Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: MT + syslog-ng
PostNapisane: 10 grudnia 2007, godz. 08:48 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
witam
probuje zrobic syslog-ng pod frebsd jako server logow z MT i mam taki komunikat
io.c: bind_inet_socket() bind failed xx.xx.xx.xx Can't assign requested address
Error initializing configuration, exiting.


moj wpis w confie
source s_tcp { tcp(ip(172.16.1) port(514));};
destination mikrotik { file("/var/log/mikrotik.log");};
log { source(s_tcp); destination(mikrotik);};

walcze z tym od kilku dni i nie moge dojsc o co chodzi z gory wielkie dzieki
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2007, godz. 08:53 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
jmeavric napisał(a):
source s_tcp { tcp(ip(172.16.1) port(514));};

może to ??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2007, godz. 09:17 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
nie nom ip to jest bez znaczenia w tym momencie wpisalem tak tylko zeby bylo zabraklo 1 liczby:) post postawal szybko bo w pracy wiec wiecie...:)przyjmijmy ze ip 192.168.1.1


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2007, godz. 09:24 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
a w samym mikrotiku ustawiłeś:

Kod:
/system logging action set remote name="remote" target=remote remote=192.168.1.1:514

oczywiście do tego odpowiednie action (remote) dla potrzebnych poziomów logowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2007, godz. 09:36 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
tak oczywiscie logi mi leca na server bo jak wrzuce tcpdumpa to widze wszystko ba nawet jak wezme w zwyklym syslog popatrze na logowanie wszystkiego czyli *.* to tez widze ale nie wiem jak w zwyklym syslogu oddzielic logi z MT od logow systemowych wiec chcialem uzyc syslog-ng podobno jest bardziej rozbudowany jezeli chodzi o filtorwanie danych


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies