Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 28 czerwca 2017, godz. 12:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: dobór anten wifi
PostNapisane: 13 kwietnia 2011, godz. 21:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 marca 2011, godz. 14:17
Posty: 2
Witam

Mam tekie pytanie chce udostępnić internet mojemu koledze który mieszka gdzieś ok 3-4km ode mnie. Zastosuje do tego celu mikrotiki u mnie rb 500 a u niego rb 400. tylko nie wiem jakie anteny mam dobrać może by mi ktoś doradził coś

pozdrawiam

Łukasz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: dobór anten wifi
PostNapisane: 14 kwietnia 2011, godz. 14:49 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Nie podałeś pasma.
Generalnie wymagane wzmocnienie zależy od tego jakiego (jak mocnego) modułu radiowego użyjesz, w jakim paśmie, jakie straty na kablach itd.. Co do typu to panel będzie w sam raz, dla 5GHz 23 powinno być ok.
Jak sobie wyliczyć efekt końcowy przy danej antenie możesz przeczytać tutaj:
http://blog.idea4pro.com/o-wyzszosci-anteny-nad-palerem

pozdrawiam,


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: dobór anten wifi
PostNapisane: 14 kwietnia 2011, godz. 18:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 marca 2011, godz. 14:17
Posty: 2
bdr napisał(a):
Witam,

Nie podałeś pasma.
Generalnie wymagane wzmocnienie zależy od tego jakiego (jak mocnego) modułu radiowego użyjesz, w jakim paśmie, jakie straty na kablach itd.. Co do typu to panel będzie w sam raz, dla 5GHz 23 powinno być ok.
Jak sobie wyliczyć efekt końcowy przy danej antenie możesz przeczytać tutaj:
http://blog.idea4pro.com/o-wyzszosci-anteny-nad-palerem

pozdrawiam,



A mógł byś polecić mi jakieś konkretne modele tych anten tz. jaka dla wysłania a jaka kliencka

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: dobór anten wifi
PostNapisane: 15 kwietnia 2011, godz. 16:46 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Jeśli to ma być po prostu punkt-punkt to można zastosować dwa takie same panele z tego co mamy to np.:

http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.jsp?page=GOLD-SAP-5457-23-M&k=GOLD-SAP-5457-23-M&x=2

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies