Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 sierpnia 2017, godz. 10:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: mobilny dostęp do HOTSPOT -ów
PostNapisane: 21 czerwca 2007, godz. 12:45 
Offline

Dołączył(a): 21 czerwca 2007, godz. 12:40
Posty: 4
Witam. W duzym magazynie potrzebuje mieć zasieg WIFI. Planuje postawic kilka AP. Jak skonfigurowac Mikrotiki zeby automatycznie przełączał na inny AP bez zrywania połączenia ? Prosze o jakiekolwiek informacje.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2007, godz. 11:38 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Nie wiem co dokładnie chce Pan chce osiągnąć z uwagi na skromny opis, ale z tego co zrozumiałem chce Pan udostępnić sieć WiFi w pomieszczeniu o dużym metrażu oraz zapewnić klientom tej sieci płynne przełączanie się między AP??
Proponowałbym skonfigurować główną stację bazową na MikroTiku w trybie APbridge oraz włączyć na nim opcję WDS , najlepiej statyczny aby zapobiec niepowołanemu dostępowi w trybie Clienta WDS. Pozostałe MikroTiki podłączyć w trybie station WDS (klient + WDS) co spowoduje podłączenie się do głównej stacji oraz rozgłoszenie przechwyconego sygnału pod tym samym SSID.
W ten sposób klienci sieci poruszający się po pomieszczeniu będą płynnie przełączani między głównym AP a klientami podłączonymi w trybie WDS.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2007, godz. 06:18 
Offline

Dołączył(a): 21 czerwca 2007, godz. 12:40
Posty: 4
Wszystkie Mikrotiki będą wpięte w siec LAN, wiec nie ma potrzeby tworzyc trybu WDS (tak mi sie wydaje). Potrzebuje podłączyc do sieci WiFi skaner bezprzewodowy. Pracownik magazynu powininien miec cały czas dostęp do sieci bez zrywania połączenia. Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2007, godz. 08:51 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Powinien Pan jednak spiąć MT w WDS ponieważ wtedy urządzenia klienckie będą się płynnie przełączać pomiędzy AP. W przypadku odpalenia na każdym MT osobnego AP o innych SSID urządzenia klienckie będą potrzebować więcej czasu na przełączenie się między stacjami bazowymi.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2007, godz. 11:05 
Offline

Dołączył(a): 21 czerwca 2007, godz. 12:40
Posty: 4
No tak, a co w przypadku kiedy 2 AP "oswietlają" wspólny teren, ale same sie nie widzą ? (Specyficzny układ magazynu) ?? Chodzi mi bardziej o możliwośc komunikacji MT miedzy soba zeby przechwytywały klienta w/g np siły sygnału itp


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2007, godz. 11:43 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
W trybie WDS klient będzie się podłączał do AP z którego otrzyma silniejszy sygnał.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2007, godz. 08:21 
Offline

Dołączył(a): 21 czerwca 2007, godz. 12:40
Posty: 4
Witam, zgłosiłem zapytanie na maila, dotej pory nic nie otrzymałem. Jezeli to możliwe to prosze o jakies wskazówki. Temat - "W duzym magazynie potrzebuje mieć zasieg WIFI. Planuje postawic kilka AP. Jak skonfigurowac Mikrotiki zeby pracownik magazynu używając np. skanera z WiFI automatycznie przełączał na inny AP bez zrywania połączenia ? Może być też taka sytuacja, że 2 AP "oswietlają" wspólny teren, ale same sie nie widzą (Specyficzny układ magazynu) Chodzi mi o możliwośc komunikacji MT miedzy soba po LAN (obydwa czy tez wszystkie będą w sieci LAN) zeby przechwytywały klienta w/g np siły sygnału itp., ale żeby odbywało się to płynnie bez utraty połączenia."


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 czerwca 2007, godz. 13:29 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Biorąc pod uwagę, że chce Pan to stosować w pomieszczeniu, nie ma żadnej gwarancji, że wszystko będzie działać płynnie i bez utraty połączenia. Wszystko wyjdzie w praniu. WDS wydaje się być tu najlepszym rozwiązaniem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies