Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 października 2017, godz. 01:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mikrotik Proxy samoczynnie zmieniający się rozmiar cache
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, godz. 06:06 
Offline

Dołączył(a): 24 listopada 2006, godz. 18:50
Posty: 14
Mam problem z proxy na MT 2.9.27. parametry 1GB ram, system na CF 2GB primary master i HDD 80 GB na secondary master. Ustawienie proxy na unlimited ustawia wielkość cache na HDD na 56GB a ramu na 2048KB. Gdzie jest reszta tego niestety nie wiem. Ale co gorsze w trakcie pracy proxy przy osiągnięciu około 1,5GB zajętości dysku następuje restart proxy ( nie mikrotika) i następuje zmiana maksymalnej wiejkości cache na HDD 1,5GB i ramu na 1735KB. Pozatym wydaje się że proxy działa poprawnie bo oscyluje zajętością dysku około 1,5GB. Jaka może być przyczyna takiego zachowania. Robiłem testy przy ręcznych ustawieniach tych wielkości i za każdym razem efekt końcowy taki sam. Przy osiągnięciu 1,5GB zajętości restart i ustawia to co on chce. Czy ktoś miał już taki przypadek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mikrotik Proxy samoczynnie zmieniający się rozmiar cache
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, godz. 09:58 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiem że to pójście na łatwiznę ale proponuje upgrade MT przy tej wersji różne dziwne zachowania systemu to standard.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Mikrotik Proxy samoczynnie zmieniający się rozmiar cache
PostNapisane: 28 kwietnia 2009, godz. 13:12 
Offline

Dołączył(a): 24 listopada 2006, godz. 18:50
Posty: 14
Niestety zmieniłem wersję do 2.9.51 mało tego to przeinstalowałem MT na dysk HDD jako primary master. Dzieje się to samo, po zadeklarowaniu cache na dysku systemowym po czasie proxy robi restart i zmienia wielkość cache(zmniejsza go do około 1GB). Nawet zmienia wielkość zadeklarowanej pamięci ram (po zadeklarowaniu 512MB zmienia ją do około 420MB) Po zatrzymaniu proxy i ponownym uruchomieniu robi rebulding cache i ponownie zmienia do jeszcze mniejszych wartości. Mam dwia takie same kompy na płytach MSI 7005 z P4 2,8GHz z obłożeniem 1GB ramu i HDD 80GB. Obie zachowują się identycznie. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ? . Zaznaczam że sam router działa bardzo stabilnie nie można mieć zadnych zastrzeżeń, nie ma żadnych zwisów czy zacięć. Problem pojawia się dopiero po uruchomieniu proxy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mikrotik Proxy samoczynnie zmieniający się rozmiar cache
PostNapisane: 28 kwietnia 2009, godz. 14:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 grudnia 2006, godz. 15:38
Posty: 51
Lokalizacja: N=50°01' E=22°40'
a tak dla pewnosci wrzuć prita z konsoli z web-proxy. Moze cos sie zobaczy wiecej.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies