Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 listopada 2017, godz. 17:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: na czym tworzyc wifi na 3km ??
PostNapisane: 8 września 2009, godz. 14:57 
Offline

Dołączył(a): 8 września 2009, godz. 14:47
Posty: 3
szukam taniego rozwiazania ktore umozliwi mi korzystanie w internetu w dwoch punktach oddalonych o okolo 3km,
niestety patrzac w balkonu "widze" jedynie wieze kosciola, a budynek obok gdzie moge umiescic antene zasłaniają bloki.
lepiej na 2,4 czy 5 ?
czy istnieje mozliwosc stworzenia takiej sieci na 15km??jakie bylyby koszty?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: na czym tworzyc wifi na 3km ??
PostNapisane: 9 września 2009, godz. 10:16 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

3 km to nie duża odległość jeżeli byłaby zapewniona widoczność optyczna poleciłbym 2x Nano Station 5 :

http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... NOSTATION5

Niestety w przypadku braku widoczności optycznej gdzie przeszkodą są bloki (ściany żelbetonowe,zbrojenia itd.) nie ma pewnego rozwiązania, jeżli już chcesz próbować to w częstotliwości 2.4 GHz która lepiej radzi sobie z tego typu przeszkodami.

Co do linku na 15 km o ile jest zapewniona widoczność optyczna i czysta strefa fresnela oczywiście jest do wykonania. Proponuję częstotliwość 5 GHz po stronie nadawczej moduł XR5 :

http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... IQUITI-XR5

Strona odbiorcza np. CM9 :

http://www.interprojekt.pl/katalogp.asp ... ISTRON-CM9

Platformy sprzętowe RB411 :

Odpowiednio po stronie nadawczej Level4 po odbiorczej Level3:

Level4 :
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... rd__RB411A

Level3 :
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... ard__RB411

Jeżeli chodzi o anteny proponuje 2x siatki Gold Wireless :

http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... D-SAD56027

Wszystko pakujemy do szczelnych obudów i na maszt :) :

http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... ALUBOX-LTW

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: na czym tworzyc wifi na 3km ??
PostNapisane: 9 września 2009, godz. 12:38 
Offline

Dołączył(a): 8 września 2009, godz. 14:47
Posty: 3
w takim razie zapominamy o 15 km i skupiam sie na mniejszej odleglosci, jest to dokladnie 2,3km w linii prostej.
Czy istnieje mozliwosc zakupu takiej stacji z antena i przetestowania?
jesli nie zadziała to zwrot?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: na czym tworzyc wifi na 3km ??
PostNapisane: 9 września 2009, godz. 12:44 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Jeżeli urządzenia nie będą nosić śladów użytkowania możemy się umówić na zwrot do 10 dni.

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: na czym tworzyc wifi na 3km ??
PostNapisane: 9 września 2009, godz. 13:11 
Offline

Dołączył(a): 8 września 2009, godz. 14:47
Posty: 3
oki tylko co znaczy slady uzytkowania? przeciez musze z pudelka wyciagnac i na maszcie powiesic, prawda??
I jeszcze jedno w domu mam TP-LINKA wr543g czy on moze byc klientem?
a w miejscu gdzie mam neostrade tez tp-linka ale nie pamietam modelu


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: na czym tworzyc wifi na 3km ??
PostNapisane: 12 września 2009, godz. 09:32 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Znaczy, że wieszasz to zaklajstrowane w folię przezroczystą najlepiej na paskach plastikowych żeby nie pozostawić śladów na mocowaniach, których wtedy nie będziesz musiał używać. Innego sposobu nie ma. Klient otrzymujący potem mocowanie do anteny z ząbkami po nakrętce może mieć kiepską opinię o dostawcy. No ale jak napisałem na wstępie da się to zrobić.
Jak nie masz widoczności to raczej zapomnij o 3km chyba, że satysfakcjonuje Cię sygnał wyłącznie przy dobrej pogodzie i to dość niski.
Mój jeden link na 5GHz jest na 1km przez drzewka i ledwo się przegryza z zachowaniem normy mocy sygnału.
Inny przy dobrej widoczności optycznej na 1,5km działa bez zarzutów.
Inna sprawa, że nie mogę do tego celu stosować 2,4GHz bo jest duże zaszumienie.
Dłuższych połączeń nie robię bo nie chcę przeginać z normami, a poza tym klienci łącząc się z max 500m do nadajnika mają zapewniony 100% sygnał przy każdej pogodzie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies