Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 sierpnia 2017, godz. 10:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: jak się spisuje MT jako serwer / 60 userów online
PostNapisane: 3 lutego 2008, godz. 00:29 
Offline

Dołączył(a): 4 stycznia 2008, godz. 21:35
Posty: 9
Witam
chcę na MT postawić serwerek
napiszcie mi jak ogólnie sięspisuje MT jako serwer
chce włączyć proxy, firewalla, i qos
4 x pci , p4 1,8 GHz (512 cache) + 512 ddr + dysk 80/7200
na ruterku ma być ok 60 osób online a docelowo - ok 100
jak to wszytko działa jako serwer

czy może polecacie dac na serwer np SUSE + LMS albo NND+ niceshaper
a na bazy jako mosty i AP Routerboardy lub kompy a ruting na serwerze pozostawić ?

dzięki za info


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: jak się spisuje MT jako serwer / 60 userów online
PostNapisane: 3 lutego 2008, godz. 11:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
rafcom napisał(a):
Witam
chcę na MT postawić serwerek
napiszcie mi jak ogólnie sięspisuje MT jako serwer


Swietnie.

rafcom napisał(a):
chce włączyć proxy


Po co? Jezeli tylko do przyspieszania netu imo nie ma sensu.
Chyba, ze zrobisz to pod linuxem i kesza wrzucisz do ramu.

rafcom napisał(a):
4 x pci , p4 1,8 GHz (512 cache) + 512 ddr + dysk 80/7200


Tylko po co ten dysk ? Sadzac po jego rozmiarze, chcesz zrobic keszowanie stron, co jest bez sensu. Ramu tez po co tyle ? IMO konfiguracja za ostra. Z podobna iloscia userow online mam max 20-30% obciazenia proca, a mam tam PII266 + 64MB ram + 128MB DOM


rafcom napisał(a):
czy może polecacie dac na serwer np SUSE + LMS albo NND+ niceshaper
a na bazy jako mosty i AP Routerboardy lub kompy a ruting na serwerze pozostawić ?


Ja tam wole MT. Idealnem jest routing na kazdej z baz.

MJ


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: dzieki
PostNapisane: 3 lutego 2008, godz. 14:57 
Offline

Dołączył(a): 4 stycznia 2008, godz. 21:35
Posty: 9
dzięki za info - trochę mi Twoja odpowiedz pomogła,
ale jakbyś miał chwilkę to proszę napisz mi jakie są zalety
rutingu na bazie a jakie wady ?
dzięki ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: dzieki
PostNapisane: 4 lutego 2008, godz. 00:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
rafcom napisał(a):
dzięki za info - trochę mi Twoja odpowiedz pomogła,
ale jakbyś miał chwilkę to proszę napisz mi jakie są zalety
rutingu na bazie a jakie wady ?
dzięki ;)


takie, ze po sieci nie lata Ci wszystko i wszedzie ;)

"wada" jest taka, ze najlepiej miec na bazie 532/pc/alix/4xx - bo 1xx raczej niewiele pociagna.

MJ


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2008, godz. 10:13 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
czemu uwazacie ze stawianie proxy nie ma sensu?
co do sprzetu hmm nie wiem wyglada na to ze mam cos spierdzielone w usttawieniach bo u mnie przy wlaczonym proxy (zapis na dysk) pamiec 512MB proc 1,6Ghz athlon tuneli pppoe ok 50 i obciazenie proca wchodzi mi na ok 25% a ramu zostaje 34MB i to nie wiem czy sobie MT nie rezerwuje tej pamieci dla siebie czy poprostu faktycznie te 34 MB sa niepotrzebne dla niego. nom i oczywiscie mam ograniczenia na nim zrobione queue tree (moze to ten dynamiczny podzial tak dziala hmmm) ogolnie chodzi pieknie stabilnie nie ma problemow tylko zastanawiam sie jak to zoptymalizowac zeby p@@ 266 i 64 MB ramu temu podolalo hmm to jest dla mnie archiwum X


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2008, godz. 11:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
jmeavric napisał(a):
czemu uwazacie ze stawianie proxy nie ma sensu?


Bo jezeli nie trzymasz go w pamieci, to nie ma sensu, no chyba, ze masz neostrade albo sdi :)

MJ


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2008, godz. 11:06 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
nom ale czemu nei ma sensu co dyski twarde sa za wolne?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2008, godz. 11:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
jmeavric napisał(a):
nom ale czemu nei ma sensu co dyski twarde sa za wolne?


Bo ram jest szybszy niz dysk i ma mniejszy czas dostepu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2008, godz. 11:51 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
he he nom ale wydaje mi sie ze dysk i siec lokalna ktora zapierdziela 100MB/s jest szybsza niz 'zaciag' z netu... nom ale moze sie myle moze wszyscy juz jada na swiatlowodach:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2008, godz. 13:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
jmeavric napisał(a):
he he nom ale wydaje mi sie ze dysk i siec lokalna ktora zapierdziela 100MB/s jest szybsza niz 'zaciag' z netu... nom ale moze sie myle moze wszyscy juz jada na swiatlowodach:)


Siec lokalna moze miec i 1000mbit i co z tego, jak lacze ma np 1mbit ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, godz. 14:04 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Jalokim - ale bredzisz .....



Cytuj:
rafcom napisał/a:
chce włączyć proxy


Po co? Jezeli tylko do przyspieszania netu imo nie ma sensu.
Chyba, ze zrobisz to pod linuxem i kesza wrzucisz do ramu.



chyba nie wiesz o czym piszesz - proxy to swietna sprawa - nie musisz robic nic pod linuxem !!!


Cytuj:
rafcom napisał/a:
4 x pci , p4 1,8 GHz (512 cache) + 512 ddr + dysk 80/7200


Tylko po co ten dysk ? Sadzac po jego rozmiarze, chcesz zrobic keszowanie stron, co jest bez sensu. Ramu tez po co tyle ? IMO konfiguracja za ostra. Z podobna iloscia userow online mam max 20-30% obciazenia proca, a mam tam PII266 + 64MB ram + 128MB DOM



kolejny raz bzdura - dlaczego niby keszowanie stron nie ma sensu ? Ram jestr najbardziej istotny tzn jego wielkosc od niego wszystko zalezy. Sprawa wyglada tak - DUZO RAM + duzy dysk i nic ci w sieci nie potrzebne wecej.. (oprocz np maszyny z www z informacja dla klientow)


Odnosnie LMS - nie polecam do wiekszej sieci.. bardzo czesto dzieja sie z nim rozne rzeczy, niceshaper potrafi sie wysypac jak rowniez cala baza (sczegolnie w tych kupowanych z allegro lub sciaganych z torrenta).

Mozesz sobie sam skonfigurowac - jezeli masz czas..

MT spokojnie spelni Twoje oczekiwania. - 60 czy 100 osob to pryszcz. Sa osoby ktore na MT opieraja siec ktora ma 500 i wiecej osob.

Jalokim - nie udzielaj blednych porad :):D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2008, godz. 01:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
sahat napisał(a):
Jalokim - ale bredzisz .....
Jalokim - nie udzielaj blednych porad :):D


Rozumiem, ze pozjadales wszelkie rozumy, by takie opinie forowac ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2008, godz. 09:42 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Nie wszystkie, ale do tego aby podwazyc to co napisales to mam wystarczajaca wiedze :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2008, godz. 15:52 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
podpisuje sie wszystkimi paluchami pod tym co napisal sahat :) do max szczescia jeszcze tylko potrzebne sa lacza symetryki i cacy :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2008, godz. 00:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
To pakujcie sobie max wypasne maszyny i terabajty ramu ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies