Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 sierpnia 2017, godz. 10:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: MetaRouter
PostNapisane: 16 marca 2010, godz. 16:55 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Witam!

Albo mam ciekawy problem albo zgłupiałem do reszty i czas dać odpocząć szarym komórkom.
Mam Router RB450G @ Mikrotik 4.2.
Tworzę zgodnie z instrukcją Wiki.Mikrotik w zakładce Winbox Metarouter (próbowałem też konsoli i efekt ten sam) nową maszynę wirtualną. 32MB Ram, nieokreślony rozmiar HD.
Pojawia mi się Name=mr0, Memory=32, Disk Size=" ", Used Disk=3KiB, Status=running

Klikam klawisz console i... [ctrl-A is the prefix key], nic więcej się nie pojawia za wyjątkiem [Q to quit].
Albo w metarouterze nie tworzy się domyślnie virtual RouterOSa albo coś ominąłem. W każdym razie w opisie nie ma wzmianki że trzeba robić obraz RouterOSa do MetaRoutera, a może trzeba?
Aha do maszyn dodałem wirtualne interfejsy dynamiczne, ale efekt ten sam.

Podejrzewam błąd wynikający z mojej głupoty, niewiedzy i tym podobnych :cry:


Ostatnio edytowano 16 marca 2010, godz. 16:59 przez regis, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MetaRouter
PostNapisane: 16 marca 2010, godz. 16:58 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Przez przypadek uruchomiłem konsolę w trakcie włączania MR0 i dostałem to:

[Ctrl-A is the prefix key]


Oops[#1]:
Cpu 0
$ 0 : 00000000 10008200 00000001 80002000
$ 4 : 00000001 10008201 00000010 00000000
$ 8 : 00200200 c0350724 c103ae00 00000000
$12 : c0350750 00000000 c1d31ea4 00000000
$16 : 00000000 00001000 c1d70004 d0400000
$20 : 00018041 00001000 d0000000 c0378d04
$24 : 00000000 00000000
$28 : c1c1a000 c1c1bec0 00001000 c0111038
Hi : 00000181
Lo : 1ec00000
epc : c0112ffc local_flush_tlb_all+0x6c/0xb8
Not tainted
ra : c0111038 __ioremap+0x2d4/0x35c
Status: 10008202 KERNEL EXL
Cause : 80000008
BadVA : 0000011a
PrId : 0001800a (MIPS 4Kc)
Process swapper (pid: 1, threadinfo=c1c1a000, task=c1c1c000, tls=00000000)
Stack : 00000400 00400000 00000001 c037ab50 d0001000 c0378d00 18040000 48040000
000005df 00000000 c0370f6c c0370fc8 00000000 c0370000 c0362e48 00000000
00000000 00000000 00000000 c0362e60 18040000 c0370fc8 00000000 c0370000
c010145c c010145c c1c45900 c0346c98 000000ff c0380000 c01cb590 c01cb57c
00327732 c01cb1e8 c1c1bf60 00000000 c1c1bf68 c0154614 00000026 00000000
...
Call Trace:
[<c0112ffc>] local_flush_tlb_all+0x6c/0xb8
[<c0111038>] __ioremap+0x2d4/0x35c
[<c0362e60>] rb400_nand_init+0x18/0x48
[<c010145c>] do_one_initcall+0x5c/0x1ac


Code: 3c038000 00431821 0086102a <1440fff4> 00000000 00000040 00000040 0000
0040 000000c0
---[ end trace 3e5129a44438c742 ]---
Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MetaRouter
PostNapisane: 16 marca 2010, godz. 17:44 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
No i mogę sobie od razu odpowiedzieć na pytanie :mrgreen:

Po aktualizacji tym razem do wersji 4.6 i po włączeniu konsoli:

Mikrotik 4.6
Mikrotik Login:

Operacja udana, pacjent żyje i ma się dobrze :)

Co ciekawe jak przy 3.23 na początku obciążenie procesora przy nicnierobieniu praktycznie sięgało 5-6 procent to teraz na 4.6 z odpalonymi dwiema maszynami wirtualnymi oscyluje w granicach 1 procenta.

Zauważyłem tylko jeszcze taki problem, że po odpaleniu konsoli i wylogowaniu się, ponowne odpalenie konsoli kończy się także pustym ekranem. Restart maszyny pomaga. Ciekawi mnie tylko czy maszyna działa podczas zwisu konsoli czy pada wszystko. Trzeba to sprawdzić.

Konsola wprawdzie wisi, ale winbox i telnet mają się dobrze więc zapewne to tylko denerwujący bug.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MetaRouter
PostNapisane: 17 marca 2010, godz. 12:52 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Prawidłowo konsole opuszcza się kombinacją klawiszy Ctr-A Q. Wtedy się nie zawiesza.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MetaRouter
PostNapisane: 18 marca 2010, godz. 15:29 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Niestety wisi także po prawidłowym wylogowaniu się ctrl-A i Q. No ale mniejsza z tym, jak mam dostęp przez cokolwiek innego to problemu zasadniczo nie ma.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies