Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 października 2017, godz. 00:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak to zrobić?
PostNapisane: 2 lipca 2010, godz. 21:13 
Offline

Dołączył(a): 1 lipca 2010, godz. 23:57
Posty: 2
Chciałbym na jednym MT uruchomić dwa serwery DHCP po to aby komputery gości z drugiej sieci nie widziały sieci pierwszej.
Żeby było trudniej (jeśli się tak da) dodatkowo chciałem aby jeden komputer z sieci pierwszej mógł pobierać adres zewnętrzny z DHCP modemu providera.

Dla szybszego zrozumienia nakreśliłem plan na obrazku niżej.
Prosił bym o pomoc najlepiej nie ogólnikową tylko konkretny przepis bo nie znam się za bardzo na sieciach.

Obrazek
http://0.098.pl/projekt.png


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak to zrobić?
PostNapisane: 20 lipca 2010, godz. 08:35 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Da radę.
Dokładnie tak jak to pokazałeś na schemacie i dodatkowo możesz zablokować możliwość transmisji danych pomiędzy niechcianymi interfejsami.
Interfejs Wlan1 - włącz serwer dhcp1.
Interfejsy Ether3 i WLAN2 zepnij w most i ustaw tam serwer dhcp2 (ustawisdz im wtedy tylko jeden adres IP na moście, a nie na interfejsach). To samo zrób z Ether1 i Ether2. W ten sposób włączysz komputer na Ether2 w jedną sieć z modemem i nadawanie adresu publicznego rozwiąże ci się samo.

*Ether1 + Ether2 => Bridge1. Ustaw pobieranie adresu z dhcp modemu
Komputer podpięty pod Ether2 zaraz po włączeniu powinien móc pobrać bez problemu adres bezpośrednio z modemu.
Wlan1. Ustaw serwer dhcp1
Ether3 + Wlan2 => Bridge2. Ustaw serwer dhcp2
Na firewallu zablokuj możliwość forwardingu transmisji pomiędzy interfejsami których nie chcesz.
No i to by było na tyle :)


Aha, sytuacja nieco się komplikuje dla komputera z publicznym IP jeśli chcesz ustawić maskaradę na Ether1
Wtedy nie ustawiasz mostu na Ether1 i Ether2. Na ether2 dajesz jakąkolwiek podsieć, a publiczny adres przepinasz kompiutrowi na firewallu. No przynajmniej nie przychodzi mi do głowy inna metoda.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak to zrobić?
PostNapisane: 25 lipca 2010, godz. 00:10 
Offline

Dołączył(a): 1 lipca 2010, godz. 23:57
Posty: 2
Właśnie mam jeszcze problem z tym komputerkiem który ma pobierać drugi IP publiczny z modemu.
Nie wiem jak to się robi, temat ciągle otwarty.

Ponieważ się nie znam na tym to próbowałem w ciemno z przykładów znalezionych w sieci dla DMZ z przekierowaniami na firewallu pomiędzy IP GW a IP Ether 2 ale bezskutecznie. Komputer na Eter 2 nie potrafi pobrać IP z modemu.

Reszta działa, zrobiłem konfigurację bez Bridge, interfejsom nadałem adresy i ustawiłem ruting plus maskatada.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies