Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 24 czerwca 2017, godz. 12:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Graphs
PostNapisane: 17 grudnia 2007, godz. 11:32 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
Witam ponownie...:)
widze ze MT ma fajna funkcje do rysowania wykresikow obciazenia. Mam polaczonych kleintow przez ppp do servera i wszystko ladnie mi rysuje dla kazdego interface uzytkownika z tym ze nei moge wziasc podgladu uzytkownikow ktorzy w danej chwili nie sa aktywni czy mozna to jakos rozwiazac? mysle ze dobra metoda byloby rysowanie po Queues z tym ze chyba jest mozliwosc rysowania tylko po simple a nie ma dla queues tree... ma ktos jakis pomysl jak to obejsc?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, godz. 10:11 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
Obawiam się że graphing tu nie da rady ... tylko simple queue.
Gdzieś na forum Mikrotika widziałem kiedyś że można wyciągać przez SNMP informacje o queue tree i wrzucać je np. do MRTG ... ale nigdy tego nie robiłem.
aaa ... oidy kolejek możesz wyciągnąć przez:
Kod:
/queue tree print oid


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, godz. 10:49 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
tak probowalem wlasnie obrabiac dane przez mrtg ale napotkalem na problem gdyz oid zmieniaja sie losowa chcialem po interface jechac mam pppoe wiec kazdy uzytkownik jest oddzielony z tym ze nie moglem zmusic mrtg do wspolpracy pewnie zla skladnie podawalem : Target[pppoe-laptop]: \pppoe-laptop:xxxx@x.x.x.x: nie wiem jaka powinna byc prawidlowa skladnia target dla pppoe bo jak robilem autoconfiga to mi wrzucal po interface ale ip a przy pppoe kazdy jest na tej samej ip (servera pppoe) ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, godz. 11:09 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
wg. mnie w mrtg powinno to mniej wiecej tak wygladać:
Kod:
Target[pppoe-laptop]: 1.3.6.1.4.1.14988.1.1.2.2.1.2.16777218:public@192.168.0.1

oczywiście oid, community string i adres IP musisz swoje ustawić ... ;-]
A swoją drogą ... dlaczego nie chcesz używać simple queue ??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, godz. 11:12 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
szczerze to znalazlem podzial zrobiony wlasnie w queue tree a w simple tez mozna zrobic dynamiczny podfzial? czyli jak mam 2 uzytkownikow to lacze mi dzieli na 2 a jak mam 10 to na 10? i cyzm wogle roznia sie te 2 rzeczy?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, godz. 11:32 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
no niestety simple nie działa zbyt dynamicznie ... ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, godz. 11:39 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
nom tez tak wlasnie myslalem:) a lacze to dsl wiec szalu nie ma do podzialu wiec dynamicznosc wskazana wydaje mi sie:) a co do mrtg to jak mam rozbite jedne regulki do uploadu inne do downloadu to jak to wpiac w jeden pakied danego uzytkownika zeby miec na jednym wykresie upload i download...

SetEnv[pppoe-laptop]: MRTG_INT_IP="192.168.100.1" MRTG_INT_DESCR="<pppoe-laptop>"
MaxBytes[pppoe-laptop]: 1250000
Title[pppoe-laptop]: Traffic Analysis for 192.168.100.1 -- SIec
PageTop[pppoe-laptop]: <h1>Traffic Analysis for 192.168.100.1 -- siec</h1>

mam cos takiego w tej chwili hmm czy wogle to jest potrzebne? co oznaczaja atrybuty mrtg_int_ip i mrt_int_descr wydawalo mi sie ze to ograniczalo dostep tylko dla danej ipki i danej nazwy np w interface name ale nie wiem czy dobrze mysle... tak jak pisalem wczesniej myslalem statystyki prowadzic na interface ale chyba na queues jest lepiej bo te regolki sa caly czas a interface jak jest uzytkownik to jest wpis a jak nie to nie ma i pozniej zmieniaja sie OID jak sie znow polaczy ciezko nad tym zapanowac jedyna mozliwosc po nazwie interface ale to mi sie nie udalo...


przy uzyciu takiego wpisu jak proponowales w target mam blad

2007-12-18 10:44:53: ERROR: Target[pppoe-laptop][_IN_] ''.1.3.6.1.4.1.14988.1.1.2.2.1.5.16777216':xxxx@xx.xx.xx.xx:' (warn): Array found where operator expected at (eval 20) line 1, at end of line
2007-12-18 10:44:53: ERROR: Target[pppoe-laptop][_OUT_] ''.1.3.6.1.4.1.14988.1.1.2.2.1.5.16777216':xxxx@xx.xx.xx.xx:' (warn): Array found where operator expected at (eval 21) line 1, at end of line


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, godz. 11:49 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
nie mam pojęcia gdzie może być błąd ... tak jak pisałem moja propozycja oparta jest na czystej teorii i fakcie że kiedyś czytałem o tym na forum Mikrotika ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, godz. 13:11 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
hmm i tak patrze ze w queues nie ma oid ktore by mowilo o predkosci download czy tez upload jest tylko nazwa co markowane i ile bajtow wyslanych /sciagnietych oraz to samo na temat pakietow ... ale to jest skopane jak jest jedno to juz nie ma innego i nie wiadomo jak to ugryzc zeby miec wszytsko...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies