Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jeszcze raz polaczenie dwu sieci
PostNapisane: 30 listopada 2006, godz. 13:49 
Lamiglowka: czesc sieci "A" (IP192.168.1.x) podlaczona do Mikrotika "A" poprzez Eth, druga czesc sieci "B" (IP 192.168.0.x) podlaczona do Mikrotika "B" poprzez Eth.
Mikrotik "A" i Mikrotik "B" sa wzajemnie podlaczone poprzez swoje Wlan. IP obu Mikrotikow sa w zakresie 192.168.1.x).
Niestety komputery w sieci "A" i "B" nie "widza" sie wzajemnie.
Wyzej opisane rozwiazanie bez zarzutu funkcjonowalo na urzadzeniach Mikrotik (baza) i OvisLink WLA5000 (klienci), po zamianie OvisLinka na Mikrotik (client) nie dziala.
Czy moglby ktos opisac, jak to zrobic?


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 listopada 2006, godz. 17:02 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Moim zdaniem powinienes:
1."Zbridgowac" wlany z ethernetem na obu mikrotikach.
2.Uruchmoc jednego wlana w trybie ap bridge drugiego w trybie station.
3.Uruchomic na firewallu po obu stronach maskarade, analogicznie po jednej stronie dla adresow xxx.xxx.0.0 po drugiej xxx.xxx.0.1.

Powinno dzialac.

Inny moim zdaniem latwiejszy sposob to:
1."Zbridgowac" miedzy soba wlany na obu mikrotikach (bez adresow ip)
2.Nadac siecia ta sama klase ip lub pozostawic te klasy a zmienic maske na 255.255.0.0. Jezeli jest potrzeba mozna zablokowac niechciane klasy ip na firewallu opcja "DROP".

Zeby zwiekszyc bezpieczenstwo sieci najelpiej odpalic serwer dhcp z przydzialem ip po mac adresach.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2006, godz. 10:14 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 stycznia 2006, godz. 12:53
Posty: 80
Lokalizacja: Gliwice
można to czywiście zrobić jak to jest opisane w "Transparentne połączenie dwóch sieci"


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Jeszcze raz polaczenie dwu sieci
PostNapisane: 4 grudnia 2006, godz. 22:22 
A jak postepowac w momencie, kiedy potrzeba podlaczyc pomiedzy soba trzy lub wiecej sieci?


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies