Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 24 czerwca 2017, godz. 12:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bridge 55-60mbit / 10-15 mbit - jaki sprzet? na czym ?
PostNapisane: 27 października 2010, godz. 10:44 
Offline

Dołączył(a): 25 lutego 2010, godz. 18:51
Posty: 7
Witam,

Troszke ostatnio jestem poza nowosciami rynkowymi - wiec prosze o pomoc.
Potrzebuje zestawic czysty bridge (bez zadnych bajerow) na odleglosc ok 3-4km o przepustowosci 55-60mbit / 10-15 mbit.
Nie moze to byc predkosc maksymalna - przy takim obciazeniu most ma zachowywac sie calkowicie stabilnie i przewidywalnie.
Obecnie pracuje tam Mikrotik 433AH, UB5, AccoNet Gold 20 i zwykle 5GHz (testowalem tez turbo), ale przepustowosci zaczyna brakowac.



I teraz pytanie - czego uzyc ?
Nstream2 ?
802.11N ?
MT? Ubiquiti ?


Z racji warunkow montazowych raczej nie ma miejsca na 2 anteny, choc jesli bedzie to niezbedne, to sie znajdzie.
Radiolinia licencjonowana odpada -zbyt duze koszty jednorazowe, a leasing czy inna forma nie wchodzi w gre.


Z gory dziekuje za wszelka pomoc - szczegolnia ta poparta doswiadczeniem w terenie, ktore jak wiadomo czesto bywa zgola inna niz testy "na biurku"


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Bridge 55-60mbit / 10-15 mbit - jaki sprzet? na czym ?
PostNapisane: 27 października 2010, godz. 13:35 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Polecam:
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... -DUO-5-EXT

przy 20MHz kanale masz 50Mbps full-duplex, przy 40MHz 70 full duplex. Do tego jurki:
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... C-24DUPLEX

Dodam, że to używa nieco zmodyfikowanego protokołu i jest praktycznie nie do zamordowania.

pozdrawiam,
bdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bridge 55-60mbit / 10-15 mbit - jaki sprzet? na czym ?
PostNapisane: 27 października 2010, godz. 19:19 
Offline

Dołączył(a): 25 lutego 2010, godz. 18:51
Posty: 7
Urzadzenia wygladaja ciekawie i z tego co widze spelnilby moje oczekiwania, ale:
1) co tu duzo mowic - sa stosunkowo drogie
2) mam juz 2 mocne Routerboardy i fajnie by bylo (o ile sie da) wykorzystac je......


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies