Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 listopada 2017, godz. 17:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: kable
PostNapisane: 21 września 2007, godz. 15:41 
Offline

Dołączył(a): 21 września 2007, godz. 13:10
Posty: 15
Lokalizacja: Konin
Witam.Jakie potrzebne są kable do podłączenia modem-router i router komputer,bo jak się dowiedziałem od kolegi to powinny być kable sieciowe proste.Kupiłem u Was router WR542G i nie mogę go skonfigurować z komputerem.Mam podłączony modem z routerem( kablem od modemu do kompa,który podłączyli mi z kablówki),a router z komputerem kablem prostym(o ile jest to kabel prosty,bo kupowałem na Allegro)Konfiguruje tak jak pisze w instrukcji,ale wciąż na kompie nie mam internetu.Gdy próbuję sprawdzić za pomącą ping 192.168.1.1 to nie mogę uzyskać odpowiedzi tylko szybko czarne okienko znika.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, godz. 08:28 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
hmmmm ... jeśli okienko szybko znika to być może jest hardware error ... czyli karta nie jest zainstalowana. Proponuję (jeśli to system NT-pochodny np. Windows XP) wybrać START--> Uruchom ... tam wpisać cmd i w nowym oknie wpisać ping 192.168.1.1 i ew. ipconfig /all

P.S. Temat dotyczy ADSL więc przenoszę do odpowiedniego podforum


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2007, godz. 09:12 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
niech pan sklonuje adres mac po zalogowaniu sie do routera


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, godz. 13:46 
Offline

Dołączył(a): 21 września 2007, godz. 13:10
Posty: 15
Lokalizacja: Konin
Witam.Jeżeli wpiszę ping 192.168.1.1 to okienko szybko znika,a jeżeli wpiszę cmd-ipconfig/all to pokazuje się okienko,a tam między innymi pisze:
Adres fizyczny.....są tam cyfry
DHCP Włączone
Autokonfiguracja Włączona
Adres IP....192.168.1.100
Maska Podsieci....255.255.255.0
Bramka Domyślna....192.168.1.1
Serwer DHCP....192.168.1.1
Serwery DSN....194.204.195.1
194.204.152.34
Czy to jest dobrze,bo naprawdę na tych sprawach się nie znam i nie chcę bez pewności konfigurować dalej.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, godz. 13:50 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
tak dhcp serwer panu zadzialal i przyznal zarowno ip, brame jak i dns z neostrady teraz powinien pan w przegladrce wpisac http://192.168.1.1 i powinno wyskoczyc okno logowania w ktorym pan wpisze username admin i password admin. Aha co do pinga niech pan pierw wpisze cmd a pozniej w tym panelu z czarnym tłem ping 192.168.1.1 -t


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, godz. 13:34 
Offline

Dołączył(a): 21 września 2007, godz. 13:10
Posty: 15
Lokalizacja: Konin
Witam i przepraszam,że zawracam głowę,ale jestem ciemny jak tabaka w rogu.Jeżeli wpiszę cmd,a następnie ping 192.168.1.1 to wokienku mam-
Odpowiedż z 192.168.1.1:bajtów=32 czas<1 ms TTL=64 (są 4 taki same napisy)
Statystyka badania ping dla 192.168.1.1:
Pakiety:Wysłane=4,Odebrane=4,Utracone=0<0%straty>.
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w milisekundach:
Minimum=0 ms,Maksimum=0 ms,Czas średni=0 ms
Po wpisaniu w przeglądarkę http://ping 192.168.1.1 otwiera się okno gdzie wpisuję nazwę i hasło(admin) teraz otwiera się okno Router Status,a wnim LAN,Wireless,WAN,klikam na Quick Setup-Next pokazane jest okno z trzema pozycjami:PPPoE,Dynamic IP,Static IP i ta ostatnia pozycja jest zaznaczona(nie wiem czy to dobrze i czy w Wireless Radio ma być Enable bo to jest wpisane czy Disable).Klikając dalej i zapisując dane(wszystkie pola są wpisane),czy będę miał Internet na komputerze stacjonalnym?
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, godz. 09:22 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
w zakładce WAN niech pan wpisze nr ip przyznany z sieci jesli ma pan statyczny jesli ma pan dynamiczne ip wpisac tam ip serwera dhcp i w zakladce WAN nacisnac clone mac . Po wpieciu kabla przychodzacego z zewnatrz i zapieciu po wifi badz kablem powinien byc net. W razie dalszych problemow prosze o kontakt telefoniczny z nasza firma


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, godz. 09:39 
Offline

Dołączył(a): 21 września 2007, godz. 13:10
Posty: 15
Lokalizacja: Konin
Witam.Dziękuję za poradę,mam jeszcze jedno pytanie(jak pisałem jestem ciemny jak tabaka w rogu i się dopiero uczę obsługi kompa)jak rozróżnić czy IP mam statyczne czy dynamiczne?
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, godz. 09:50 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
po kazdym restarcie komputera prosze sprawdzic start-cmd-ipconfig /all czy nr ip sie zmienia czy ciagle jest ten sam jak bedzie ten sam a nie ma pan wpisanych adresow we wlasciwosciach karty sieciowej tzn ze ma pan statyczne dhcp a jesli za kazdym razem bedzie nr ip inny z automatycznymi ustawieniami karty sieciowej tzn ze ma pan dhcp dynamiczny,


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, godz. 09:57 
Offline

Dołączył(a): 21 września 2007, godz. 13:10
Posty: 15
Lokalizacja: Konin
Dziękuję za szybką odpowiedż i mam nadzieję,że to już wszystko.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, godz. 10:45 
Offline

Dołączył(a): 21 września 2007, godz. 13:10
Posty: 15
Lokalizacja: Konin
Przepraszam,ale mam jeszcze jedno i chyba ostatnie pytanie.Jka otworzę zakładkę Static,bo nr.IP mam stateczne to ukazuje się taka tabelka:
IP.Address- 192.168.0.4 (to mam zmienić na swoje IP,czy pokazane poniżej też,bo moje są inne)
SybnetMask- 255.255.255.0
Default Gateway-192.168.0.1
Primary DSN- 194.204.159.1
Secondary DSN-194.204.152.34
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies