Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 października 2017, godz. 03:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Filtrowanie adresow IP po MAC adresie
PostNapisane: 13 lipca 2007, godz. 15:58 
Offline

Dołączył(a): 13 lipca 2007, godz. 11:34
Posty: 15
Interesuje mnie wlaczenie na MT filtrowania adresow IP po adresie MAC.

Tzn. chce aby Mikrotik umozliwial jedynie dostep do sieci po poprawnej weryfikacji adresu IP z przypozadkowanym adresem MAC karty sieciowej.

Reszta ma byc odrzucana.

Tylko wlasnie nie wiem na jakim poziomie wlaczyc takie filtrowanie.

Jesli ktos to robil lub moze ma jakas szczegolowa wiedze na ten temat to prosilbym o jakies wskazowki :mrgreen:

Z gory serdeczne dzieki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2007, godz. 22:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lipca 2007, godz. 16:03
Posty: 36
Uważam że to edna z podstawowych spraw jeśli chodzi o siec na mt.

Wszytsko zalezy tak naprawde czy mt pracuje z klientai przez wi-fi czy np tylko po lanie.
Ważne jest tez czy adresy mają być nadawana rzez dhcp czy na sztywno.

Mysle że na sam poczatek warto zwrocic uwagę na otwieranie mt dla klientow czyli tzn opcja
Authenticate czyli identyfikacja mac.

W ip aresses tworzysz podsiec...
Potem dodajesz w ip dhcp lesess adres oraz wpisujesz mac karty dla tego adresu.
Taki bowiem bedzie przydzielany dla tej karty przez dhcp.
Wczesniej w dhcp ustaw sobie pulę jaka ma przydzielac serwer dhcp.

Powinienes pamietac tez o konfiguracji dns i bramy jaka automatycznie musi dotac interfejs
uzytkownika. Wszystko zalatwiasz w dhcp.

Myslę że na koniec opcjomnalną opcją jest wpisanie adresow mac i ip do arp.
wtedy tak naprawde można powiedziec że jak zamkniesz mt to nawet klient w sieci neta dostanie tylko dla adresu jaki sam mu podales dla jego maca.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2007, godz. 15:13 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2006, godz. 17:19
Posty: 26
O ile to możliwe sugeruje użyć/poczytać o PPPOE.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies