Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 października 2017, godz. 01:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mikrotik 450G i web proxy
PostNapisane: 17 lipca 2009, godz. 15:11 
Offline

Dołączył(a): 17 lipca 2009, godz. 14:05
Posty: 7
Witam
Jestem początkującym użytkownikiem MT i troche sie naszukałem i włączłem proxy z zapisem na microSD, ale nie cacheuje mi na karcie i tu moje pytanie jak zrobić aby mi cache'ował na karcie i żeby mu ograniczyc do 1GB i jak ustawić wielkość pliku cache'owanego (czytaj ile za jednym razem moze zapisac = np. dzisiaj.mp3 ma wielkosc 3 mb i zapisze na karcie to) I druga rzecz jaka probowałem zrobić to włączyć w firewalu dla proxy aby nie trzeba było konfigurować przegladarki u każdego usera, ale nie powiodło sie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Mikrotik 450G i web proxy
PostNapisane: 20 lipca 2009, godz. 10:10 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Co do zapisu na Micro SD zakładka STORES >> DISK , tutaj powinna być widoczna karta SD, sformatuj ją a następnie w pierwszej zakładce zmień dysk dla web-proxy z system na kartę SD.

Co do ustawień web-proxy przechodzimy do zakładki IP >> Web Proxy >> Web Proxy Settings , ustawiamy port na którym ma działać proxy, maksymalną wielkość cache, zaznaczamy opcję Cache on Disk itd.

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Mikrotik 450G i web proxy
PostNapisane: 20 lipca 2009, godz. 18:10 
Offline

Dołączył(a): 17 lipca 2009, godz. 14:05
Posty: 7
Dzieki za szybką odpowiedź. Zrobiłem to już. A jest mozliwość ustawienia jakie duże pliki ma chachować lub ewentualnie jakie rozszerzenia?? Np. *mp3, *doc


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Mikrotik 450G i web proxy
PostNapisane: 21 lipca 2009, godz. 07:45 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Rozmiaru plików AFAIK ustawić nigdzie się nie da. Co do rozszerzeń to definiuje się odpowiednie reguły
w ip proxy cache.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mikrotik 450G i web proxy
PostNapisane: 21 lipca 2009, godz. 08:27 
Offline

Dołączył(a): 17 lipca 2009, godz. 14:05
Posty: 7
A o tych regułach coś jasniej? Jakiś przykład może? I w której zakładce? Access, Cache, Direct?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Mikrotik 450G i web proxy
PostNapisane: 21 lipca 2009, godz. 09:29 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Cytuj:
ip proxy cache


przykład (blokuje cacheowanie *.avi):
Kod:
ip proxy cache add action=deny disabled=no path=":\\.avi\$"


proponuję zapoznać się z dokumentacją wyrażeń regularnych na stronach MikroTika.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mikrotik 450G i web proxy
PostNapisane: 23 listopada 2009, godz. 22:41 
Offline

Dołączył(a): 17 lipca 2009, godz. 14:05
Posty: 7
Trochę odświeże temat.
MT hula już z proxy i nie ma problemu. Ale jedna rzecz mnie jeszcze interesuje, jak blokować strony wykonywalne, aby nie przechodziły przez proxy tylko bez pośrednio? Te strony są oznaczane chyba cgi-bin czy jakos tak


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies