Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 października 2017, godz. 01:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: jak ustawić wydajny most z małym pingiem?
PostNapisane: 9 listopada 2009, godz. 10:22 
Offline

Dołączył(a): 5 listopada 2008, godz. 14:46
Posty: 9
witam,

mam ustawiony most na MT.
z jednej strony ustawienia:

name="wlan3" mtu=1500 mac-address=00:02:6F:52:7A:66 arp=enabled disable-running-check=no interface-type=Atheros AR5413 radio-name="00026F527A66" mode=ap-bridge ssid="LnkEDwp" area="" frequency-mode=manual-txpower country=poland antenna-gain=0 frequency=5680 band=5ghz scan-list=default rate-set=configured supported-rates-b=1Mbps,2Mbps,5.5Mbps,11Mbps supported-rates-a/g=12Mbps,18Mbps,24Mbps basic-rates-b=1Mbps basic-rates-a/g=12Mbps max-station-count=2007 ack-timeout=dynamic tx-power-mode=default noise-floor-threshold=default periodic-calibration=default periodic-calibration-interval=60 burst-time=disabled dfs-mode=none antenna-mode=ant-a wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-default-cost=100 wds-cost-range=50-150 wds-ignore-ssid=no update-stats-interval=disabled default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0 default-client-tx-limit=0 proprietary-extensions=post-2.9.25 wmm-support=disabled hide-ssid=no security-profile=default disconnect-timeout=3s on-fail-retry-time=100ms preamble-mode=both compression=no allow-sharedkey=no station-bridge-clone-mac=00:00:00:00:00:00 hw-retries=4 frame-lifetime=0 adaptive-noise-immunity=none


[admin@MT] > interface wireless nstreme print

2 name="wlan3" enable-nstreme=yes enable-polling=yes disable-csma=yes framer-policy=none framer-limit=3200


z drugiej strony analogicznie z tym że station-wds.

sygnał -54/-58, a CCQ 100%/90%.

transfer jednak to jedynie 6/7Mb a pingi skaczą miedzy 2-30ms. zmiany kanałów nie pomagają. Wyłączenie nstreama spowodowało że CCQ spadło do ok 60%/50%.

Co jeszcze można zmienić aby poprawić parametry tego linku? Karty UB5, odległość ok 1km.


Łukasz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jak ustawić wydajny most z małym pingiem?
PostNapisane: 9 listopada 2009, godz. 17:59 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Widze że data rates masz ustawione na sztywno. Spróbuj zmienić na default i zobacz czy pingi ulegną poprawie. Spotkałem się z sytuacją gdy data rates ustawione na sztywno powodowały skoki pingów nawet do kilkuset ms.

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jak ustawić wydajny most z małym pingiem?
PostNapisane: 11 listopada 2009, godz. 12:16 
Offline

Dołączył(a): 5 listopada 2008, godz. 14:46
Posty: 9
rafall napisał(a):
Widze że data rates masz ustawione na sztywno. Spróbuj zmienić na default i zobacz czy pingi ulegną poprawie. Spotkałem się z sytuacją gdy data rates ustawione na sztywno powodowały skoki pingów nawet do kilkuset ms.


data-rates na default powoduje jedynie że CCQ jest gorsze. ping ten sam. musi byc inne rozwiazanie

Lukasz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies