Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: DSL z Dialogu
PostNapisane: 15 kwietnia 2007, godz. 23:42 
Offline

Dołączył(a): 8 czerwca 2006, godz. 22:09
Posty: 16
Witam
Czy ktos posiada lacze z Dialogu 6Mbit ?
Posiadam takie lacze dzialalo dosyc dobrze lecz nagle przestalo funkcjonowac. Zrobilem juz chyba wszystko i nic a podlaczam zwykly routerek za 100 zł i dziala ! Jest to polaczenie PPPoE wiec konfig banalny ether1 pppoe client login i haslo w Nat maskarada.
Nie dziala na MT mam na mysli jesli wlacze polaczenie to nagle mam okolo 700 polaczen w contraku i zapchany caly wysyl dochodzi nawet do 1000kbps jednoczesnie taki sam mam download nie robiac nic w sieci.
Zmienialem modem robilem conf pppoe na innym ether i ciagle lipa takie same objawy podlaczam routerek za stowke i dziala idealnie co moze byc , walcze juz 3 dni bez efektu :sad:
Czy moze byc walniety RB ? MT 2.9.42 L IV


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2007, godz. 10:01 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2006, godz. 17:19
Posty: 26
Wg. mnie to routerboard to ostatnia rzecz do której się można doczepić przy takich objawach, wydaje mi się że router za 100 PLN nie radzi sobie z taką ilością połączeń co routerboard.
W rezultacie sprawia trudno go wysycić (łącze a w szczególności upload), upload jest tutaj krytyczny ponieważ gdy dojdzie do wartości maksymalnej tym samym umiera reszta transmisji gdyż "nie ma miejsca" na pakiety zawierające choćby potwierdzenia...

Sugeruje zrobić QoS (Queue/kolejki) tak aby ograniczyć upload tak aby nie przekroczył tych 90% dostępnej przepustowości po stronie wysyłania. Najprościej zacząć od nadania per user limitu na 64 kbit/s wysyłania i zaobserwować efekty.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2007, godz. 13:21 
Offline

Dołączył(a): 8 czerwca 2006, godz. 22:09
Posty: 16
Rozłączalem wszystkich userow podlaczony bylem tylko ja jako jeden user po lanie wiec to ze usezy to odpada pozostaje jeszcze tylko zrobic reset ustawien do fabrycznych w MT :( dzis to zrobie jesli to niepomoze to nie mam pojecia.....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2007, godz. 19:52 
Offline

Dołączył(a): 8 czerwca 2006, godz. 22:09
Posty: 16
Nie wiem jak to mozliwe zrobilem wszystko na nowo po resecie calego MT do defulta i jest ok poki co
w contraku 30 polaczen przy kilku klientach wysyl czasami skacze lekko do kilku KB
poki co wszystko ok ;)

Po konfiguracji na nowo wszystkich ustawien wlaczylem Web-Proxy i co ?? nagle to samo ..... ech nie wiem jak to moglem przeoczyc teraz smiga idealnie


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies