Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: MikroTik jako serwer
PostNapisane: 20 lipca 2007, godz. 21:39 
Offline

Dołączył(a): 13 lipca 2007, godz. 11:34
Posty: 15
Zastanawiam sie, zeby nie zastosowac jako serwera platformy MT do zarzadania kolejkami oraz predkosci dla kazdego klienta. W sumie mam kilkanascie taki baz na MT i to na kazdej z nich uststawiam predkosci itp. dla grupu ludzi, ktorzy pracuja w tym segmencie sieci.

Jednak chcialbym te wszystkie kolejki i inne duperel ustawiac na jednym MT. Aktualnie w serwerowni jest jeden serwer, ale przed nim chcialbym wlasnie postawic serwer MT i na nim kontrolowac wszystko.

Lacze jest symetryczne 10Mbps/10Mbps i obsluguje ruch ok 1000 klientow. Moje pytanie brzmi, czy MT poradzi sobie obsluga takiej ilosci kolejek, duzego ruchu i innych waznych parametrow?

Czy jest to dobre rozwiazanie i czy ktos to moze juz robil i jakiego sprzetu do tego uzyl? Wiadomo, zalezy mi na stabilnosci takiego serwera. Obceny serwer dziala juz od 2 lat nie restartowany i bez jakichkolwiek zastrzezen.

Czy ktos moze doradzic jak wyglada ta sytuacja na MT na PC pracujacym jako serwer.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2008, godz. 16:34 
Offline

Dołączył(a): 26 stycznia 2008, godz. 16:17
Posty: 4
ale chciałbyś automatycznie przesyłać kolejki do pomniejszych MT ??
dobrze cię zrozumiałem?

z moich obserwacji wynika że lepiej zadziała jeśli klasy ruchu skolejkujesz jednym routerem brzegowym a pasmo per user innym routerkiem

ja mam X razy p4 2Ghz plus 1G ram


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 stycznia 2008, godz. 11:11 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
MT poradzi sobie napewno, tylko pytanie na jakim sprzecie.. tyle osob to duzo koleje, duzo regol itp.

Ja bym porobil klasy tzn podzielil siec np wg osiedli czy rodzaju polaczenie - obojetnie jak . i wtedy dla kazdej dal osobny MT do kierowania ruchem itp.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 stycznia 2008, godz. 13:12 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
1000 userow na symetrycznym 10MB hmm to jakie masz limity? w szczycie masz pewnie ok 400 osob online to co po 3kb/s download maja? jak to Ci chodzi nie ma pretensji ze wolno? co do samego podzialu ja mam tak jak proponowal sahat i ladnie smiga


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies