Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 listopada 2017, godz. 01:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki sprzęt do podłączenia sie do sieci? problem złożony.
PostNapisane: 16 lutego 2007, godz. 13:48 
Offline

Dołączył(a): 11 października 2006, godz. 17:36
Posty: 2
Witam, mam możliwość podłączenia się do sieci bezprzewodowej. Rozmawiałem z usługodawcą i jeśli załatwię sobie własny sprzęt to nie wezmą nic za instalację :] tak więc spróbuję wyjaśnić jaka jest sytuacja i może coś mi doradzicie.

antena usługodawcy jest ode mnie oddalona o jakieś 1,5km (mieszkam na 10 pietrze i teoretycznie widze dachy gdzie jest założona) ale nie mam 100% pewności że z mojego balkonu jest 100% widoczności, może się okazać że jednak jest lekko zasłonięta.

w domu widoczność anteny usługodawcy mam przez balkon i jeśli byłaby tam antena na zewnątrz to musiałbym ją podciągnąć kablem do karty lub rutera jakieś 3m.

do tego w domu mam 2 kompy: PC i laptop oba mają karty sieciowe LAN. Zatem rozumiem że musiałbym w pierwszej kolejności zakupić ruterAP + antenę. Pierwsze pytanie brzmi: jaki najlepszy ruter na te warunki (coby działał dobrze ale był tani, czyli najtańszy z wystarczająco dobrych :]) nie znam się na firmach wiec stad moje pytanie, żeby dziada nie kupić.

Laptopa chciałbym podłączyć drogą radiową a PC po LANie z ruterem tworząc sieć domową. Czy jest w ogóle możliwe żeby ruter nawiązywał łączność z dostawcą i zarządzał siecią domową (komunikacja radiowa z laptopem + PC po LANie) jednocześnie?

I ostatnia sprawa dotycząca samego laptopa. Mam HP Compaq nx6110 (EK201EA#AKD) z możliwością WIFI ale chyba bez karty. Dowiedziałem się ze mogę wbudować sobie kartę miniPCI tylko że nie wszystkie działają (HP ma blokadę na autoryzowane firmy). Może znacie sposób jak to obejść i jaką kartę powinienem sobie kupić? Jeśli nie wiecie jak to obejść to może wiecie jakie katry HP dopuszcza i co z tego warto kupić...?

dużo tego, wiem, ale mam nadzieję że mi pomożecie :]

PS. jeśli kupiłbym zalecony przez was sprzęt a okazałoby się że trzeba jednak kupić lepszy żeby polepszyć jakość połączenia to czy jest możliwość wymiany sprzętu?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2007, godz. 17:29 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Jezeli w gre wchodza ograniczone koszta polecalbym TP-Link TL-WA501G Access Point 802.11 b/g 54Mbps link do urzadzenia :

http://www.interprojekt.pl/katalog/kata ... -TL-WA501G

do tego antena kierunkowa CB-YAGI24016-10M mozna ja znalezc w dziale :

http://www.interprojekt.pl/koszykMagazy ... TENY-24GHZ .

Routerek zamknac w szczelnej obudowie i zamontowac jak najblizej anteny aby starty na kablu byly jak najmniejsze. Obudowy mozna znalezc tutaj :

http://www.interprojekt.pl/koszykMagazy ... IK-OBUDOWY

Polecam plastikowego gewisa. Ostatnia przeszkoda bedzie umiejetne doprowadzenie zasilania do routerka (poniewaz urzadzenie nie obsluguje zaislania ethernetem POE).
Za routerkiem juz w domu instalujemy switch 5 lub 8 portowy , znajdziemy je tutaj :

http://www.interprojekt.pl/koszykMagazy ... E-ETHERNET

Jezeli urzadzenie ma byc zasilane POE polecam urzadzenia firmy SENAO.
Niestety komputery w domu beda sie laczyc po LANIE, jezeli zalezy nam na radiu trzeba po drugiej stronie zainstalowac kolejnego AP np. Minitar 802.11G Access Point 2M Flash 8M RAM
link do urzadzenia :

http://www.interprojekt.pl/katalog/kata ... MIN-MNWAPG .

Istnieje alternatywa, sa to platformy RouterBoard pracujace pod kontrola systemu MikroTik, niestety jest to stosunkowo drogie rozwiazanie jezeli chodzi o zastosowania domowe.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2007, godz. 13:00 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Ja bym kupil panel 14dBi z Interline, do tego router Dlink 624 i gitara.. :)

W tym rozwiazaniu masz tak ze router spelnia tobie 2 funkcje pobiera internet od uslugodawcy droga radiowa i rozdziela droga LAN. nie potrzebny jest dodatkowy swich itp. Moc urzadzenia i anteny bedzie na tyle wystarczajaca zeby nie montowac routera na sciania poza mieszkaniem.

Jezeli chcialbys zeby router pobieral Tobie internet droga radiowa i rozdzielal i na LAN i na WiFi to sa takie urzadzenia OWIS LINK za ok 159pln. wtedy laczysz urzadzenie w WDS ze swoim uslugodawca.. i mozesz rozdzielac sobie internet i po LAN (urzadzenie ma dwa porty LAN) i po WiFi. - tego uzywam osobiscie! :-) pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies