Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: dwie podsieci na jednym interface
PostNapisane: 1 kwietnia 2011, godz. 21:52 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Witam,

mam MT skonfigurowne nastepujaco:

2xDSL
w mangle ustawiona regółka ktora w zaleznosci od przypisanego IP kieruje ruch na DSL1 lub na DSL2 (tzn. np. adresy od 192.168.0.2 - 192.168.0.100 kierowane sa na DSL1 a adresy od 192.168.0.101 - 192.168.0.254 kierowane sa na DSL2)

na interface LAN ustawiony mam rowniez drugi adres 192.168.2.1. W podsieci tej znajduje sie serwer ze strona www na ktora chcialbym przekierowac nieplacacych klientow.

Problem tkwi w tym, że nie mam dostepu z klasy 192.168.0.0 do 192.168.2.0. Jedynie z serwera MT moge pingowac wszystkie urzadzenia z obu podsieci.

Co powinienem dodac aby z urzadzenia np. 192.168.0.50 miec dostep do urzadzenia np 192.168.2.10 ?

Prosze o pomoc.

Dzieki


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: dwie podsieci na jednym interface
PostNapisane: 3 kwietnia 2011, godz. 15:31 
Offline

Dołączył(a): 22 lutego 2011, godz. 10:57
Posty: 9
sahat napisał(a):
2xDSL
w mangle ustawiona regółka ktora w zaleznosci od przypisanego IP kieruje ruch na DSL1 lub na DSL2 (tzn. np. adresy od 192.168.0.2 - 192.168.0.100 kierowane sa na DSL1 a adresy od 192.168.0.101 - 192.168.0.254 kierowane sa na DSL2)

na interface LAN ustawiony mam rowniez drugi adres 192.168.2.1. W podsieci tej znajduje sie serwer ze strona www na ktora chcialbym przekierowac nieplacacych klientow.

Problem tkwi w tym, że nie mam dostepu z klasy 192.168.0.0 do 192.168.2.0. Jedynie z serwera MT moge pingowac wszystkie urzadzenia z obu podsieci.

Prawdopodobnie manglujesz tylko po src-address? Wtedy dla danego routing-mark'a MT nie widzi trasy do drugiej z podsieci 192.168... więc kieruje go na wyjście - na odpowiedniego DSLa. Dodaj "dst-address=!192.168.2.0/24" do obu filtrów - żeby nie znaczył ruchu idącego z 192.168.0.0 do 192.168.2.0 :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies