Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 października 2017, godz. 01:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: MT PPPoE
PostNapisane: 17 grudnia 2008, godz. 20:34 
Offline

Dołączył(a): 17 grudnia 2008, godz. 20:21
Posty: 2
MT RB433 v3.10. Po zalogowaniu się poprzez PPPoE Client otrzymuję - jeden - adres publiczny od ISP (taka opcja DSL-a) Mam też do dyspozycji klika dodatkowych adresów publicznych od tego samego ISP ale wspólne sa tylko dwa pierwsze oktety: podstawowy - jeden - adres, który otrzymuję to 83.238.x.1, a pozostałe to 83.238.y.4 do 83.238.y.11. Oczywiście ISP przekierowuje adresy dodatkowe do adresu podstawowego. W Eth3 wpinam modem (w trybie bridge). Eth1 adresuję 83.238.x.5 i podłaczonego klienta (kolejny router) adresuję 83.238.y.6 Router wychodzi w swiat przez domyslny routing. Z MT pinguję oczywiście eth1 oraz wpiety do niego router. A ze swiata tylko eth1, a router juz nie...

Gdzie sie zgubiłem ? Prosze o wskazówkę.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, godz. 15:31 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2008, godz. 10:38
Posty: 34
Witam

Dość dziwna ta pula przydzielona przez ISP. Dwie podsieci /30 niesumujące sie do jednej /29.
Zakładam że na adresach z podsieci 83.238.y.4-7 i 83.238.y.8-11 są prawidłowo skonfigurowane maski podsieci tzn /30. a wszystkie nat-y wyłączone.

Problem najprawdopodobniej jest w routerze podłączonym do MikroTika (nazwijmy go R2) czyli o adresie 83.238.y.6. Najprawdopodobniej nie ma on skonfigurowanej bramy domyślnej. Wtedy pingi lokalnie działają ponieważ pochodzą z adresu jaki router R2 zna ponieważ podsieć jest przyłączona. Jeśli pingi idą z adresów zewnętrznych ping dochodzi do R2 ale nie ma jak wrócić ponieważ R2 nie zna trasy do adresu zewnętrzego. Łatwo to sprawdzić pingując z Mikrotika router R2 ale z adresem źródłowym WAN.

Kod:
ping 83.238.y.6 src-address=82.238.x.1


Jeśli brak będzie odpowiedzi na pinga przyczyna leży właśnie tu.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2008, godz. 22:27 
Offline

Dołączył(a): 17 grudnia 2008, godz. 20:21
Posty: 2
Dokładnie tak: problem w R2. Routing domyslny na inny interfejs miał wyższy priorytet niż routing na mikrotika. Dizekuje za pomoc, wszystko działa poprawnie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies