Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 23 czerwca 2017, godz. 10:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Black AP i zestawienie WDS - problem :(
PostNapisane: 26 lutego 2009, godz. 09:10 
Offline

Dołączył(a): 26 lutego 2009, godz. 08:41
Posty: 2
Bardzo proszę o pomoc w poniższej sprawie:

Stan posiadania:
1.Router z AP Linksys WRT54 (działa od 2 lat)
2.AP Router Black AP MINITAR MWGAR, (zakupiony wczoraj w Interprojekt)

Cel:
Wykonanie w wersji bezprzewodowej drugiego stanowiska dostępowego w domku jednorodzinnym (dla podłączenia VoIp, n-boxa HD i kamery IP), nie ma (nie musi) służyć jako punkt dostępu bezprzewodowego do sieci, ma być zabezpieczone tak jak podstawowy AP.

Posiadana konfiguracja dla Linksysa:
- 2 kompy, Voip, Lan dysk z nadanymi stałymi IP 192.168.1.0xx
- brama 192.168.1.1
- filtracja po MAC
- szyfrowanie WPA-TKIP
- serwer DHCP o zakresie od 1.2 do 1.20
- wybrana opcja AP
- wszystko działa super :)

Problemy:
- pomimo prób skonfigurowania mostu WDS, zgłoszeniu w obu urządzeniach tego zamiaru, występuje wzajemna widoczność po WiFi (podgląd na odpowiednich stronach www routerów), ale urządzenia podłączone do LAN Black AP nie są widoczne i nie mają dostępu do netu.
- czy powinienem wybrać opcję Bridge czy Wireless ISP?
- nie rozumiem sensu nadawania IP dla LAN, czy powinien tam być uruchomiony serwer DHCP? jaki adres IP dla LAN powinien być wpisany? W znanych mi dotychczas routerach podawało się tylko zakres IP a nie ustalało go,
- nie korzystam z wejścia WAN, mimo to konfiguracja żąda ustawienia, co tam być powinno?

Ogólnie wymarzona jest sytuacja, gdy ten „nowy malec” będzie przeźroczysty zarówno dla stałych IP podłączonych urządzeń jak i ich MAC.


Załączniki:
zrzucik_00314_cr.jpg
zrzucik_00314_cr.jpg [ 52.53 KiB | Przeglądane 186 razy ]
zrzucik_00313_cr.jpg
zrzucik_00313_cr.jpg [ 66.83 KiB | Przeglądane 171 razy ]
zrzucik_00312_cr.jpg
zrzucik_00312_cr.jpg [ 53.5 KiB | Przeglądane 166 razy ]
zrzucik_00311_cr.jpg
zrzucik_00311_cr.jpg [ 57.36 KiB | Przeglądane 145 razy ]
zrzucik_00310.jpg
zrzucik_00310.jpg [ 69.81 KiB | Przeglądane 174 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Black AP i zestawienie WDS - problem :(
PostNapisane: 2 marca 2009, godz. 11:14 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Proponuję zamiast trybu WDS przełączyć urządzenie w tryb APC , włączyć opcje "Universal Repeater" nadać nowe SSID dla rozgłaszanej sieci oraz ustawić urządzenie tryb BRIDGE " Operation Mode : Bridge".


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Black AP i zestawienie WDS - problem :(
PostNapisane: 2 marca 2009, godz. 11:18 
Offline

Dołączył(a): 26 lutego 2009, godz. 08:41
Posty: 2
Hmm...
Mój Sprzedawca powinien wiedzieć, że w tym modelu nie ma APC :(
Jest albo AP albo Client.
Już to opanowałem, dzięki bardzo aktywnej pomocy Sprzedawcy (Interprojekt) i Kolegów z Forum. Wszystkim bardzo dziękuję :))


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Black AP i zestawienie WDS - problem :(
PostNapisane: 2 marca 2009, godz. 11:30 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
APC - Acces Point Client = Client ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies