Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 25 czerwca 2017, godz. 02:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: encore wireless adsl 2+ router (dzial nieprzypadkowy)
PostNapisane: 1 października 2007, godz. 20:41 
Offline

Dołączył(a): 11 lipca 2007, godz. 12:35
Posty: 4
witam, kupilem w panstwa firmie router z tematu, mialem go w domu - skonfigurowany pod neostrade, wszystko dzialalo pieknie.

zabralem router na studia, konfiguracja zostala ta sama, ale dostawca internetu nie.
w lokalu jest internet z kablowki, z modemu kablowkowego jest jedno wyjscie na kabel sieciowy. owym kablem polaczylem modem z routerem wtykajac go w jedno z czterech gniazd lan (z routera encore) i tak:

laptop z linuxem (ubuntu) ma internet po wifi jak i po kablu

stacjonarny z windowsem xp ma problemy z polaczeniem sie do ruotera w ogole (po kablu). przy ikonce polaczenia w "polaczeniach sieciowych" najpierw wyswietlany jest komunikat "pobieranie adresu sieciowego" a potem "ograniczenie lub brak lacznosci"

tcp/ip na windzie ma ustawione wszystko na "automatycznie". na linuxie zreszta tez.

jak mam skonfigurowac router/polaczenie sieciowe na windowsie, zeby wszystko dzialalo?
jakie informacje moga pomoc, przygotowac cos/spisac ustawienia czegos?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2007, godz. 08:47 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
Odpowiedź jest prosta - operator daje dostęp na podstawie mac adresu ew inna mniej radykalna możliwość to taka że w sieci nie ma serwera dhcp ;-)
Do tego typu podłączeń sugeruję skorzystać z urządzeń typu TP-Link WR-542G lub podobnego. Posiadany przez Pana sprzęt służy do pracy z neostradą (oczywiście można go użyć jako switch + AP ... ale to chyba mija się z celem)


Ostatnio edytowano 2 października 2007, godz. 10:22 przez Kravi, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2007, godz. 09:03 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
lub tplinka 402 jest to modem kablowy dosyc tani


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2007, godz. 12:57 
Offline

Dołączył(a): 11 lipca 2007, godz. 12:35
Posty: 4
paka napisał(a):
laptop z linuxem (ubuntu) ma internet po wifi jak i po kablu


male sprostowanie, po kablu jednak nie ma internetu - a po wifi bez problemu. i to mnie wlasnie dziwi. przeciez karta sieci bezprzewodowej tez ma jakis mac.

natomiast wiekszy problem mam z komputerem stacjonarnym z windowsem.
z routerem w ogole nie moge sie polaczyc. korzystajac z waszego przewodnika staje w martwym punkcie miedzy krokiem 3 i 4, po wpisaniu adresu 192.168.1.1 w przegladarce wyswietla sie blad polaczenia.

jednak ten problem zauwazylem wczoraj. wczesniej jakos nieswiadomie zauwazylem, ze po wylaczaniu i wlaczaniu routera (przycisk on/off) czasem cos zaskoczylo i cieszylem sie internetem i na laptopie po wifi i na stacjonanrym po kablu:D naprawde dziwne.

Kravi napisał(a):
oczywiście można go użyć jako switch + AP ... ale to chyba mija się z celem

jesli ma to zadzialac - to chyba sie nie mija - nie trzeba kupowac dodatkowego sprzetu. ale jestem sieciowym laikiem i sie nie znam:P

ps. wasze wsparcie techniczne naprawde robi wrazenie, nie zaluje ani zlotowki zostawionej w inter projekt:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2007, godz. 13:03 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
a czy ten komputer odpowiada na ping po kablu (start->cmd->ping 192.168.1.1 -t) powinno jestli jest podlaczony powinnopisac odpowiedz od ip 192.168.1.1 jesli pisze minol czas odpowiedzi cos jest nie tak w polaczeniu np nie zapisal sie adres ip w polaczeniu karty sieciowej lub uszkodzona karta sieciowa badz kabel e


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2007, godz. 13:29 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
Paka napisał(a):
male sprostowanie, po kablu jednak nie ma internetu - a po wifi bez problemu. i to mnie wlasnie dziwi. przeciez karta sieci bezprzewodowej tez ma jakis mac.

Prawdopodobnie adres IP karty wi-fi w laptopie oraz adres bramy pokrył się z istniejącymi w sieci do której Pan jest podłączony.

Paka napisał(a):
natomiast wiekszy problem mam z komputerem stacjonarnym z windowsem.
z routerem w ogole nie moge sie polaczyc. korzystajac z waszego przewodnika staje w martwym punkcie miedzy krokiem 3 i 4, po wpisaniu adresu 192.168.1.1 w przegladarce wyswietla sie blad polaczenia.

Sam Pan napisał we wcześniejszym wątku że ma Pan na stacjonarnym "ograniczenie lub brak lacznosci" - komputer nie potrafi pobrać adresu IP (powodów może być kilka ... począwszy od problemów z samym PC , na problemie z 2 serwerami dhcp w jednym fizycznym węźle sieci skończywszy).

Paka napisał(a):
jednak ten problem zauwazylem wczoraj. wczesniej jakos nieswiadomie zauwazylem, ze po wylaczaniu i wlaczaniu routera (przycisk on/off) czasem cos zaskoczylo i cieszylem sie internetem i na laptopie po wifi i na stacjonanrym po kablu:D naprawde dziwne.

Być może zbieg okoliczności ... ew. Encore przydzielił Panu jakiś adres który normalnie jest używany w sieci, ale w tym momencie był wyłączony.
To wszystko to tylko moje przypuszczenia ... przyczyn może być wiele których nie jestem w stanie zdiagnozować zdalnie. Jedno jest tylko pewne - w takiej konfiguracji urządzenie pracuje jako AP + 4 portowy switch.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2007, godz. 14:27 
Offline

Dołączył(a): 11 lipca 2007, godz. 12:35
Posty: 4
Majkel napisał(a):
a czy ten komputer odpowiada na ping po kablu (start->cmd->ping 192.168.1.1 -t) powinno jestli jest podlaczony powinnopisac odpowiedz od ip 192.168.1.1 jesli pisze minol czas odpowiedzi cos jest nie tak w polaczeniu np nie zapisal sie adres ip w polaczeniu karty sieciowej lub uszkodzona karta sieciowa badz kabel e


ok, sprawdzalem. router podlaczony do pradu i kablem sieciowym z komputerem stacjonarnym.
odpowiada "uplynal limit czasu zadania" w przypadku zadeklarowania adresu ip 192.168.1.10, maski podsieci 255.255.255.0. jezeli ustawie ip i dnsy automatyczne, odpowiada "host jest nieosiagalny"

kabel jest ok, bo dziala z laptopem, ktory laczy sie z routerem bez problemu:) w sytuacji "modem od kablowki=>stacjonarny" tez.

ah, widac to byl niesamowity przypadek, ze za pierwszym podlaczeniem routera do modemu wystartowal mi internet pod wifi. w tym momecie nawet to nie dziala..
da sie to jakos obejsc? Karvi, sugerowales TP-Link WR-542G. czy to urzadzenie oferuje cos wiecej niz encore i bedzie lekarstwem w mojej sytuacji?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2007, godz. 14:52 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
Cytuj:
Kravi, sugerowales TP-Link WR-542G. czy to urzadzenie oferuje cos wiecej niz encore i bedzie lekarstwem w mojej sytuacji?

Tak, oczywiście ... jest to typowy router z AP umożliwiający podłączenie do operatora i rozdzielenie sygnału. Posiada klonowanie mac adresu ...
Mam nadzieję że operator nie blokuje możliwości podłączenia routera (np. poprzez ustawienie TTL).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2007, godz. 13:26 
Offline

Dołączył(a): 11 lipca 2007, godz. 12:35
Posty: 4
dziekuje za rade, kupilem u was i dziala wysmienicie:)

doslownie plug n play, hehe:)

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies