Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 października 2017, godz. 01:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak ponać maca klienta znając jego ip - np dla AP
PostNapisane: 5 listopada 2007, godz. 19:59 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lipca 2007, godz. 16:03
Posty: 36
Witam panowie ...

Jest taka piłka...
Jak dawac sobie rade z sytuacjami kiedy znamy jego adres ip a chcemy poznac jego mac.
Albo np znając maca AP chcemy poznać jego ip - chocby po to zeby na niego wlesc ... ;D

Wiem że można takie rzeczy robić na mt i wiem ze czesto sie to przydaje .
Z góry dziękuje i życze powodznia i małych pingów ;]


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2007, godz. 13:48 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
w pierwszej sytuacji to nie problem ...
Kod:
ping xxx.xxx.xxx.xxx

a potem wyszukać adres w wynikach polecenia:
Kod:
/ip arp print


w drugiej sytuacji to już troszeczke bardziej skomplikowane :-D
należy spingowac broadcast sieci której używamy .... np.

Kod:
ping 192.168.0.255

lub
Kod:
/tool ip-scan address-range=192.168.0.1-192.168.0.254


a potem to już tylko wyszukać w wynikach:

Kod:
/ip arp print


Ostatnio edytowano 19 listopada 2007, godz. 09:23 przez Kravi, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: lipa !
PostNapisane: 8 listopada 2007, godz. 08:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lipca 2007, godz. 16:03
Posty: 36
Przecież jak pingujesz sobie ip do dostajesz czasy a nie maca bramy która pingujesz....
Gdzie ty w pingowaniu w wyniku operacji widzisz chocby jeden adres mac??

pozdrawiam...

[ Dodano: Czw Lis 08, 2007 7:54 am ]
Pozatym jak zauważyłes pisałem w drugiej sytuacji o AP.
ip Ap jest przeźroczyste widac tylko jego maca ale ip klienta tego AP -
wiec w tabelach arp znajdziesz ip komputerow ktore stoją za mackiem AP a nie ip samego AP.

Czy ktos potrafi odpowiedzieć na takie pytanie??
Jak znaleść ip AP znając jego mac.

Bo jak to nie jest AP to żaden problem otwieramy sieć kolo sie wpina swoja wi-fi - widzimy jego mac klikamy i dostajemy ip...

co innego z Ap....

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 listopada 2007, godz. 10:26 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
czytać ze zrozumieniem ... łatwiej chyba nie da się wytłumaczyć


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies