Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Blokada P2P
PostNapisane: 9 stycznia 2009, godz. 20:08 
Offline

Dołączył(a): 21 października 2008, godz. 15:29
Posty: 6
Witam mam zrobiony podzial lacza wedlug opisu ze strony Cyberbajt PCQ? markowaniem ruchu
http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=raport,276,4,277
chcialbym jednemu klientowi zablokowac calkiem pobieranie z p2p

wczesniej gdy nie mialem markowania tylko sam nat regulka typu
ip firewall rule forward add p2p=all-p2p action drop comment=p2p

dzialala znakomicie
jak musi wygladac to w przypadku pcq i markowania


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Blokada P2P
PostNapisane: 12 stycznia 2009, godz. 13:17 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2008, godz. 10:38
Posty: 34
Witam

Kolejkowanie ruchu nie wpływa na filtrowanie przez firewall.
Reguła powinna dzialać tak samo. Inną kwestią jest rozpoznawanie ruchu p2p, raczej tu będzie leżał problem. Sugeruję obserwowanie liczników w regułce.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Blokada P2P
PostNapisane: 20 stycznia 2009, godz. 09:20 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Gdzieś na forum przeczytałem ciekawe stwierdzenie, że walka z P2P jest jak ciągły wyścig zbrojeń i to chyba najlepiej oddaje charakter zmagań. Najlepiej i najprościej nie blokować gdyż ten syf i tak znajdzie ujście jak kapiąca woda, tylko ograniczyć ilości pakietów z konkretnych IP gdyż P2P potrafią dokonać w krótkim czasie zmasowanej inwazji pakietów na router, a ogólne ograniczenie eliminuje potrzebę rozpoznawania. Nie wpłynie to negatywnie na przesył www, komunikatorów i VoIP. No ale nie można dać wartości zbyt niskiej bo inaczej nie zapewnimy użytkownikowi zakładanego transferu. Najlepiej poeksperymentować z odpowiednimi wartościami.
U siebie tak zrobiłem... Maniacy p2p zaczęli coś marudzić, że im torrenty i niedźwiadki posiadały i nie chcą lecieć "na maxa", ale teraz mam o 99% mniej telefonów, że strony się powoli otwierają czy VoIP przerywa.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Blokada P2P
PostNapisane: 23 stycznia 2009, godz. 22:52 
Offline

Dołączył(a): 21 października 2008, godz. 15:29
Posty: 6
No wlasnie w tym problem ze liczniki nie dzialaja oglnie chodzi wmiare to dobrze
a czy mozna jakos zrobic aby ogolnie przyciac z lacza 2048256 aby p2p lecialo wolniej tak zeby bylo mozna sterowac wartoscia ile maksymalnie moze p2p sciagac
I mam prosbe jak ma ktos jakos fajnie to porobione czuy moze wstwic komendy co i jak wklepac
albo wklejic konfiga


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Blokada P2P
PostNapisane: 27 stycznia 2009, godz. 20:49 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Nie ma sensu walczyc z p2p.
podziel sobie lacze na uslugi - najlepiej wziac sobie dwa lacza, jednym puscic to co sie uda zamarkowac poprawnie, drugim laczem puscic caly syf i tyle :) nie bedzie problemu ze ktos p2p zabija ci www itp.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies