Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 listopada 2017, godz. 01:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: NETIA na łączach TP SA
PostNapisane: 9 marca 2007, godz. 09:32 
Offline

Dołączył(a): 9 marca 2007, godz. 09:08
Posty: 3
Witam serdecznie!

Posiadam od sierpnia Encore ENDSL-AR4 i użytkowałem go z Neostradą.

Ostatnio skorzystałem z możliwości przejścia do Netii.

Modemik USB dawany przez TPSĘ działa bezproblemowo.
Mój modemo-switcho-router nie chce!!!

Ponoć parametry ustawień powinny pozostać takie same?!

Modem łaczy się z serwerem netii. dostaje od niego dynamicznie IP, maskę podsieci na 255.0.0.0 (mały modemik tepsy ma maskę 255.255.255.255 ?? i bramę o tym samym adresie co IP ...ale ponoć modemik rządzi się innymi prawami)

Tak czy siak musiałem dodać na stałe dnsy netii (dodałem i jako DNS proxy i jako DNS Server)... bo bez tego połowa testu nie działa

Enkapsulację ustawiam i na PPoE LLC i na vcmux ... nic się nie zmienia.

Zastanawia mnie (w ustawieniach WAN) okienko DHCP Client. Ustawiam je zawsze na na Enabled... po połączeniu z siecią samoistnie zmienia się na Disabled?

Diagnostic Test routera przechodzi mi wszytskie opcje poza:
- pomija Test PPPoPvc 0 PPPOE connection
- nie udaje mu się pingowanie www.conexant.com
(oczywiście przeglądarka nie wchodzi na żadną stronę)
(nie mogę też pingować z komputera niczego)

Czy ktokolwiek ma jakieś pomysły?
Może komuś udało się za pomocą tego modemu połączyć z taką TPsową Netią?

życzę miłego dnia

Siwosz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2007, godz. 20:07 
Offline

Dołączył(a): 27 marca 2007, godz. 20:05
Posty: 2
witam
Mam dokladnie ten sam router i ten sam problem z net24
wczesniej mialem neostrade wszystko smigalo ladnie
probowalem wszelkich kombinacji i bez skutku
router sie laczy i zatrzymuje sie na pingowaniu do serwera DNS i do strony conexanta
pozdr


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2007, godz. 08:19 
Offline

Dołączył(a): 9 marca 2007, godz. 09:08
Posty: 3
Czołem!

Nadal problem z autotestem modemu mam ten sam... ale internet już mi działa.

Ustawienia modemu można znaleźć na http://pl.wikipedia.org/wiki/Net24 , stymże nie pamiętam (w pracy jestem) czy VCI nie powinno być = 0 [łatwo widać jak powinno być - przy jednym z ustawień wogle nie łączy się z siecią]

Na tej stronie http://pomoc.x.pl/modules.php?name=Revi ... tent&id=19 jest opisana konfiguracja modemu opartego na conexancie - takie same okienka menu.

Jeżeli internet na komputerze nie działa... warto sprawdzić jeszcze własne ustawienia sieci.
Wyrzuciłbym automatyczne ustalanie adresu IP i pobieranie DNSów.. tylko powiedzmy ustaliłbym sobie jakies IP np 10.0.0.6 .. i co ważne (można zapomnieć) bramę (gateway) o numerze IP switchomodemu tzn 10.0.0.2.
Maskę podsieci na 255.255.255.0, a DNSy wpisać te same co Netia podaje (są w powyższych linkach).

Jakby jeszcze nie chodził Internet... to może jakieś firewalle na komputerze są powłanczane.

Moje doświadczenia są takie, że sam modem nie jest do końca OK (nie przechodzi autotestu, nie da się na nim (u mnie) wybrać statusu ADSL bo się cały zawiesza....
nie mniej jakos się chyba udaje uruchomić tę Netiową usługę.

Jakby nic moje wskazówki nie dawały można sobie jeszcze poszukać na http://pomoc.x.pl ... jak dalej nic to proszę o kontakt to poprzesyłam zrzuty ekranu z ustawień swojego modemu (acz sa bardzo podobne co na 2 linku)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2007, godz. 13:00 
Offline

Dołączył(a): 27 marca 2007, godz. 20:05
Posty: 2
jak mozesz wyslij mi screeny swoich ustawien, zwlaszcza DNS
marelx@o2.pl
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NETIA na łączach TP SA
PostNapisane: 9 lipca 2009, godz. 10:31 
Offline

Dołączył(a): 9 lipca 2009, godz. 10:06
Posty: 4
Dzień dobry
mam pewien problem
mam internet z netii na linii TPSA, wszystko działa oprócz kilku stron np. millenet.pl, Onet.pl czasami się włącza a czasami nie
dnsy tłumaczy właściwie, łączy się z serwerem millenetu, millenet przesyła info: HTTP/1.1. 200 OK (text/html)
następnie router cisco 877 wysyła ACK (jest brak odpowiedzi) i wysyła FIN,ACK
co śmieszniejsze jak podłączam router zyxel (co dostałem od netii) to działają wszystkie strony, ale router restartuje się bo linia nie wyrabia transferu 16Mb/s.
I nie wiem co jest grane.
Próbowałem inne dnsy, wyrzuciłem firewire i ACL, dzwoniłem do netii - nic nie powiedzieli ciekawego, ip mtu zmieniałem na mniejsze na int dialer 0, robiłem upgrade routera do nowszej wersji, i nic nie pomagało,
Proszę o pomoc


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies