Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 października 2017, godz. 01:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: MT + Hotspot + Samba
PostNapisane: 30 września 2010, godz. 19:31 
Offline

Dołączył(a): 30 września 2010, godz. 19:06
Posty: 1
-MT RB750
-podsieć DHCP 10.0.1.0/24
-podsieć Hotspot 10.0.2.0/24
-serwer Samby dhcp: 10.0.1.222 hotspot:10.0.2.222

internet <-> MT <-> switch <-> komputery klientów i serwer samby

Problem wygląda następująco. Łącze się z hostem z zakresu 10.0.1.0/24 do serwera 10.0.1.222. Wszystko niby pięknie ładnie działa, pingi lecą, dane z pełną prędkością ale po jakimś czasie zrywa komunikację i host z serwerem przestają się widzieć. Zauważyłem, że w tablicy ARP hosta podmieniany jest MAC serwera na MAC MT i w tym momencie bezpośrednia komunikacja jest przerywana. Oczywiście urządzenia na zakresie 10.0.2.0/24 widzą się cały czas bez najmniejszego problemu.
Wykluczam błędne działanie serwera samby. Przy połączeniu host<-switch->samba bez użycia MT wszystko chodzi prawidłowo.

Bardzo potrzebuję aby do Samby z hostów były tylko i wyłącznie połączenia bezpośrednie. Przelatują tam duże ilości danych i przerzucanie ich przez MT mija się z celem z punktu widzenia wydajność i wykorzystania LANu na 1Gbps.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MT + Hotspot + Samba
PostNapisane: 12 października 2010, godz. 14:20 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Cytuj:
-MT RB750
-podsieć DHCP 10.0.1.0/24
-podsieć Hotspot 10.0.2.0/24
-serwer Samby dhcp: 10.0.1.222 hotspot:10.0.2.222


Cytuj:
Łącze się z hostem z zakresu 10.0.1.0/24 do serwera 10.0.1.222. Wszystko niby pięknie ładnie działa, pingi lecą, dane z pełną prędkością ale po jakimś czasie zrywa komunikację i host z serwerem przestają się widzieć. Zauważyłem, że w tablicy ARP hosta podmieniany jest MAC serwera na MAC MT i w tym momencie bezpośrednia komunikacja jest przerywana.


Czy nie ma tu czasem pomyłki? Na pewno 10.0.1.0/24 to DHCP a 10.0.2.0/24 to hotspot? Zachowanie, które opisujesz jest charakterystyczne dla serwera HotSpot - w ten sposób zabezpiecza się przed nieautoryzowanymi użytkownikami, ale w takim razie nie pasuje mi adresacja jaką podałeś...

Żeby obejść to zabezpieczenie można użyć IP Walled garden - regułka a adresem samby z akcją accept.

pozdrawiam,
bdr


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies