Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 24 listopada 2017, godz. 01:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Brak dostepu do podsieci
PostNapisane: 5 stycznia 2009, godz. 18:37 
Offline

Dołączył(a): 26 lutego 2008, godz. 11:36
Posty: 9
Witam,

mam zrobione dwie podsieci na jednym interface LAN, jednak nie moge pingowac urzadzen jednej klasy jezsli mam adres sieciowy w drugiej klasie - urzadzenia sie nie widza...

Jaki jest na to sposob? co powinienem zrobic ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak dostepu do podsieci
PostNapisane: 6 stycznia 2009, godz. 13:42 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Proponuję sprawdzić czy adresy na interfejsie są nadane poprawnie np.

Podsieć 1 :
IP: 192.168.1.0/24
Network: 192.168.1.0
Broadcast: 192.168.1.255

Podsieć 2 :
IP: 192.168.2.0/24
Network: 192.168.2.0
Broadcast: 192.168.2.255

Jeżeli adresy są poprawne sprawdź czy na wszystkich urządzeniach są ustawione bramy domyślne dla przykładu powyżej urządzenia z podsieci 1.0/24 powinny mieć bramkę 192.168.1.1 , urządzenia z podsieci 2.0/24 bramka 192.168.2.1.

Mikrotik po nadaniu adresów IP na interfejsie ethernet automatycznie doda wpisy tras bezpośrednio przyłączonych w tablicy routingu a co za tym idzie będą one automatycznie routowane o ile bramy na urządzeniach klienckich są poprawne.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak dostepu do podsieci
PostNapisane: 30 października 2010, godz. 23:37 
Offline

Dołączył(a): 30 października 2010, godz. 01:25
Posty: 2
Mam ten sam problem u siebie i nie bardzo mi to działa.
Adres 192.168.1.1 mam na interfejsie bridge1 i przypisanie
mu kolejnych adresów nic nie daje :( Ping dochodzi jedynie
do głównego routera i TYLKO na adres 192.168.101.1 chociaż w
tablicy ARP na MT pokazują się inee adresy z klasy 192.168.101.xxx

Jaka przyczyna? Zmiana maski podsieci powoduje bardzo długie lagi
chyba ze względu na oczekiwanie na broadcasty (tak przypuszczam)
i ogólnie to rozwiązanie mi nie odpowiada...

A jeszcze dodam, że w sieci mam maszynkę na której chodzi DUDE
i nie jest to ten sam router co do internetu (osobna maszyna) i
ten właśnie komputer potrafi pingować wszystkie podsieci a na
przykład komputer kliencki nie :( Na tym kompie z dude nie ma nawet
maskarady i w tym momencie już całkiem nic nie wiem :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak dostepu do podsieci
PostNapisane: 21 listopada 2010, godz. 16:57 
Offline

Dołączył(a): 30 października 2010, godz. 01:25
Posty: 2
Ktoś żyje na tym forum? :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Brak dostepu do podsieci
PostNapisane: 21 listopada 2010, godz. 17:59 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Rozumiem, że zgodnie z tym co napisał rafal:

Cytuj:
Jeżeli adresy są poprawne sprawdź czy na wszystkich urządzeniach są ustawione bramy domyślne dla przykładu powyżej urządzenia z podsieci 1.0/24 powinny mieć bramkę 192.168.1.1 , urządzenia z podsieci 2.0/24 bramka 192.168.2.1.


Bramy są prawidłowo skonfigurowane?

Proszę o załączenie wyników poleceń:

ip address print
ip route print


bdr


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies