Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 października 2017, godz. 03:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: MT jako router
PostNapisane: 25 października 2007, godz. 21:48 
Offline

Dołączył(a): 30 września 2007, godz. 16:06
Posty: 12
Witam

docelowo ma byc to router w domu, jako router kablowy + wifi, internet od osiedlowego ISP i mam kilka pytan zwiazanych z MT:


1. Czy da rade zmienic adres mac karcie siecowej na RB133 ?
2. Jak zrobic routing, jesli kogos ogranicze powiedzmy taryfa 512 kb, eth2 siec wewnetrzna (dom) 192.168.0.0, WAN 10.1.1.0 (ISP) jest lokalny adres FTP 10.1.1.10 i chce aby nie szedl po tej taryfie 512 tylko pelna predkoscia lan.
3. Jak skonfigurowac dobrze firewalla ?

Z gory dziekuje za odpowiedz.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: MT jako router
PostNapisane: 29 października 2007, godz. 22:04 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
OsUcH napisał(a):
1. Czy da rade zmienic adres mac karcie siecowej na RB133 ?

tak ... da się zmienic

OsUcH napisał(a):
2. Jak zrobic routing, jesli kogos ogranicze powiedzmy taryfa 512 kb, eth2 siec wewnetrzna (dom) 192.168.0.0, WAN 10.1.1.0 (ISP) jest lokalny adres FTP 10.1.1.10 i chce aby nie szedl po tej taryfie 512 tylko pelna predkoscia lan.

Hmmm ... pytasz o routing czy kolejkowanie ??
Jeśli o to drugie to da się zrobić w simple queue ...
OsUcH napisał(a):
3. Jak skonfigurowac dobrze firewalla ?

To pytanie jest jak lokata ... ;-)
A tak poważnie ... nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie - to zależy jaka politykę bezpieczeństwa wybierzesz. Możesz ustawić całkiem prosty, a możesz całkowicie paranoidalny ... tylko to drugie może być uciążliwe dla Twoich userów.
Tak ogólnie sa 2 szkoły konfiguracji firewalla:
1)Blokujesz wszystko - odblokowujesz tylko wybrane usługi
2)Domyślnie wszystko odblokowane - blokujesz tylko wybrane usługi


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, godz. 22:18 
Offline

Dołączył(a): 30 września 2007, godz. 16:06
Posty: 12
juz sobie poradzilem z tym wszystkim. Mam jeszcze jedno pytanko o wydajnosc. Mam routerboard 133 level 4 i gdy wpinam sie po lanie do niego i ciagne po lokalnym FTP transfer okolo 32 mbit ~ 4 megabajty po WIFI transfer nie przekracza 1,5 megabajta, polaczenie 54 mbit. Po czym gdy podlaczam sie to routera netgear transfer po lan okolo 8 megabajtow a po wifi okolo 3 megabajty.. Czyzby RB nie wyrabial ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies