51
Lokalizacja: N=50°01' E=22°40'
Juz wyszła nawet 3.27


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies