Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 24 czerwca 2017, godz. 12:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kilka pytań odnośnie RB133
PostNapisane: 1 maja 2008, godz. 09:38 
Offline

Dołączył(a): 30 kwietnia 2008, godz. 19:43
Posty: 2
Lokalizacja: tak śmierdzi?
Witam!

Mam kilka pytań związanych z działaniem MT

1. Zauważyłem mały problem z MikroTikiem. Mianowicie często zdarza się tak, że niektórzy użytkownicy nie potrafią się podłączyć do sieci. W "WIRELESS TABLES->REGISTRATION" obserwuje po prostu jak klient pojawia się na dosłownie 15 sekund i znika. Wygląda to tak jakby urządzenie klienckie co chwilę się restartowało. Nawet w chwili pisania tego maila pokazuje mi ten problem u jednego klienta.

Wczoraj wymieniałem antenę i widzę że problemu na razie jako tako nie ma... Ale chciałbym wiedzieć czy to właśnie przez antenę na stacji bazowej mogło być czy może jednak coś w ustawieniach MikroTika?



2. Kwestia programów p2p. Otóż o ile można korzystać np. z Aresa, Bearshare, Torrent itd to korzystanie z eMule jest wykluczone a wiadomo, że pod względem wykorzystywania łącza i trafności w pobieraniu jest to najlepszy peer. Aby działał trzeba przekierować porty na routerboardzie... Ale niestety dowiedziałem się, że na Maskaradzie (którą mam ustawioną w IP/Firewall->NAT)nie można tego dokonać. Prosiłbym więc o najprostszą instrukcję jak to zrobić. Jak zmienić na NAT'a bo wiem że ten z kolei umożliwia przekierowywanie portów.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kilka pytań odnośnie RB133
PostNapisane: 4 maja 2008, godz. 00:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
chomik_knw napisał(a):
Wczoraj wymieniałem antenę i widzę że problemu na razie jako tako nie ma... Ale chciałbym wiedzieć czy to właśnie przez antenę na stacji bazowej mogło być czy może jednak coś w ustawieniach MikroTika?


Problem, o ktorym piszesz ma kilka aspektow.
1. Jak slusznie zauwazyles, moze to byc kwestia sprzetu (kabel, antena, karta, pigtail).
2. Ale czesciej jest to kwestia kanalu. W duzym skrocie - jezeli jest syf w eterze (na danym kanale/okolicznych) to czesc uzadzen (szczegolnie te na realteku) beda sie wlasnie tak zachowywaly. Zmien kanal i sprawdz.


chomik_knw napisał(a):
2. Kwestia programów p2p. Otóż o ile można korzystać np. z Aresa, Bearshare, Torrent itd to korzystanie z eMule jest wykluczone a wiadomo, że pod względem wykorzystywania łącza i trafności w pobieraniu jest to najlepszy peer.


Kto Ci takich glupot naopowiadal. Pod wzgledem trafnosci najlepsze sa wlasnie torrenty ;)


chomik_knw napisał(a):
Jak zmienić na NAT'a bo wiem że ten z kolei umożliwia przekierowywanie portów.


chain=srcnat action=src-nat to-addresses=ip_wychodzace to-ports=0-65535 src-address=klasa_adresow_sieci_wewnetrznej/24 icmp-options=0:0 out-interface=sieciowka_z_danym_laczem

chomik_knw napisał(a):
jalokim Mam nadzieję, że jesteś w stanie mi pomóc


Jakas nagrode dostane? Dyplom, medal?

P.S.
Zaimki osobowe piszemy z duzej litery - fakt - ale nie tyczace sie wlasnej osoby :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2008, godz. 09:57 
Offline

Dołączył(a): 30 kwietnia 2008, godz. 19:43
Posty: 2
Lokalizacja: tak śmierdzi?
jalokim napisał(a):
chomik_knw napisał(a):

2. Kwestia programów p2p. Otóż o ile można korzystać np. z Aresa, Bearshare, Torrent itd to korzystanie z eMule jest wykluczone a wiadomo, że pod względem wykorzystywania łącza i trafności w pobieraniu jest to najlepszy peer.



Kto Ci takich glupot naopowiadal. Pod wzgledem trafnosci najlepsze sa wlasnie torrenty ;)


a znasz jakiś serwer bądź wyszukiwarkę z torrentami, które miałyby na tyle seedów i peerów, że ściąganie kompletnego pliku nie zajmowałoby wieków? ;)



jalokim napisał(a):
chomik_knw napisał(a):

Jak zmienić na NAT'a bo wiem że ten z kolei umożliwia przekierowywanie portów.



chain=srcnat action=src-nat to-addresses=ip_wychodzace to-ports=0-65535 src-address=klasa_adresow_sieci_wewnetrznej/24 icmp-options=0:0 out-interface=sieciowka_z_danym_laczem


Hmm...
Jesteś pewny że jeśli mam ustawioną maskaradę to ta regułka będzie działać? U mnie wygląda to tak:
Obrazek

Jestem początkującym użytkownikiem MT i na pewno nie dam rady go sam postawić z powrotem w razie jakbym coś spieprzył...



poza tym mógłbyś mi tak konkretniej wyjaśnić o co chodzi w tej regułce?

Cytuj:
chain=srcnat action=src-nat to-addresses=ip_wychodzace to-ports=0-65535 src-address=klasa_adresow_sieci_wewnetrznej/24 icmp-options=0:0 out-interface=sieciowka_z_danym_laczem


ip_wychodzace to znaczy co? adres ip, który mam od mojego dostawcy czy jakiś mój wewnętrzny adres ip... dla ulatwienia dodam, że korzystam z szerokopasmowego łącza DSL tpsa...

klasa_adresow_sieci_wewnętrznej/24 rozumiem, że jeśli moja sieć wewnętrzna ma adres 192.168.0.1 to mam wpisać właśnie tak 192.168.0.1/24... A co jeśli ja chcę tylko dla jednego adresu ip to udostępnić?

sieciowka_z_danym_laczem - domyślam się, że chodzi tu o interfejs, który jest portem WAN (czyli np. ether1 do którego mam DSL'a podłączonego)


I jeszcze jedno zasadnicze pytanie. Jak mikrotik rozpozna adres ip. Tzn nie wiem gdzie przypisać adres ip do konkretnego maca. czy to w ARP czy gdzie... wszystko mi dziala ale odbywa się to tylko na zasadzie filtrowania MAC na AP.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2008, godz. 18:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
chomik_knw napisał(a):
a znasz jakiś serwer bądź wyszukiwarkę z torrentami, które miałyby na tyle seedów i peerów, że ściąganie kompletnego pliku nie zajmowałoby wieków? ;)


Tak, nazywa sie www.google.pl :/

chomik_knw napisał(a):
Jesteś pewny że jeśli mam ustawioną maskaradę to ta regułka będzie działać? U mnie wygląda to tak:


Sam nie nadazasz za wlasnym watkiem. W 1 poscie piszesz, ze masz maskarade i tu nie dziala przekierowanie, podaje Ci przyklad jak zrobic nat, a Ty sie mnie pytasz, czy bedzie dzialalo przekierowanie na maskaradzie :/

chomik_knw napisał(a):
Jestem początkującym użytkownikiem MT i na pewno nie dam rady go sam postawić z powrotem w razie jakbym coś spieprzył...


notepad.exe a jak juz nie pomoze, to file>backup

chomik_knw napisał(a):
ip_wychodzace to znaczy co? adres ip, który mam od mojego dostawcy czy jakiś mój wewnętrzny adres ip... dla ulatwienia dodam, że korzystam z szerokopasmowego łącza DSL tpsa...


Zewnetrzny adres IP ktorym chcesz "wyjsc" z danego nata.

chomik_knw napisał(a):
klasa_adresow_sieci_wewnętrznej/24 rozumiem, że jeśli moja sieć wewnętrzna ma adres 192.168.0.1 to mam wpisać właśnie tak 192.168.0.1/24... A co jeśli ja chcę tylko dla jednego adresu ip to udostępnić?


Nie, Twoja siec wewnetrzna ma adres 192.168.0.0, 192.168.0.1 ma co najwyzej MT, a zapis 192.168.0.1/24 mowi o adresie 0.1 z maska 255.255.255.0
Jak chcesz to zrobic tylko dla jednego kompa, to wpisujesz adres z palca.
Poza tym, jak jest to jeden komp, to lepiej zrobic NAT 1:1 - czyli wszystko co wlatuje na zew ip wchodzi na wew ip.

chomik_knw napisał(a):
sieciowka_z_danym_laczem - domyślam się, że chodzi tu o interfejs, który jest portem WAN (czyli np. ether1 do którego mam DSL'a podłączonego)


Tak

chomik_knw napisał(a):
I jeszcze jedno zasadnicze pytanie. Jak mikrotik rozpozna adres ip. Tzn nie wiem gdzie przypisać adres ip do konkretnego maca. czy to w ARP czy gdzie... wszystko mi dziala ale odbywa się to tylko na zasadzie filtrowania MAC na AP.


Nie za bardzo rozumiem, co chcesz osiagnac?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies