Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak zrobic cos takiego?
PostNapisane: 30 września 2007, godz. 16:08 
Offline

Dołączył(a): 30 września 2007, godz. 16:06
Posty: 12
Witam
Jak zrobic takie polaczenia bezprzewodowe na MT, WDS ? EOIP ? Czy co bardziej polecacie ?

Obrazek

z gory dziekuje bardzo za pomoc !


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2007, godz. 10:29 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Rozumiem że wszystkie bazy mają być połączone ze sobą najlepiej za pomocą przeźroczystego BRIDGE??

Ja bym to zrobił w ten sposób :

Na głównej bazie moduły 5 GHz uruchomić w trybie bridge ( będą się rozgłaszać po SSID jak w trybie ap bridge ) ustawić na bazie statycznego lub dynamicznego WDS-a , na stacjach klienckich na modułach 5 GHz ustawić tryb WDS CLIENT i połączyć się z bazą.

W ten sposób uzyskamy w pełni przeźroczystego BRIDGA.

No i teraz już według uznania na bazach klienckich w zależności czy chcemy realizować NAT czy też nie na modułach 2.4 GHz ustawiamy ap BRIDGE. Na firewallu realizujemy NAT.

Jeżeli na bazach klienckich moduły 2.4 GHz mają również być w BRIDGU z główną bazą dodajemy nowy wpis w zakładce Bridge i dodajemy odpowiednie interfejsy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2007, godz. 14:28 
Offline

Dołączył(a): 30 września 2007, godz. 16:06
Posty: 12
Chciałbym to zrobić tak jak piszesz jako przezroczystego bridge. Czy jakies przyklady konfiguracji mozna prosic ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2007, godz. 14:54 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Pelno jest na http://forum.osbridge.pl, na wiki.

Poza tym to co chcesz zrobic to pewnie opisane jest w manualu dostepnym na www.mikrotik.com

Oprocz tego na stronie cyberbajtu jest opis konfiguracji transparentnego bridge'a. (tam jest z dynamicznym WDS)

Pozdrawiam :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2007, godz. 15:34 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Jeżeli chodzi o WDS-a proponowałbym jednak statycznego po MAC adresie Clienta , wszystkie inne próby podłączenia się z innych MACÓW będą odrzucane. Wiadomo bezpieczeństwo to podstawa.

Co do opisu to pojawi się na naszej wikipedi najpóźniej jutro , podam linka jak będzie gotowy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2007, godz. 16:15 
Offline

Dołączył(a): 30 września 2007, godz. 16:06
Posty: 12
OK poczekam do jutra :)
a powiedzcie mi jeszcze tak, czy te RB wytrzymaja ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2007, godz. 16:35 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Jeżeli chodzi o wydajność wszystko zależy od ilości użytkowników końcowych i ruchu jaki będzie przechodził przez urządzenia .

Jeżeli chodzi o stabilność dużą rolę grają zastosowane moduły w szczególności moc która przekłada się na pobór prądu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2007, godz. 21:37 
Offline

Dołączył(a): 30 września 2007, godz. 16:06
Posty: 12
na kazda baze okolo 20-30 klientow na te dwie anteny, taryfa 1024 na 512 lub 512 na 256.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2007, godz. 13:54 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Tak jak obiecalem opis bridga ponizej :

http://wiki.interprojekt.pl/wiki/Wiki.j ... -%20WinBox

Przy takim obciazeniu MT na RB 532 powinien dac rade.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2007, godz. 16:21 
Offline

Dołączył(a): 30 września 2007, godz. 16:06
Posty: 12
dzieki wielkie ! a powiedz mi tak pozniej spiac w bridga wlan 1(odbior z olkusza) i wlan2(baza na 2,4) ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2007, godz. 10:08 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Rozumiem że chcesz odebrać sygnał na ( przeźroczysty BRIDGE ) 5GHz z Olkusza jak na schemacie a później odpalić AP na 2.4 GHz również w BRIDGU tak aby nie było problemu z zarządzaniem klientem końcowym z głównej bazy ??

Nic prostszego. Poprostu dodajesz interfejs np.WLAN2 (2.4 GHz) do istniejącego już wewnętrznego BRIDGA, następnie w zakładce WIRELESS w opcjach konfiguracyjnych WLAN2 zakładka General ustawiasz :

Mode : Ap Bridge
Band : 2.4 GHz
Channel : jaki kolwiek najlepiej wolny ;p
Country : Poland
SSID : jaki kolwiek

W tym momencie wszyscy klienci podłączeni do AP 2.4 GHz będą mieli bezpośredni dostęp do głównej bazy , wszystkie MAC adresy klientów końcowych powinny być widoczne na bazie co umożliwi bezpośredni dostęp w celu np. ograniczenia pasma dla konkretnego użytkownika itp.

Oczywiście całej tej konfiguracji nie można zostawić w ten sposób jest to tylko wstęp, trzeba ją odpowiednio zabezpieczyć np. przez filtrację po MAC adresach oraz szyfrowanie.

Oczywiście istnieje możliwość odpalenia NAT na każdej z baz z tym że BRIDG na bazach końcowych w tym momencie nie ma sensu.

Tak na marginesie jeżeli pojawią się problemy z mocą kart i siłą sygnału proponuję ustawić z ręki deklarowaną moc dla modułów w zakładce WIRELESS>>WLAN>>TX power.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2007, godz. 18:55 
Offline

Dołączył(a): 30 września 2007, godz. 16:06
Posty: 12
rafall dzieki ! Jak cos to bede pisal jeszcze o moich problemach..

[ Dodano: Pią Paź 05, 2007 8:49 pm ]
niestey zrobilem wedle opisu ale cos nie chce dzialac :/ wylaczam eth1 i niestety nie ma polaczenia..


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, godz. 22:23 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Co dokładnie nie działa ??

Urządzenia nie łączą się ze sobą?? Napisz więcej szczegółów wtedy będę w stanie Ci pomóc.
Przejżyj jeszcze raz opis , za pierwszym razem zapomniałem o skonfigurowaniu statycznych WDS-ów. W poniedziałek dołącze screeny z winboxa - konfiguracja sprawdzona.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2007, godz. 10:54 
Offline

Dołączył(a): 30 września 2007, godz. 16:06
Posty: 12
Dziala wszystko OK ! Dzieki wielkie !

[ Dodano: Czw Paź 18, 2007 10:04 pm ]
Mam takie pytanie WDS dziala ale polaczenie jest tylko 18 mbit.
Odległość jakies 2 km widoczność bardzo dobra !

wygnał Signal strenght -73
co moge zrobic aby go poprawic ?

Anteny panel 23 DBi z interline
Karty R52 350mW


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies