Witam jestem nowym użytkownikiem. MT od niedawna zacząłem się zajmowac.
Posiedam internet droga radiowa karta Planet WL-8310 poniżej podaje ustawienia jej która działa pod XP SSID: AP Wireless mode: infrastucture chanel: 10 Preamble: short&long preamble Power mode: continuous access mode suuport band: 11B encrypcion :Enable Auth. MOde: Shared Authentication network key WEP 128 bit HEX 26 znaków: ada..................... i jescze IP przpisane do mac i otrzymywane przez DHCP
I chciałem zbudowac MT na starszym kompie żeby działał jak AP client. Wszytko było wporzadku do czasu konfiguracji tak wyglada konfiguacja mikrotika:
[admin@MikroTik] interface wireless> print Flags: X - disabled, R - running 0 name="wlan1" mtu=1500 mac-address=00:30:4F:2B:C6:12 arp=enabled disable-running-check=no interface-type=Atheros AR5213 radio-name="00304F2BB648" mode=station ssid="AP" area="" frequency-mode=superchannel country=poland antenna-gain=0 frequency=2457 band=2.4ghz-b scan-list=default rate-set=default supported-rates-b=1Mbps,2Mbps,5.5Mbps,11Mbps supported-rates-a/g=6Mbps,9Mbps,12Mbps,18Mbps,24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps basic-rates-b=1Mbps basic-rates-a/g=6Mbps max-station-count=2007 ack-timeout=dynamic tx-power-mode=default noise-floor-threshold=default periodic-calibration=default periodic-calibration-interval=60 burst-time=disabled dfs-mode=none antenna-mode=ant-a wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-default-cost=100 wds-cost-range=50-150 wds-ignore-ssid=no update-stats-interval=disabled default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0 default-client-tx-limit=0 proprietary-extensions=post-2.9.25 hide-ssid=no security-profile=profile1 disconnect-timeout=3s on-fail-retry-time=100ms preamble-mode=both compression=no allow-sharedkey=yes
[admin@MikroTik] interface wireless security-profiles> print
1 name="profile1" mode=static-keys-required authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk unicast-ciphers=tkip group-ciphers=tkip wpa-pre-shared-key="" wpa2-pre-shared-key="" tls-mode=no-certificates tls-certificate=none static-algo-0=none static-key-0="" static-algo-1=none static-key-1="" static-algo-2=none static-key-2="" static-algo-3=none static-key-3="" static-transmit-key=key-0 static-sta-private-algo=104bit-wep static-sta-private-key="ada............................" radius-mac-authentication=no group-key-update=5m
Ip ustawiane recznie nie pomoglo ani jako dhcp-client
Nie mam pojęcia gdzie jest błąd lub co przeoczyłem.
Dodam jeszcze że w przy podobnych ustawiniach inny wep tez 128bit MT łaczy sie do kolegi AP i otrzymuje Ip przez dhcp. W AP tez był wpisany mac MT
Nie odsyłajcie mnie do google bo juz tam szukałem ale nie dało rezultatu Z góry dziękuje
|