Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 listopada 2017, godz. 17:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Minitar MWGAR BlackAP - wieksza moc , utrata sygnału?
PostNapisane: 25 marca 2009, godz. 18:01 
Offline

Dołączył(a): 25 marca 2009, godz. 17:22
Posty: 1
Witam
mam na tym APku internet z radiowki, do bazy mam okolo 100m , niestety z przeszkodami ( drzewo i czesciowo budynek)
Antena panelowa na kablu 1m wewnątrz pokoju. Internet smiga calkiem calkiem , ale jak to bywa czasem zacina sie tnie traci pakiety , duze pingi albo najczesciej "uplonal limit czasu zadania"
W Site Survey pokazuje mi sile sygnalu 26. Co ciekawe bigajac z ta antena po calym pokoju jak i na zewnatrz udawalo sie osiagnac sile sygnalu na poziomie nawet ponad 40 ale wowczas internet wogole nie chodzil nic a nic.
Ale do sedna. Wersja softu jaka ma apek to v1.4.1.R. Chciałbym wgrać najnowszy soft ktory podniesie moc urządzenia , ale czy nie bedzie tak ze wraz ze wzrostem mocy podniesie sie sila sygnalu powiedzmy ponad 30pkt i apek lacznosci z baza wogole nie bedzie mial?? czy ta zmiana softu wplynie korzystnie i moze skoncza sie problemy ze zrywaniem polaczenia itd.?
z gory dzieki za odp.

p.s czy mozna wgrac oprogramowanie za pomocą tej opcji ??
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Minitar MWGAR BlackAP - wieksza moc , utrata sygnału?
PostNapisane: 26 marca 2009, godz. 11:23 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Przy tak małej odległości od bazy (100 m) zmiana softu na hi-power raczej nie ma sensu, można nabawić się tylko przesterowań. Czy problemy z łącznością są regularne i występują w konkretnych porach dnia ?? Jeżeli tak, być może baza operatora nie daje rady z nadmiarem ruchu występującym np. w godzinach popołudniowych/wieczornych. Kolejną przyczyną mogą być interferencje pochodzące z nadajników znajdujących się w pobliżu i działających na tym samym lub kanale wyżej lub niżej, jak wiadomo w paśmie 2.4 GHz mamy do wykorzystania tylko 3 nie zachodzące na siebie kanały po 20 (MHz), w godzinach popołudniowych kiedy ruch jest znacznie większy wykorzystanie kanałów znacznie wzrasta co może być bezpośrednią przyczyną problemów z długimi pingami i zrywaniem połączenia z bazą.

Upgrade firmware do wersji Hi-Power proponuję wykonać przy pomocy dedykowanej aplikacji zawartej w paczce , opis upgrade znajdziesz tutaj :

http://pliki.interprojekt.pl/wiki/attac ... lmwgar.pdf

Oprogramowanie umożliwia regulację mocy w zakresie od 16 do 22 dBm więc w razie czego możesz wrócić do standardowej lub w razie potrzeby obniżyć moc do 16 dBm.

P.S. Napisz jakiej dokladnie anteny używasz ( firma i zysk energetyczny ).


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies