Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 października 2017, godz. 03:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak odizolować bridge
PostNapisane: 19 września 2011, godz. 10:29 
Offline

Dołączył(a): 13 sierpnia 2011, godz. 08:52
Posty: 5
Witam! Mam taka sytuację:

MT411---LAN-----LAN1----MT433-----WLAN1----WDS----WLAN1------MTPC------LAN1
LAN2-----| ------WLAN2---Station-----WLAN2-------|----------LAN2

Na MT433 wpiąłem w bridge1 LAN1 i WAn1 a w Bridge 2 LAN2 i WLAN2. Podobnie na MTPC.
Zalezy mi na tym aby te dwa Bridge na MT433 i MTPC odizolować od siebie. Jednym linkiem leci łacze dla całej sieci na innej adresacji a drugim linkiem leci połączenie dla klientów. Problem w tym że jak popinguję sobie to interfejsy z jednego bridge idą do drugiego i tak na prawdę to jak by ktoś się scwanił to może mi wejść ze swojego kompa na całe łącze. dlatego chcę to wyizolować. Czy ktoś ma jakis pomysł na to?

Poza tym jak se zestawie tak łącze na WDS to z LAN 1 MT PC nie moge pingowaćnp LAN1 na MT433 a dalej na MT411 to wogóle nie ma mowy a WDS wisi zestawiony. W czym problem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak odizolować bridge
PostNapisane: 20 września 2011, godz. 14:43 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Mógłbyś zamieścić jakiś nieco jaśniejszy schemat połączeń z adresacją, tu niewiele niestety widać.
Spróbujemy pomóc.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak odizolować bridge
PostNapisane: 22 września 2011, godz. 19:12 
Offline

Dołączył(a): 13 sierpnia 2011, godz. 08:52
Posty: 5
Witam. W zasadzie to już sobie poradziłem. Po prostu trzeba dać w zakładce forward blokadę na forward pakietów pomiędzy bridge.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak odizolować bridge
PostNapisane: 6 października 2011, godz. 10:39 
Offline

Dołączył(a): 13 sierpnia 2011, godz. 08:52
Posty: 5
bdr napisał(a):
Witam,

Mógłbyś zamieścić jakiś nieco jaśniejszy schemat połączeń z adresacją, tu niewiele niestety widać.
Spróbujemy pomóc.

pozdrawiam


No więc poradziłem sobie ale nie do końca. Może ktoś pomoże opiszę problem. mam takie coś:

Obrazek

1. kółko x z 4 antenami to baza główna - anteny 1,2,3 oraz eth0 wpięte do bridge "glowny" - fiolet a antenę 4 i eth1 wpięte do bridge "łacze" czerwień.
2. Kółko y to mniejsza baza
3. Kółko z to klient i dostawa łącza - - dwa bridge pierwszy „lacze” z anteną 6 i interfejsem eth0 (czerwony) a drugi z anteną 7 i eth1 (fiolet) bridge dla klienta.
4. ł to łącze po radiu od dostawcy
Klient poprzez bazę 5 łączy sie z bazą x. łącze idzie poprzez antenę 6 i 4 do eth1 i zewnętrznego routera.
Łacze leci od dostawcy lanem do bazy Z i poprzez bridge lacze bazy Z do bridge bazy X.
Chodziło mi o to żeby na jednym mt mieć oddzielnie to co dotyczy łącza i oddzielnie to co dotyczy klientów.
Bridge porobiłem. W firewallu dałem drop dla akcji forward pomiędzy bridge.W zasadzie to działa to jak Potrzebowałem, pakiety z bridge lacza do bridge glownego nie przechodzą. Niestety w takim układzie nie wiem czemu wiesza mi sie antena 3 i giną pingi w całej sieci. Tak jak by siec była zapychana pakietami.
Wymyśliłem wiec co innego:
Obrazek
Chcę zlikwidować dodatkowy interfejs z antena klienta (baza Z antena 7 i th1) i puścić po WDS który jest zestawiony pomiędzy Z i X VLAN albo EoIP po którym poleci adresacja sieci dla klienta.

Ogólnie to wieszanie się jest spowodowane raczej tym że tak jakby dwoma drogami SA spięte dwa MT i tak jakby się zapętlają. Jak zrobić w tym wypadku VLAN?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies