Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 października 2017, godz. 03:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: MT 2.9.xx VS MT 3.x.xx
PostNapisane: 4 lutego 2008, godz. 18:41 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
Witam
zastanawiam sie nad przejscie z MT 2.9 na 3 i chcialbym zasiegnac waszych opini czy warto jest sie przesiasc na nowa wersje?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MT 2.9.xx VS MT 3.x.xx
PostNapisane: 5 lutego 2008, godz. 03:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
jmeavric napisał(a):
Witam
zastanawiam sie nad przejscie z MT 2.9 na 3 i chcialbym zasiegnac waszych opini czy warto jest sie przesiasc na nowa wersje?


http://www.mikrotik.com/download/CHANGELOG_rc

Poki co jeszcze niestabilne. Ale na glownym routerze u siebie mam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2008, godz. 08:17 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
ehhh to co w ostatniej wersji zmienili to ja wiem tylko moje pytanie brzmi czy duzo ulepszyli wogle w serji 3 wzgledem np. 2.9.50 ? bo nie wiem czy jest sens sie przesiadac nom i kolejne pytanie czy przy przejsciu z versji 2 na 3 przejmie mi stare ustawienia ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2008, godz. 16:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
jmeavric napisał(a):
ehhh to co w ostatniej wersji zmienili to ja wiem tylko moje pytanie brzmi czy duzo ulepszyli wogle w serji 3 wzgledem np. 2.9.50 ? bo nie wiem czy jest sens sie przesiadac nom i kolejne pytanie czy przy przejsciu z versji 2 na 3 przejmie mi stare ustawienia ?


Jakie pytanie taka odpowiedz. Sprecyzuj co dla Ciebie jest ulepszeniem ?

Zgodnie z zaleceniami MT, przy przejsciu z 2.9.x na 3.x wymagany jest reset konfiga i ustawianie od nowa, ale ja robie reset, wrzucam 3.x i potem wrzucam starego konfiga.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2008, godz. 16:24 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
chodzmi mi o to co lepiej dziala co szybciej a co sie nei zmienilo? czy jestes zadowolony z przejsca na serie 3?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2008, godz. 16:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
Jestem zadowolony, a co dziala, a co nie .... na rb 1xx sypie sie czasem cala baza i przestaje pingowac linki - niby wszyskto chodzi ale dupa. Na jednej bazce musiale wrocic do 2.9.x, a ze bylo to o 00:12 to sie mocno wk....


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2008, godz. 14:13 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
jaolkim - wrzucasz konfig z 2.9x do 3.0.x ??? GRATULUJE - a mozesz powiedziec czy to dziala ??

Bo chcialbym sie dowiedziec czy uzywasz jakis czarow czy po protu twoj konfig w MT 2.9.x jest taki mega wypasiony ze sam przemienia niektore reguly do wersji 3.0.x ?

Bardzo mnie to interesuje..


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2008, godz. 00:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
sahat napisał(a):
jaolkim - wrzucasz konfig z 2.9x do 3.0.x ??? GRATULUJE - a mozesz powiedziec czy to dziala ??


Tak, dziala, dlaczego mialoby nie dzialac?

sahat napisał(a):
Bo chcialbym sie dowiedziec czy uzywasz jakis czarow czy po protu twoj konfig w MT 2.9.x jest taki mega wypasiony ze sam przemienia niektore reguly do wersji 3.0.x ?


Niektore regoly, to takie..... dokladne stwierdzenie ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2008, godz. 09:41 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
OK dokladnie - robienie kolejek inaczej, ustawianie typow kolejek inaczej - wiele innych rzeczy - troche inaczej !!!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lutego 2008, godz. 03:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
SQ dziala
Wszystko w NAT, filtry w bridge, wysylanie logow na remote, cale mangle i routing policy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, godz. 03:29 
Offline

Dołączył(a): 24 sierpnia 2007, godz. 14:12
Posty: 15
U mnie po przerzuceniu konfiga z 2.9.50 do 3.3 przez chwile działało ale wyrzucało jakieś błędyprzy uruchamianiu a po parunastu minutach cały PC sie zaczął wieszac,więc zrobilem wszystko ręcznie,ale i tak po dobie wróciłem do 2.9.50 bo większość apc zaczęło gubić więcej pakietów niż odbierać,to samo jedna baza na 2.9.46,dobrze chodziła tylko baza na 2.9.50,jako Apc w sieci mam głownie tp linki 501, troche ovisów i planetów na realteku 8186,są też klienci podłaczeni na kartach encore,msi,ralink i tplink ale nie zdązylem ich zapytac jak im przez tą dobę działał net,miał ktoś podobne problemy z 3.3?

[ Dodano: Pon Lut 25, 2008 11:08 am ]
Zastanawiam się czy czasem problem nie tkwi w ustawieniu tx power i data rates - jak wy macie to ustawione?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, godz. 12:08 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
aronmen napisał(a):
U mnie po przerzuceniu konfiga z 2.9.50 do 3.3 przez chwile działało ale wyrzucało jakieś błędyprzy uruchamianiu a po parunastu minutach cały PC sie zaczął wieszac,więc zrobilem wszystko ręcznie,ale i tak po dobie wróciłem do 2.9.50 bo większość apc zaczęło gubić więcej pakietów niż odbierać,to samo jedna baza na 2.9.46,dobrze chodziła tylko baza na 2.9.50,jako Apc w sieci mam głownie tp linki 501, troche ovisów i planetów na realteku 8186,są też klienci podłaczeni na kartach encore,msi,ralink i tplink ale nie zdązylem ich zapytac jak im przez tą dobę działał net,miał ktoś podobne problemy z 3.3?


po wrzuceniu mt 3.x trzeba zrobic reset konfiguracji ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2008, godz. 12:41 
Offline

Dołączył(a): 24 sierpnia 2007, godz. 14:12
Posty: 15
ja zrobilem wszystko od nowa-zainstalowałem od nowa system z obrazu iso i wprowadziłem wszystkie ustawienia recznie,więc chyba reset konfiguracji nie ma tutaj znaczenia,ja masz ustawione swoje MT-ki, b czy b/g? data rates na sztywno jakies konkretne wartości czy defaultowo? to samo pytanie do tx power?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies