Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 20 listopada 2017, godz. 21:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Minitar MNWAPG 54Mbps
PostNapisane: 22 października 2008, godz. 19:59 
Offline

Dołączył(a): 22 października 2008, godz. 16:00
Posty: 4
Witam mam problem z AP który ostatnio zamówiłem w sklepie interprojekt. Co ciekawe od razu po podłączeniu AP bez konfiguracji internet działał (na laptopie po podłączeniu do sieci default pojawił się adres przypisany przez DHCP, który defacto miał adres taki sam jak na końcówce rj45 od usługodawcy.) Jednak nie można było skonfigurować AP przez wpisanie adresu 192.168.2.1 (głównie chodziło mi o MAC Filtering). Dlatego zrestetowałem ustawienia. Jakkolwiek WLAN(z serwerem DHCP) oraz MAC Filtering udało mi się włączyć, to nie mogę znaleźć ustawień LAN tj. przejścia na tryb DHCP client dla LANU. Podsumowując połączenie z siecią wifi jest a z internetem nie ma. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, godz. 08:58 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Wszystkie ustawienia dotyczące konfiguracji interfejsu LAN znajdują się w zakładce System Utility.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, godz. 11:11 
Offline

Dołączył(a): 22 października 2008, godz. 16:00
Posty: 4
rafall napisał(a):
Wszystkie ustawienia dotyczące konfiguracji interfejsu LAN znajdują się w zakładce System Utility.

No dobra spytam wprost bo już mi ręce opadają. Jak skonfigurować tego AP, żeby działał internet ? :) Z góry dzięki


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, godz. 10:56 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Konfiguracja zależy do topologii sieci. Jeżeli minitar ma się podłączyć do jakieś bazy ( AP ) należy go ustawić w trybie APC i ustawić odpowiedni SSID lub wybrać sieć za pomocą przycisku SITE SURVEY. Konfiguracja adresacji na LANIE minitara niema najmniejszego znaczenia. Jeżeli na AP działa server DHCP laptop pobierze sobie adresacje i uzyska dostęp do internetu. Jeżeli chcemy mieć możliwość zarządzania minitarem bez potrzeby zmiany adresacji IP należy w opcji System Utility ustawić mu najlepiej ręcznie adresację z podsieci w której działa reszta urządzeń. Jeżeli dodatkowo chcemy mieć możliwość konfiguracji minitara zdalnie przez internet należy wpisać również adres bramki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2008, godz. 10:30 
Offline

Dołączył(a): 22 października 2008, godz. 16:00
Posty: 4
No niby tak. Ale to nie zmienia faktu, że ten AP jest koszmarny. Zmieniłem modem - i AP nagle zaczął działać. Jeśli chodzi o serwer DHCP - mimo że jest włączony to i tak przypisze adres z końcówki ethernet i wtedy owszem działa internet ale... tylko dla jednego laptopa, gdy podłączymy drugiego powstaje konflikt IP. Do tej pory używałem ASMAX'a BR-604G i jakoś żadnych problemów nie było. Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem (nie przyjmuje odpowiedzi- wyrzucić przez okno:) )


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2008, godz. 11:19 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Server DHCP nie może przyznać dwóch takich samych adresów IP maszyną wewnątrz sieci. Sytuacja o której mówisz może mieć miejsce jeżeli masz uruchomiony DHCP Server na głównym routerze ( modemie ) i dodatkowo na minitarze , to podstawowy błąd no chyba że wyznaczysz im róże pule adresacji do rozdania. Druga możliwość to nadany statyczny adres IP na drugim lapie identyczny z przyznanym wcześniej przez DHCP laptopowi nr.1 .

Jak do tej pory żaden z klientów specjalnie się nie skarżył na te urządzenia a cieszą się naprawdę dużym zainteresowaniem szczególnie jako końcówki klienckie ( APC ) wśród providerów.

W wolnej chwili zrobię tutoriala i rzucę linkiem na forum.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2008, godz. 12:30 
Offline

Dołączył(a): 22 października 2008, godz. 16:00
Posty: 4
Ok dzięki, wszystko działa - zmieniłem adres AP na adres w obrębie serwera dhcp modemu a w AP domyslną bramę i dnsa ustawiłem na adres domyslny modemu :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2008, godz. 12:45 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
<spoko> :wink:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies