Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 23 czerwca 2017, godz. 10:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: freedom i podział łącza bezprzewodowo
PostNapisane: 11 grudnia 2008, godz. 13:12 
Offline

Dołączył(a): 11 grudnia 2008, godz. 12:07
Posty: 3
Jako nowy witam wszystkich serdecznie!
Pierwszy mój temat brzmi:

Pragnę podzielić łącze ADSL Orange freedom 512 kBps za pomocą routera, tak by w drugim domu oddalonym w linii prostej o 100m istniała możliwość korzystania z internetu na laptopie za pomocą WI-FI. Tam gdzie posiadam ADSL-a łącza internetowego korzystam z niego na laptopie, który posiada też kartę WI-FI.

Potrzebuję zatem:
1. Laptopa z WI-FI- (karta WI-FI jakaś lepsza- słyszałem coś o Wirelles N..., ale nie znam się na tym za bardzo )
Laptop ma służyć do podstawowych czynności:
-korzystania z internetu
-oglądania/nagrywania filmów
-pisania
2. Routera WI-FI z odpowiednimi antenkami i zasięgiem- musi posiadać możliwość blokowania niepowołanych użytkowników.
I chyba tyle???? Nie wiem czy standard routera obsłużyłby obecną kartę wi-fi w posiadanym laptopie i nową w lapku tym do nabycia?
Moje wyobrażenie jest takie, że stawiam router WI-FI w jednym domku (parterowy), po którym zresztą biegałbym z laptopem i korzystał z WI-FI ( w tej chwili tak na szybko nie wiem jaka to karta wi-fi w nim siedzi )w jakimś tam zakresie (pewnie zasięg nie będzie idealny, bo antenki będą kierunkowe) i jednocześnie korzystałbym z netu w drugim domku, też na laptopie z kartą WI-FI.
Macie może jakieś gotowe i sprawdzone rozwiązania. Najlepiej gdyby to wszystko było skonfigurowane już na zasadzie wpinam i działa

Dziękuję i pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2008, godz. 17:57 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
wystarczyłby tplink 8910 antene wystawic na zewnatrz dookolna , a do laptopa wsadziłbym senao 3220 ext ta karta jest zdecydowanie najmocniejsza. zasieg powinnien byc wszedzie byle antena z routera byla na zewnatrz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, godz. 09:22 
Offline

Dołączył(a): 11 grudnia 2008, godz. 12:07
Posty: 3
Czy karta senao 3220 ma możliwośc podpięcia antenki zewnętrznej na wypadek zbyt słabego zasięgu? A może od razu dobrać jakąś kartę z patykiem? Czy podany router ma możliwość odpięcia istniejącej anteny i podpięcia innej (np. dookólnej) i jak mam wyglądać ta antena?
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, godz. 15:48 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
model ext ma mozliwosc dopiecia dowlonej anteny zewnetrznej, co do drugiego pytania jak najbardziej mozemy dobrac antene do pana potrzeb


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, godz. 12:29 
Offline

Dołączył(a): 11 grudnia 2008, godz. 12:07
Posty: 3
Witajcie po świątecznej przerwie!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!!

Wczoraj dostałem do ręki D-linka DAP-1160 http://www.opinie.senior.pl/Komputery/U ... 094,1.html przywiezionego z U.K, mam do niego numer seryjny (wpisany na naklejce), ale nie wiem jak mam to skonfigurować sprzętowo, by uzyskać to, co napisałem w pierwszym poście, czyli:
1.dostęp do netu na kompie (laptop), z którego korzystam obecnie po kablu - ma być także po radiówce.
2. korzystanie z internetu na drugim laptopie po WiFI w domku oddalonym o 100m.
Czy ten AP załatwi sprawę, czy nadal potrzebny będzie router, bo ze schematu na pudełku wynika, że do modemu ADSL Orangefreedom winien być wpięty Router i dopiero do niego ten DAP 1160.
Cierpliwym dziękuję za pomoc!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: freedom i podział łącza bezprzewodowo
PostNapisane: 7 stycznia 2009, godz. 10:45 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
sam apek nie wystarczy router jest konieczny do podzialu adsl


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies