Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 20 listopada 2017, godz. 21:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Most na Level3 a wydajność w trybach
PostNapisane: 30 września 2009, godz. 09:33 
Offline

Dołączył(a): 13 sierpnia 2009, godz. 10:00
Posty: 17
Mam pytanie bo widziałem w sieci rózne opcje postawienia mostu 5Ghz.

Czy jest różnica w wydajności ? albo w czym ? bo widzialem ze jedni robią :

Bridge - Bridge
Bridge - WDS Station
AP Bridge - WDS Station

Mam 2 szt RB411 z level3 i zostaje mi Bridge - Bridge albo Bridge - WDS Station czy sa jakieś róznice ? moze dopłacić i kupić z level4 wtedy bedzie AP Bridge - WDS Station.

Dodam ze potrzebuje most tylko jeden do jednego.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Most na Level3 a wydajność w trybach
PostNapisane: 30 września 2009, godz. 10:32 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Jeżeli potrzebujesz stworzyć most point to point nie ma najmniejszego sensu kupować licencji level 4. Różnicy w wydajności nie ma. Dedykowany tryb dla połączeń punkt-punkt to z obu stron BRIDGE z opcją WDS (te same SSID i kanały)

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Most na Level3 a wydajność w trybach
PostNapisane: 30 września 2009, godz. 10:49 
Offline

Dołączył(a): 13 sierpnia 2009, godz. 10:00
Posty: 17
Oki thx ..

Zastanawia mnie tylko dlaczego daja niektórzy bridge - wds station. Zamisat bridge - bridge

Dzieki za odpowiedz :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Most na Level3 a wydajność w trybach
PostNapisane: 30 września 2009, godz. 11:17 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Przy station-wds masz trochę mniej klikania - nie musisz konfigurować wds'a i oczywiście nie ma możliwości żeby do stacji ktoś się podłączył ;)


pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Most na Level3 a wydajność w trybach
PostNapisane: 1 października 2009, godz. 09:54 
Offline

Dołączył(a): 13 sierpnia 2009, godz. 10:00
Posty: 17
Dzięki wam bardzo za odpowiedz.

Postawiłem MOST 5Ghz
BRIDGE <===> BRIDGE,
Station WDS po obu stronach,
MAC-ki powpisywane na przemian
wyłączone default autorize.


Zaskoczyło mnie jednak to ze most wysyła sygnał ssid. Stojąc obok z laptopa wykrył mi moj most niezabezpieczony. Oczywiście nie mogłem sie w niego wpiąć ale chwila z kismetem i bym pewnie wyśledził mac-ki. Dlatego wyłączyłem w obu urządzeniach wysyłanie SSID.

Zastanawiam sie też czy trzeba w takim wypadku na wlan-y nakładać szyfrowania :?:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Most na Level3 a wydajność w trybach
PostNapisane: 1 października 2009, godz. 10:48 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Tryb bridge działa dokładnie tak samo jak AP-Bridge - różnica jest taka, że podłączy się tylko jeden klient. IMHO szyfrowanie zawsze i wszędzie warto włączyć. Hide SSID nie wystarczy - AP po prostu nie rozgłasza nie na okrągło a jedynie na prośbę stacji klienckiej.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Most na Level3 a wydajność w trybach
PostNapisane: 1 października 2009, godz. 12:59 
Offline

Dołączył(a): 13 sierpnia 2009, godz. 10:00
Posty: 17
Czyli na mosty też sie daje szyfrowanie ? - dziwi mnie to bo od 3 dni czytam o mostach na MT i nigdzie nie wspomniano ze po zrobieniu mostu trzeba albo przynajmniej warto włączyć szyfrowanie na karcie wlan.

Rozumiem ze na 2 stronach mostu zrobić te samo szyfrowanie najlepiej WPA2 AES.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Most na Level3 a wydajność w trybach
PostNapisane: 1 października 2009, godz. 14:06 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Nikt nie mówi, że trzeba szyfrować. To oczywiście kwestia wyboru ale dla mnie siec radiowa jest
szyfrowana 'by default'. Tak na chłopski rozum... dajesz każdemu, kto tylko chce, klucze do
swojego domu? :)

co do algorytmu, to nie ma nic mocniejszego niż AES (przynajmniej w tym wypadku).

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Most na Level3 a wydajność w trybach
PostNapisane: 1 października 2009, godz. 14:26 
Offline

Dołączył(a): 13 sierpnia 2009, godz. 10:00
Posty: 17
bdr dokładnie ...

Dlatego sie zdziwiłem, że nikt o tym nie pisał w opisach. Opisów jak zrobić most jest "milionpincetstodziewincet" ale w żadnym nie było nawet wspomniane o szyfrowaniu. Stąd myślałem ze tryb WDS działa tak ze sie nie rozgłasza i jest default szyfrowany. Dopiero wczoraj jak postawiłem widze ze rozsyła SSID.Dlatego moje pytanie padło.

Dzięki za pomoc dziś jeszcze zaszyfruje połaczenie. Z tego co widziałem jedyna możliwość jest ustawić w 2 MT w konfigu kart wlan profil szyfrowania. I na obu taki sam pewnie.

Dzięki bardzo za pomoc.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies