Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 października 2017, godz. 03:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: jak to jest z licencjami?
PostNapisane: 17 października 2009, godz. 14:04 
Offline

Dołączył(a): 17 października 2009, godz. 13:51
Posty: 1
Hi,
Poniewaz pojawila sie nowa wersja systemu 4.x chcialbym sie dowiedziec jak to z tym uaktulnieniem jest.
Na jednym z moich MT mialem wer 2.xx, potem automatycznie zaktualizowana zostala do 3.xx nie wykupujac licencji, ostatnio nacisnelem "Update license Key" i pojawilo mi sie Upgradable To: v4.x
Wiec czy to znaczy ze moja licencja pozwala na wgranie wer 4.x bez wniesienia dodatkowej oplaty?

Ewentualnie chcialbym wiedziec jak to zrobic zeby sobie nie narobic bajzlu w sieci. Pamietam jak zmienialem z 2.x na wczesne wersje 3.x to byla niezla jazda, a jakos nie w smak mi wchodzic na komin przy takiej pogodzie i podlaczac sie kabelkiem zeby wzbudzic MT do zycia :)

--
fabregas70


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jak to jest z licencjami?
PostNapisane: 18 października 2009, godz. 12:54 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Z twittera:
Kod:
RouterOS v4 released. ALL RouterOS installations can upgrade to it, free upgrade for all licensed RouterOS devices :) http://bit.ly/AjyDy


Wygląda na to, że w tej chwili możliwy jest upgrade do 4.0 z każdej wersji systemu za free. Osobiście nie sprawdzałem ale wygląda na to, że Twój post jest tego potwierdzeniem.

Kod:
Ewentualnie chcialbym wiedziec jak to zrobic zeby sobie nie narobic bajzlu w sieci. Pamietam jak zmienialem z 2.x na wczesne wersje 3.x to byla niezla jazda, a jakos nie w smak mi wchodzic na komin przy takiej pogodzie i podlaczac sie kabelkiem zeby wzbudzic MT do zycia


No risk no fun ;) Każdy zdalny upodate niesie ze sobą jakieś ryzyko i nie ma tu jedynie słusznej, zawsze działającej procedury. Jeśli to RB, to pamiętaj o wcześniejszej aktualizacji routerboota.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: jak to jest z licencjami?
PostNapisane: 21 października 2009, godz. 08:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
Wszystko jak na razie ok z nową licencją ..

dziwi mnie tylko dlaczego na RB433AH jest Upgradable To: v5.x
a na droższym RB600A tylko v4.x
ale wygląda na to że licencje level 5 i 6 dostały Upgradable To: v5.x
a pozostałe czyli level 3 i 4 tylko do v4.x


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jak to jest z licencjami?
PostNapisane: 21 października 2009, godz. 08:49 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Masz rację, tak dokładnie jest. Tu można zobaczyć dokładną rozpiskę:
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.jsp?page=ROSLevels

Wraz z pojawieniem się 4.0 pewnie cyferki pójdą w górę.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: jak to jest z licencjami?
PostNapisane: 28 października 2009, godz. 23:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
ciekawa sprawa z tymi licencjami ..
kupiłem wczoraj u was RB450G
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.jsp?page=RouterBoard__RB450G

Startowo była wgrana wersja v3.25 i w license było Level: 4 Upgradable: v4.x
wgrałem wersje v4.2 i pojawiło mi się Level: 4 Upgradable: v5.x
dałem na wszelki wypadek Update License Key i teraz mam po restarcie: Level: 5 Upgradable: v5.x

kupiłem z level 4 a mam 5 :wink: poniżej scren

widać zmienili zdanie i dla Level 4 też jest Upgradable: v5.x bo na RB z Level 4 podniosło mi się od wgrania v4.2


Załączniki:
RB450G.JPG
RB450G.JPG [ 32.79 KiB | Przeglądane 159 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jak to jest z licencjami?
PostNapisane: 28 października 2009, godz. 23:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
Zrobiłem jeszcze mały test na RB411A ..
sprawdziłem jak jest z licencją na v4.1 i nie można było jej podnieść ..
co widać na załączonym screnie ..

następnie wgrałem v4.2 i Upgradable zmieniło się na v5.x
co można zobaczyć na screnie drugim ..
mam nadzieje, że to nie bug :wink:

tu już nie ma takich cudów jak z RB450G gdzie nie tylko podniosło się Upgradable ale także level

Załącznik:
RB411A v4.1.JPG
RB411A v4.1.JPG [ 26.74 KiB | Przeglądane 2025 razy ]

Załącznik:
RB411A v4.2.JPG
RB411A v4.2.JPG [ 25.66 KiB | Przeglądane 156 razy ]


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jak to jest z licencjami?
PostNapisane: 29 października 2009, godz. 01:58 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Niestety muszę Cię rozczarować, RB 450G jest sprzedawany z licencją Level 5 :P Najwyraźniej nie zauważyłeś tego zaraz po zakupie a rzucił Ci się w oczy dopiero po całej zabawie z upgrade.

BTW opis na stronie poprawiony ;)

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jak to jest z licencjami?
PostNapisane: 29 października 2009, godz. 09:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
Akurat nie zaglądałem w License przypadkowo więc mam pewność że po odpaleniu
i przed zmianą softu na v4.2 z v3.25 zapis miał taką postać: Upgradable: v4.x Level: 4
kolejność zmian była dokładnie taka jak napisałem kilka postów wcześniej ..

proszę zerknąć na jakiegoś nowego RB450G, może to nie jest odosobniony przypadek ..

przy okazji jest gdzieś jakieś info jaką ma wydajność RB450G ?
patrząc na parametry powinien mieć lepszą od RB433AH
procesor taki sam ale więcej pamięci operacyjnej i ethernet 10/100/1000

Obrazek

rafall napisał(a):
BTW opis na stronie poprawiony ;)

Pozdrawiam.


Opis samego urządzenia tak ale w tytule chyba nie do końca poprawiony :wink:

RTB-BOARD-RB450G+WISP-AP

RouterBoard 450G - Gigabit miniROUTER / Mikrotik Level 4

http://www.interprojekt.pl/koszykMagazynShow.aspx?f=MIKROTIK_RB_450_7XX

The miniROUTER (RouterBoard 450G) with licence L.4. Atheros AR7130 680 MHz / 256 MB SDRAM / 512 MB NAND / 5 x ethernet 1 Gbit.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jak to jest z licencjami?
PostNapisane: 29 października 2009, godz. 10:46 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Co do licencji to małe sprostowanie, rzeczywiście na starcie mamy do dyspozycji Level4 natomiast Mikrotik oferuje darmowy upgrade do level5 po wykoaniu operacji update license key.

Poniżej wyniki testu dla 450G.

Pozdrawiam.


Załączniki:
Komentarz: RB450G
450gtest.JPG
450gtest.JPG [ 44.1 KiB | Przeglądane 248 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jak to jest z licencjami?
PostNapisane: 31 października 2009, godz. 17:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
rafall napisał(a):
Witam.

Co do licencji to małe sprostowanie, rzeczywiście na starcie mamy do dyspozycji Level4 natomiast Mikrotik oferuje darmowy upgrade do level5 po wykoaniu operacji update license key.

Poniżej wyniki testu dla 450G.

Pozdrawiam.



Dzięki .. wszystko jasne ..

InterProjekt Wiki :: Poziomy licencji MikroTik RouterOS
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.jsp?page=ROSLevels

tutaj przydało by się już zaktualizować ponieważ od level 3 po 6
Upgradable to RouterOS jest v5.x


Załączniki:
level 4.JPG
level 4.JPG [ 19.01 KiB | Przeglądane 1975 razy ]
level 3.JPG
level 3.JPG [ 18.91 KiB | Przeglądane 1986 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jak to jest z licencjami?
PostNapisane: 3 kwietnia 2010, godz. 22:31 
Offline

Dołączył(a): 3 kwietnia 2010, godz. 20:47
Posty: 1
Na 5 mikrotikach jak dałem "update license key" wszystko przeszło i old software id zniknęło i zostało samo software id, a na jednym mikrotiku wyświetla mi komunikat "failed: this key is upgraded and have changed software ID!"

dlaczego tak się dzieje ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies