Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: DNS co robię nie tak? A może raczej czegoś nie rozumiem?
PostNapisane: 18 września 2007, godz. 08:26 
Offline

Dołączył(a): 9 września 2007, godz. 13:27
Posty: 7
Witam
Mam taki mały kłopot i nie wiem dlaczego nie chce adziałać tak jak ja chcę... ale może od początku.
mam zrobiony ether2, ether3 i wlan1 w bridge'u. Serwer DHCP przydziela adresy i DNS'a z ether1 na którym jest neostrada.
Kod:
/ ip dhcp-server network
add address=192.168.0.0/24 gateway=192.168.0.1 dns-server=192.168.0.1,194.204.152.34,194.204.159.1 comment=""

W IP->DNS wpisałem
Kod:
/ ip dns
set primary-dns=194.204.152.34 secondary-dns=194.204.159.1 allow-remote-requests=no cache-size=2048KiB cache-max-ttl=1w
/ ip dns static
add name="dks001" address=192.168.0.10 ttl=1d
add name="router" address=192.168.0.1 ttl=1d
add name="adam" address=192.168.0.2 ttl=1d
[admin@MikroTik] ip dns>


problem jest w tym, że z MT jak robie ping na dks001 to jest OK, a jak z kompa to kupa. Pewnie to jakiś banał ale jak na azie n ie potrafię sobie poradzić...
co zrobić żeby kompy w lan'ie były widoczne po nazwach??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2007, godz. 15:00 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
radziłbym zwrócić uwagę na parametr
Kod:
allow-remote-requests

jak sama nazwa wskazuje jest to pozwolenie na odpytywanie DNS'a przez zdalne maszyny.
Aaaa ... konfiguracja serwera DHCP jest niezbyt kompletna - chyba że to tylko wycinek konfiga ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2007, godz. 06:25 
Offline

Dołączył(a): 9 września 2007, godz. 13:27
Posty: 7
no tak oczywiście że to tylko część kondiguracji DHCP :grin: ale przydziały są zrobione na stałe po mac'u no i jako statyczne w ARP...
No i wiedziałem że to jakiś banał zmieniłem allow-remote-request na yes...
no i działa ... ale .... zaczął pingować po nazwach dopiero po około 6h (poprzednio też miałem na yes sprawdzałem i nic więc wyłączyłem :cry:) ale nadal nie chce mi pingnąć w dks001 ... może dlatego że nie był załączony po zmianie konffiguracji DNS'a.... sprawdzę!!!
Dzięki za podpowiedź i w ogóle jakąś reakcję!!!!
Zobaczę czy będzie działało i zgłoszę się z następnymi problemami :lol:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies