Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 sierpnia 2017, godz. 10:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Chello i WR542G+WN551G
PostNapisane: 26 lipca 2006, godz. 21:47 
Offline

Dołączył(a): 14 lipca 2006, godz. 09:39
Posty: 2
Lokalizacja: Gdynia
Witam
zakupiłem w Interprojekcie router wi-fi WR542G oraz kartę bezprzewodową WN551G, oba produkty firmy TP-LINK. Chciałem połączyć komputer z routerem bezprzewodowo. Na początku postanowiłem podłączyć internet do kompa za pomocą skrętki, tak dla sprawdzenia. Podłączyłem router, poprowadziłem kabel z modemu Chello do routera i dalej do zwykłej karty sieciowej. Włączyłem komputer, skonfigurowałem router poprzez przeglądarkę i internet chodził. Może to zbyt rozwlekle piszę, ale chcę sie dowiedzieć w którym miejscu popełniłem błąd. Następnie spróbowałem bezprzewodowo, zainstalowałem kartę zgodnie z instrukcją, odłączyłem kabel z routera do kompa, po włączeniu kompa na pasku zadań pojawiła się ikonka o kształcie schodów (kolor szary) i ikona połączenia bezprzewodowego z czerwonym krzyżykiem. Połączenia nie było, pomimo ustawienia SSiD identycznego w routerze i karcie, ustawiony był również "Dynamic IP Adress", klikałem na TWCU i później na Scan, router był widoczny, ale połączenia z internetem nie uzyskałem. Mogłem za to wejść w ustawienia routera. Router i komputer stoją na razie blisko siebie (router na biurku a komp pod biurkiem). Próbowałem różnych ustawień w routerze ale bez skutku. Zniechęcony spróbowałem podłączyć internet poprzez router, skrętkę i zwykłą kartę sieciową. Jakie było moje zdziwienie gdy również nie było internetu, ale mogłem wchodzić w ustawienia routera. Zresetowałem router ale internet dalej nie chodził, jak podłączyłem modem Chello bezpośrednio do kompa (z pominięciem routera) wszystko chodzi. Proszę o radę osoby, które mają wieksze doświadczenie w tym temacie. Wszelkie sugestie i propozycje będą mile widziane. Problem opisałem w mailu do Interprojektu i również czekam na odpowiedź. :cry:
uffff, to tyle


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, godz. 12:24 
Offline

Dołączył(a): 10 kwietnia 2006, godz. 16:50
Posty: 16
Wydaje się mi, że podszedłeś źle do zagadnienia.
Aby uzyskać połączenie w sposób jaki przedstawiłeś należy:
  1. W routerze ustawić sieć WAN (jeżeli masz chello to po prostu ustaw dynamiczne uzyskiwanie adresu IP.
  2. Skonfiguruj w routerze połączenie wireless, ustawiając SSID, kanał oraz upewniając się, że wifio jest włączone. Skonfiguruj na wifi jakieś zabezpieczenie choćby wep.
  3. W routerze ustaw sieć LAN (ten krok pewnie wykonałeś źle i stąd całe zamieszanie). Tworzysz jakąś pulę adresów nierutowalnych np. 10.0.0.0/8 , 172.16.0.0/16 , 192.168.0.0/24.
    Jeżeli idzisz na łatwiznę to w routerze włączasz serwer dhcp i to on nada karcie sieciowej w komputerze adresik z puli podanej wyżej.

Wszystko sprowadza się do poprawnego ustawienia WAN i LAN w routerze, a później to już magia :mrgreen: .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2007, godz. 16:54 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
w wlaściwościach połączeń bezprzewodowych wpisz reczenie adres ip , podmaske, dns i brame tj. 192.168.1.120 podmaska 255.255.255.0 brama 192.168.1.1 oraz dns 192.168.1.1 oraz wylacz lub odinstaluj firewalla bedzie działac bez problemu


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies